Je lepšie mať spoločné alebo oddelené financie?

petush21
16. dec 2024

Ahojte, je podľa vás lepšie mať financie s partnerom spoločné alebo oddelene? Je lepšie, ak má každý svoj vlastný účet alebo mať spoločný? Alebo možno aj spoločný, kam sa prispieva, ale aj oddelené?

zmrzlinka2021
16. dec 2024

@petush21 ak je to iba priateľ, určite oddelene. Ak ste už manželia, peniaze sú spoločné bez ohľadu na počet účtov. My máme s mužom separatne účty, ale pravdaže peniaze sú spoločné

ukgirls
16. dec 2024

zalezi od okolnosti ..idealne je davat iste percento z platu na spolocny ucet a z toho platit veskere vydavky a co komu ostane nech minie na seba .. kazdopadne ak je to manzelstvo su aj tak peniaze spolocne .. a treba muza naucit ,ze v pripade,ze zena ostane doma s detmi je financovanie na nom .. takze bud spolocny ucet alebo vsetky peniaze dokopy aby neskor neboli problemy ..

opica_skorica
16. dec 2024

@ukgirls
Je to jedno, no pri spolocnom ked tak, aby nebol jeden majitel a druhy iba spoludisponent.

sasa1310
16. dec 2024

financie máme spoločné, účty samostatné

doriiis
16. dec 2024

Peniaze sú naše,účty môj a jeho.

3009
16. dec 2024

Účty určite oddelené, peniaze sú aj tak spoločné.

betulinka1
16. dec 2024

@petush21 my s muzom od kedy sme spolu zacali zit sme mali jeden ucet spolocny na vydavky. Tam sme davali peniaze na byvanie a stravu, plus nam nieco vzdy ostalo, mali sme k tomu dve karty, plus kazdy pristup na IB. Kazdy sme mali aj svoj ucet a tam mavame nase vreckove. Za mna je to takto super.

benimnadir
16. dec 2024

@petush21 s priateľom by som ani neuvažovala nad spoločným účtom. S manželom áno

maranta_leuconeura
16. dec 2024

Mame oddelene ucty a nemame ziadny spolocny, konflikty to nevyvolava, kazdy plati to co ma dohodnute a so zvyskom penazi si kazdy z nas naraba podla seba a tak nam to vyhovuje, ale to sme my. Vacsine ludi asi vadi, ked nemaju prehlad o kazdom minutom cente. O peniazoch sa mozete hadat aj ked budete mat len jeden ucet. Druha vec zisti si v banke ci vobec taky produkt ponuka, neviem ktora banka este otvori ucet tak, aby evidovala dvoch rovnocennych majitelov uctu.

gribka1
16. dec 2024

S partnerom oddelené, ináč podľa dohody s manželom.

anonym0001
16. dec 2024

Oddelene.

lenkakravcova
16. dec 2024

@petush21 podľa mňa je ideálne mať každý svoj vlastný a potom jeden spoločný rodinný, z ktorého sa platia spoločne výdavky na domácnosť, deti..

sense
16. dec 2024

My máme každý svoj plus jeden spoločný na ktorý posielame každý sumu podľa dohody a z toho platime

opica_skorica
16. dec 2024

@maranta_leuconeura spolocny ucet?
ma to uz iba mbank, ale s tym, ze v pripade smrti spolumajitela, zablokuje polovicu penazi az do ukoncenia dedicskeho konania a zastavi vsetky trvale prikazy, ktore zadal tento spolumajitel co uz nezije.

maranco
16. dec 2024

@petush21 príjem si daj na svoj účet a na spoločné výdavky si nastav trvalý príkaz na poslanie dohodnutej sumy k takému účtu od ktorého budete mať obaja svoju platobnú kartu, či už to bude reálny spoločný účet v mbank, alebo akože "spoločný" kde bude jeden majiteľ a druhý disponent

nynia
16. dec 2024

Za mňa určite oddelené na spoločné by som nikdy nepristúpila. Niečo iné je mať spoločný účet na výdavky ktoré platíte spoločne a tam posielate každý svoju dohodnutú časť z výplaty napr. nájom, internet... Ale inak spoločný účet určite nie ani v manželstve by som nato nepristúpila potom nečudo, že toľko žien sa bojí rozvodu lebo nemá nič "svoje" našetrené keď všetko mali na jednom účte...

