Ahojte, chcem sa spytat ci je teoreticky mozne predat dom kde ma niekto dozivotne byvanie ale nie je majitel resp. daroval dom podmpodmienkou dozivotneho byvanie. Viem ze o takuto nejnutelnost by bol maly zaujem kvoli tarche ale ci sa da vobec predat. Dakujem
Teoreticky vieš predať aj nehnuteľnosť s vecným bremenom takéhoto charakteru, ale mne to príde ako hyenizmus nahrubsieho zrna.
autorka, zameraj sa konečne na to, čo sme ti radili v druhej diskusii. navštív muža v nemocnici, povedz mu o svojich obavách a požiadaj ho, nech nájde nejaké riešenie. alebo sa chystaj na najhoršie v prípade, že ten dom napíše na synov....
@panelacikova ako vieš kto je autorka? Ci už mala podobne otázky?
@klarissa25 je tu siahodlhá diskusia, ktorá je podľa mňa tiež od nej. ak máš popcorn, pozri toto:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ostanem-v-dome-byvat-alebo-skoncim-na-ulici/#post-85650485
niekto jej tam poradil aj možnosť, nech ju muž zapíše ako vecné bremeno, neviem celkom po právnej stránke, či je to možné a či to nie je napadnuteľné, fakt neviem... ale bude to ona 🙂
Treba zrusit vecne bremeno dozivotneho uzivania
Samozrejme, ze sa da. Minule bola o tom reportaz v reflexe. Hypoteku asi na to banka neda, ale nehnutelnost sa da kupit aj bez hypoteky.
osoba, ktorá má právo dožitia v dome resp. je na LV ako vecné bremeno, musí s predajom súhlasiť. Vtedy je to možné
A..si to ty ? 🤣
tak ako to je treba suhlas toho co ma dozivotne byvanie alebo nie? nie som uplne niekto iny, dotycny ma cca 60 rokov co ma dozivotne
Áno, dá sa, otázne je, prečo by som si kúpila dom, kde bude so mnou do svojej smrti môcť bývať niekto cudzí.
mozno by to dakto kupil ako investiciu
Nie, súhlas toho, kto ma v dome bremeno doživotia nie je potrebný. Majiteľ predá som aj s bremenom ak nájde kupcu, ktorý to akceptuje.
Predať sa dá ak kupujúci prevezme aj bremeno
nepoznate kontext takze ani nesudte dotycny robil dlhy a moze byt este rad ze ma kde mat to dozivotne
My sme kupovali byt, kde bola v katastri zapísaná ťarcha v podobe doživotného bývania. Brali sme hypotéku a banka nič neriešila dovtedy, pokiaľ sa ťarcha nevymazala. Takže na hypotéku sa taká nehnuteľnost kúpiť nedá.
Áno, dá sa - kupujúci s tým musí súhlasiť a samozrejme kupovať bez hypotéky. Ale či nájdeš takého kupcu, to už je iný problém…
Clovek, co je uvedeny v dozivotnom byvani, s tym suhlasit nemusi. Kupujuci musi suhlasit a musi toto vecne bremeno akceptovat. Mozete skusit, ale podla mna nikto pri zdravom rozume to nekupi...sak nemoze vobec tu nehnutelnost riadne uzivat - byva mu tam zadarmo cudzi clovek. A vlastnik ma za neho platit dane, energie, odpady...? No absurdne. Jedine ze to kupi daky mafian a tak mu zneprijemni zivot, ze odide aj sam...
Ano, da sa. Videla som aj riesenie, ze danej osobe sa zabezpecilo ine dozivotne byvanie (v byte) a tym padom z domu sa bremeno vymazalo. Ale zaujem o takuto nehnutelnost je takmer nulovy, pokial nema extra lukrativnu polohu alebo super nizku trhovu cenu (cize "za babku").
To akoze - predam dom, zn: babka/dedko v cene?
To by mu snáď rodina neurobila pre pána ci ? 🤦♀️🤦♀️