Je lepšia karta Visa inspire bezkontaktná alebo stará verzia na pin?

bodkaa45
16. apr 2016

Ahojte dievčatá, po vypršaní doby platnosti mojej starej PIN bankovej karty som dostala bezkontaktnú kartu.Troška mám obavy, či sa nedá zneužiť ľahšie ako karta na PIN. Napíšte mi prosím Váš názor, 1. v čom je lepšia bezkontaktná karta ( je rýchlejšia , to áno, ale o to mi nejde) 2. Môžem požiadať banku o vydanie PIN karty, a bezkontaktnú im vrátim? (ešte som ju nepoužila) 3. Prečo sa automaticky dávajú bezkontaktné karty, tie na PIN sú prežitok? Ďakujem za vaše reakcie a pekný večer

mimina00
16. apr 2016

Mam bezkontaktnu a serie ma.ked dam bez pin z uctu mi stiahne peniaze aj po troch dnoch.Bola som nakupovat,mala som 200E nakupovala som bezkontaktne do 20e niekolko veci a chcela som si este nieco kupit no nevedela som kolko este mam na karte tak som sla do bankomatu pozriet zostatok a bolo tam viac ako som minula tak som si kupila co som chcela,nevedela som o opozdenich obratoch.Potom pozeram na ucet a hopsaa bola som pekne v minuse ani neviem ako 😝

nicolle21
16. apr 2016

No moja bezkontaktna karta pyta pin pri polozke viac ako 20e, minule v lidli mi pytalo aj pri nakupe za cca 8e a pani na pokladni mi vravi, ze karta obcas pyta len tak na osviezenie pamati, ci vieme pin.. Pre mna vyhoda je, ze nemusim furt sledovat, ci mam dost hotovosti, to fakt nemam rada

keyneska
16. apr 2016

Stačí v banke požiadať aby ti limit na bezkontaktnu platbu zmenili na 0 eur a je to vybavené 🙂

meluela
16. apr 2016

bezkontaknte karty su hlupost (http://www.zive.sk/clanok/102994/informacie-z-b...)
poziadaj o vymenu alebo deaktivaciu tej funkcie (malo by to byt aj v internetbankingu vybavitelne .. aspon mne to tak slo, lebo tetusky na pobocke toho neboli schopne)

dreamer8
16. apr 2016

Tu je iny clanok, odporucam precitat cely, je tam viacero zaujimavych momentov, aj to, ze z isteho hladiska je bezkontaktna karta este bezpecnejsia ako klasicka, ci uz preto ze kartu ma po cely cas zakaznik - a tiez, aj ked to v clanku nie je, pri castom tukani pinu je vyssie riziko ze buduci zlodej to odsleduje a nasledne po kradezi moze vybrat vyssiu sumu. Taktiez aj pri pripadnej kradezi zlodej neukradne prilis vela, ak by vykonal viacero platieb v kratkom case, karta moze opytat pin a zlodej by mohol byt usvedceny a to sa mu kvoli tak nizkym sumam neoplati riskovat.

http://techbox.dennikn.sk/devat-mytov-o-bezkont...

Inak pri prvom pouziti sa zvykne odporucat vykonat platbu kontaktne, mozno to neplati pre vsetky banky.

micpav
17. apr 2016

V tomto Ti veru neporadím. Mám britskú bankomatovú kartu VISA debit od banky HSBC. Karta na PIN je určite bezpečnejšia a banka dokonca poskytuje službu zmeny PIN-u priamo v bankomate. Ak by mi niekto odsledoval PIN tak z účtu mi vyberie maximálnu sumu 300 libier (denný limit). Čo sa týka bezkontaktnej tak vidím určité výhody. V metre sa dá platiť priamo priložením karty a peniaze sa okamžite strhnú z účtu a človek môže cestovať a nemusí byť pritom vlastníkom Oyster card. Nákupy sú takisto rýchle iba priložením. Ak by karta bola odcudzená banka garantuje vrátenie peňazí po nahlasení straty. Problém sú detaily na karte ktoré stačí zadať a nákupy cez internet sú zábavou. Toto sa dá tiež ochrániť zavedením PIN-u na internetové transakcie. Ak cestujem do zahraničia stačí cez internet banking nastaviť si kam idem a na ako dlho, zadať telefónne číslo a banka si bude transakcie cez internet overovať telefonátom. Myslím, že zaleží iba na tebe čo preferuješ. Ak chceš platiť rýchlo zvol si bezkontaktnú. Ja osobne som si túto službu v Slovenskej sporiteľni zablokoval.

nika82
17. apr 2016

Kazda karta aj bezkontaktna ma PIN vacsinou je to iste PIN ako si mala na starej karte, lebo bezkontaktne mozes platit len do 20 euro na 20 jedine na PIN.
Mne sa na bezkontaktnej nepacilo ze peniaze nikdy nnestrhlo hned ale az za den dva, preto som si to dala v banke bloknut a kazda platba mi ide na pin

andisko
17. apr 2016

ja mam bezkontaktnu visu (ale tusim electron) z tatrabanky a je to perfektne. stahuje penisze z utu hned (ake mate banky kde to tak dlho trva?). nestihnem ju dat do penazenky a uz mi pipne sms, ze mi stiahli peniaze z uctu. super je v tom, ze vacsina nakupov je malych do 20€. a kym ostatni pri pokladni prepocitavaju mince, gastrolistky a tukaju pin, tak ty len prilozis, zbalis nakup a dovidenia, hned si prec. v lidli im obcas nefunguje ta bezkontaktna technologia, preto treba vlozit a klasicky zadat pin. za mna bezkontaktna urcite ano.

carlline
17. apr 2016

ja mam z vub inspire visa bezkontaktnu ...a stale mi stiahne peniaze hned... este ani nestihnem kartu odlozit uz mi mobil zvoni ze platba bola stiahnuta..takze ja mam len velmi pozitivnu skusenost.. hoci na taku kartu si treba davat max pozor lebo ked vam ju ukradnu alebo stratite tak dovi dopo kedze pin do 20e netreba ...

janka2501
17. apr 2016

Ty si mozes zabloovat platbu bezkontaktne. Bud cez IB alebo priamo v banke. Ja som tak urobila. A mam klud. Viem kolko je na ucte,a nemusim stresovat☺

mimla
17. apr 2016

Výhodu vidím hlavne v tom, že ti teta v OMVke nezačne tak ľahko demolovať kartu na tom ich termináliku. Už tri karty mi takto zničili na rôznych OMVkách. Tam prebehla posledná problematická platba (neprešlo to, skúsime znova, či problém s načítaním karty, dovtedy bez problémov) a následne sa už tou kartou nedalo platiť. Po tretej skúsenosti to má hádam aj štatistickú vážnosť a netankujem tam.

liaka
17. apr 2016

Moj muz si kazdy den kupoval do roboty jest bezkontaktne. Kazdy den ako kedy od 2-5€ platil. Platbu nam raz strhlo az o vyse tyzden, inokedy3-4dni. Ma Tatra banku. Raz zabudol si spocitat kolko za cely tyzden platil a presvihol to o 3,50€.Kvoli tejto sume dostal upomienku 15€,plus zaplatil za postovne 0,40 a vypis 0,50 za upomienku. Odvtedy to nevyuzivame a radcsej dame pin.