562012
16. dec 2024

@petush21 keď sme sa s manželom brali (veľmi dávno to už bolo 😄) vtedy sme brali výplaty v hotovosti, účet sme nemali . Potom som si založila len ja a odvtedy máme len tento spoločný.Naše výplaty, výdavky,sporenia,poistky a proste všetky výdavky riešime spolu.Nikdy sme nemali s týmto problém, neriešime chválabohu kto si čo kúpil,kde čo minul a naozaj nám to roky funguje 👌 😉 ale to sme my, každému vyhovuje niečo iné 😊

zic
16. dec 2024

System kazdy vlastny ucet plus 1 spolocny moze fungovat ci ste manzelia alebo len partneri... na spolocny mozte posielat napriklad 50% mzdy (alebo arbitrarne kolko treba aby to vyslo), z tpho vsetko spolocne platit. Ale vlastny jcet je nutnost z mnohych hladisk (smrt, rozvod, kreditna historia apod)...
Zdarma uctov je dost na vyber (napriklad kazdy vlastky fio) a spolocny v mbank (tam pokial viem su obaja rovnocenni vlastnici)

lucia13022023
16. dec 2024

Financie spoločne, ucty oddelené.

vler
16. dec 2024

@petush21 zalezi aj na tom do akej miery mate podobne financne zmyslanie co sa tyka nakupovania, setrenia, minania, investovania atd.
My s manzelom (20 rokov zobrati) mame vsetko spolocne a obaja mame uplny prehlad o nasej fin. situacii. On zaraba o trocha viac ale aj o trocha viac mina; ja radsej usetrim/investujem.

mane01
16. dec 2024

@petush21 ja nie som ochotna mat spolocny ucet s manzelom, moj rad mina na blbosti, to by sme sa vkuse len hadali. Spolocne veci platime vzdy spolocne, ale ked on si minie na blbe hobby vsetko usetrene, tak ma smolu a ja na poznavacku idem s kamoskou. Vedlajsi efekt je, ze sa naucil lepsie hospodarit, aj ked stale som rada za extra ucty.

vivuska666
16. dec 2024

Mame jeden ucet kde chodia obe vyplaty. Odtial to ja uz sefujem a platim vsetko. Muz je spokojny lebo sa nemusi starat o nic.

zuzana9393
16. dec 2024

Určite treba mať aj svoj účet, ak aj máte spoločné peniaze. V prípade že by sa majiteľovi účtu niečo stalo, tak účet zablokujú a druhá strana zostane bez prostriedkov.

simca06022011
16. dec 2024

samostatny ucet.. ak treba da sa spravit treti ucet.. a tam si napr posielat spolocne nieco, my tak mame rieseny ucet, kde mame hypo.. idu z tade vsetky trvale prikazy na domacnost, poplatky, skolne dcere atd... a posielame tam peniaze. Ale nikdy by som nedala svoje peniaze niekomu len tak na ucet, a ostala bez financii, dokonca nevidim dovod,aby som vesala chlapovi na nos,kolko mam na uctoch, na setriacom ucte, v investovani atd.. vie ze mam, ze mi chodia platby na to a to staci.

margotka17
17. dec 2024

@petush21 máme každý svoj, ale v konečnom dôsledku sú to aj tak spoločne peniaze. Neriešime, kto čo kúpil, poplatime čo treba a fungujeme. Nám to takto vyhovuje, kľudne dám manželovi moju kreditku na nákup hoci čoho aj on mne svoju, nemáme s tým problém.

misslilac13
19. dec 2024

@petush21 ten co sa stará o deti, nakupuje, upratuje, vstáva k detom v noci, chodí s nimi na pohotovosti. Takže v drvivej väčšine by všetky peniaze mala spravovať žena. Muž mi musí dať celú výplatu a hotovo. Kedysi sme mali 3 účty jeho môj a spoločný. Minul svoju výplatu a potom ešte ťahal aj so spoločného.

zmrzlinka2021
20. dec 2024

@simca06022011
A nie je jedno, z kade idu tie vydavky? Naco tretí ucet? Ved manzelia nie su spolubyvajuci, kde sa "skladaju". Z jedneho uctu ide hypo, z druheho energie a proste podla sumy na ucte sa plati raz z jedneho raz z druheho

zuzubb007
20. dec 2024

Neviem ja som vydatá roky, a nechcela by som spoločný účet ani za ten svet nikdy 😁

bubuzu
20. dec 2024

@opica_skorica len u mBank treba myslieť na to, že ak tam už má niekto z vás svoj vlastný účet, tento vám neotvoria. Jeden človek môže u nich mať len jeden účet.