Ahojte, chcem sa opýtať či je výhodnejšie vziať si na sumu cca 15-20 000 hypotéku alebo nejaký spotrebný úver v banke v prípade,že človeku táto čiastka chýba na kúpu bytu. Dakujem
jaj no keď sa v Tom vôbec nevyznám... Tak skúsim to pozrieť... A úver dajú len tak človeku,netreba dokladovať na čo ho berie?
Keď sa v tom nevyznas, najlepšie je sa poradiť s overeným finančným poradcom. Platí ho banka kde ti potom dajú úver. Skús sa spýtať známych, či nevyužívali takého služby a aj boli spokojní, vypýtat si kontakt.
Ja som brala 10 tisic spotrebak, sice s vyssimi urokmi, ale bez obstrukcii s hypotekou. Len si overili moj prijem a peniaze boli na ucte. Na dome takto nemame zataz hypoteky. Peniaze som potrebovala na kupu dalsieho pozemku.
Onedaynick takže to bolo takto jednoduchšie. Porovnávam to teraz na tých kalkulackach a vychádza to cca rovnako,akurát za pôžičku je vyšší poplatok za poskytnutie. Ale ako vravíš,keď človek berie hypo,tak treba riešiť a dokladovať kúpu bytu a keď spotrebak,tak ich nezaujíma na čo? Len podľa výšky platu sa dohodnes na splátkach, áno? A dajú sa tam dávať mimoriadne splátky? Ak človek našetril v priebehu roka?
ano, len si overili moj plat, a mozem davat mimoriadne splatky. Vyska splatky je fixna.
Onedaynick prosím ťa a za ako dlho ti prišlo peniaze? A na overenie príjmu bolo treba nejaké potvrdenie z práce? Či ako to prebieha? Pýtam sa jak blbec,ale ešte som to neriešila. Ale toto mi príde jednoduchšie ako hypo.
Onedaynick čiže každý mesiac platíš rovnako a napr raz ročne môžeš vložiť navyše koľko chces? Prosím v akej banke si to brala? Dakujem
Behni sa spytat do svojej banky, kde mas ucet, a vsetko ti vysvetlia a vypocitaju. Ano, platim stale rovnako.
Diky moc
U mna sa spotrebak a hypo ani neda porovnat. Mala som obe- Priblizne 30 000 spotrebak ale splatky takmer 500 eur, verzus 130 000 hypo a splatky lakho cez 400. To mas o 100 000 viac a splacas menej. Spotrebak je v mojich ociach strasne zderstvo. Nechapem ako tebe to moze vychadzat zhruba rovnako.
Spotrebny uver ma dobu splacania 8 rokov. Su banky, ktore poskytuju na spotrebne uvery uroky okolo 6%.
hypo ma omnoho vyhodnejsie uroky, ale musis rucit nehnutelnostou
spotrebak je jednoduchsi na vybavenie, ale splatky budu o dost vyssie, lebo ho musis splatit tusim do 8 rokov
Medzi hypo a spotrebným su rozdielne úroky pri hypo su mensie (uz 5r nesledujem vyvoj urokov)
Určite neriešte to sami ale spojte sa overenym finančným (poprípade dajte príspevok a ľudia by vam odporučili co im pomohol) ja som kedysi robila banke som finančné gramotna ale aj tak využívam služby finacnebo nemusim nikde behat a najde najlepsie podmienky ;)
Uroky nie su aj tak velmi dolezite ale RPMN
@selena_luna aha len so zabudla napísať že spotreba k so mala.na pár rokov a hypotéku na 30 rokov že.
@selena_luna len si zabudla podotknúť dosť podstatnú vec a to dĺžky oboch úverov.
@michal711 tak je jasne ze obe maju ine doby splatnosti. Preto aj zakonite ma spotrebak uplne ine uroky. 🙄🙄
no zo zvedavosti som to orientačne hodila do kalkulacky na stranke SLSP a vyslo mi toto:
- spotrebný úver 20tis., splatnosť 8 rokov, výška splátky 313,58e, celkova splatena suma 30 103,68e
- hypoteka 20tis., splatnosť 8 rokov, výška splátky pri 5 ročnej fixácii 242,76e, celkova splatena suma 23 304,96e
samozrejme sa to +- lisi od podmienok tej-ktorej banky
Ja si myslím, že pri takej nízkej sume sa ti viac oplatí spotrebný úver. Jasne, že preplatis viac, ale nezakladáš nehnuteľnosť. A uroky na hypotéke tiež išli podstatne hore. Kvôli cca 15 000- 20 000€ je zbytočné zakladať nehnuteľnosť. Aj zrušenie záložného práva niečo stojí. Aj vklad do katastra, znalecky posudok atd.
@sasa1310 snad je logicke pri tych cislach ze 130 tisic po 400 nebudem splacat tak dlho ako 30 000 po 500. 🙄🙄🙄
@selena_luna Nám možno. Po prečítaní komentárov autorky príspevku si myslím, že jej určite nie
@selena_luna zalezi od dokladovania-na hypo milion veci, spotrebak mas do 24hodin na ucte. V pripade problemov, sa vies lahsie dohodnut na znizeni splatk, spotrebaku bez ohrozenia byvania. Pri hypo -zalezi od banky a jej ustretovosti . A to nehovorim, ze hypo nemas fix na 20rokov, ale len na dohodnutu cast a potom mozes mat kludne ovela vyssi urok ako na spotrebaku. A ked si das extra splatky na spotrebak, mas to rychlejsie splatene a bet zataze (a zalezi od zmluvy, aj s nizsimi urokmi). Tak ako kazda pozicka- aj toto je individualne- bud ma dotycny mrte casu vybavovat hypo aj rok, alebo potrebuje uz najlepsie zajtra cosi vyplatit a podla toho sa rozhoduje, co je vyhodnejsie a lepsie pre neho....
Autorka: Pri hypotéke môžeš ročne podľa zákona tuším 20% splatiť predčasne. V slsp sa nám dá každý mesiac splatiť mimoriadnu splátku v 3 násobnej výške mesačnej splátky. Vo VÚB sa nám to nedá.