Je lepšia hypotéka alebo spotrebný úver?

3. jan 2023

Ahojte, chcem sa opýtať či je výhodnejšie vziať si na sumu cca 15-20 000 hypotéku alebo nejaký spotrebný úver v banke v prípade,že človeku táto čiastka chýba na kúpu bytu. Dakujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
3. jan 2023

jaj no keď sa v Tom vôbec nevyznám... Tak skúsim to pozrieť... A úver dajú len tak človeku,netreba dokladovať na čo ho berie?

nikpa
3. jan 2023

Keď sa v tom nevyznas, najlepšie je sa poradiť s overeným finančným poradcom. Platí ho banka kde ti potom dajú úver. Skús sa spýtať známych, či nevyužívali takého služby a aj boli spokojní, vypýtat si kontakt.

onedaynick
3. jan 2023

Ja som brala 10 tisic spotrebak, sice s vyssimi urokmi, ale bez obstrukcii s hypotekou. Len si overili moj prijem a peniaze boli na ucte. Na dome takto nemame zataz hypoteky. Peniaze som potrebovala na kupu dalsieho pozemku.

autor
3. jan 2023

Onedaynick takže to bolo takto jednoduchšie. Porovnávam to teraz na tých kalkulackach a vychádza to cca rovnako,akurát za pôžičku je vyšší poplatok za poskytnutie. Ale ako vravíš,keď človek berie hypo,tak treba riešiť a dokladovať kúpu bytu a keď spotrebak,tak ich nezaujíma na čo? Len podľa výšky platu sa dohodnes na splátkach, áno? A dajú sa tam dávať mimoriadne splátky? Ak človek našetril v priebehu roka?

onedaynick
3. jan 2023

ano, len si overili moj plat, a mozem davat mimoriadne splatky. Vyska splatky je fixna.

autor
3. jan 2023

Onedaynick prosím ťa a za ako dlho ti prišlo peniaze? A na overenie príjmu bolo treba nejaké potvrdenie z práce? Či ako to prebieha? Pýtam sa jak blbec,ale ešte som to neriešila. Ale toto mi príde jednoduchšie ako hypo.

autor
3. jan 2023

Onedaynick čiže každý mesiac platíš rovnako a napr raz ročne môžeš vložiť navyše koľko chces? Prosím v akej banke si to brala? Dakujem

onedaynick
3. jan 2023

Behni sa spytat do svojej banky, kde mas ucet, a vsetko ti vysvetlia a vypocitaju. Ano, platim stale rovnako.

autor
3. jan 2023

Diky moc

selena_luna
3. jan 2023

U mna sa spotrebak a hypo ani neda porovnat. Mala som obe- Priblizne 30 000 spotrebak ale splatky takmer 500 eur, verzus 130 000 hypo a splatky lakho cez 400. To mas o 100 000 viac a splacas menej. Spotrebak je v mojich ociach strasne zderstvo. Nechapem ako tebe to moze vychadzat zhruba rovnako.

ttonicum
3. jan 2023

Spotrebny uver ma dobu splacania 8 rokov. Su banky, ktore poskytuju na spotrebne uvery uroky okolo 6%.

nelca84
3. jan 2023

hypo ma omnoho vyhodnejsie uroky, ale musis rucit nehnutelnostou
spotrebak je jednoduchsi na vybavenie, ale splatky budu o dost vyssie, lebo ho musis splatit tusim do 8 rokov

ttonicum
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzkaa1991
3. jan 2023

Medzi hypo a spotrebným su rozdielne úroky pri hypo su mensie (uz 5r nesledujem vyvoj urokov)
Určite neriešte to sami ale spojte sa overenym finančným (poprípade dajte príspevok a ľudia by vam odporučili co im pomohol) ja som kedysi robila banke som finančné gramotna ale aj tak využívam služby finacnebo nemusim nikde behat a najde najlepsie podmienky ;)
Uroky nie su aj tak velmi dolezite ale RPMN

michal711
3. jan 2023

@selena_luna aha len so zabudla napísať že spotreba k so mala.na pár rokov a hypotéku na 30 rokov že.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasa1310
3. jan 2023

@selena_luna len si zabudla podotknúť dosť podstatnú vec a to dĺžky oboch úverov.

selena_luna
3. jan 2023

@michal711 tak je jasne ze obe maju ine doby splatnosti. Preto aj zakonite ma spotrebak uplne ine uroky. 🙄🙄

nelca84
3. jan 2023

no zo zvedavosti som to orientačne hodila do kalkulacky na stranke SLSP a vyslo mi toto:
- spotrebný úver 20tis., splatnosť 8 rokov, výška splátky 313,58e, celkova splatena suma 30 103,68e
- hypoteka 20tis., splatnosť 8 rokov, výška splátky pri 5 ročnej fixácii 242,76e, celkova splatena suma 23 304,96e
samozrejme sa to +- lisi od podmienok tej-ktorej banky

sasa1310
3. jan 2023

Ja si myslím, že pri takej nízkej sume sa ti viac oplatí spotrebný úver. Jasne, že preplatis viac, ale nezakladáš nehnuteľnosť. A uroky na hypotéke tiež išli podstatne hore. Kvôli cca 15 000- 20 000€ je zbytočné zakladať nehnuteľnosť. Aj zrušenie záložného práva niečo stojí. Aj vklad do katastra, znalecky posudok atd.

selena_luna
3. jan 2023

@sasa1310 snad je logicke pri tych cislach ze 130 tisic po 400 nebudem splacat tak dlho ako 30 000 po 500. 🙄🙄🙄

nelca84
3. jan 2023

@sasa1310 tak dat 30e za vklad do katastra by mi ozaj nevadilo, plus dajme tomu 300e za znalecky, keby som mala na splatkach usetrit vyse 7 tisic...

sasa1310
3. jan 2023

@selena_luna Nám možno. Po prečítaní komentárov autorky príspevku si myslím, že jej určite nie

sasa1310
3. jan 2023

@nelca84 každý ináč zmýšľa. Ja kvôli vybavovačkam a založenej nehnuteľnosti by som radšej 7000€ za 8 rokov preplatila. Pri takej nízkej sume

nelca84
3. jan 2023

@sasa1310 zas take vybavovacky to nie su, na znalecky sme cakali necele 3 tyzdne, schvalenie preslo do druheho dna, so zmluvami som sla rovno z banky na kataster, kde som stravila asi 8 minut... mne by to teda za usetrenych 7tis. urcite stalo

sasa1310
3. jan 2023

@nelca84 ja mám 3 hypotéky, nemusíš mi vravieť o vybavovackach hypo. Určite treba podotknúť aj úrok pri bezúčelovéj hypotéke, ktorý je vyšší ako pri účelovej (keď kupuješ nehnuteľnosť). Aby sa nakoniec veľmi blízko nepriblížil k úroku spotrebného úveru.

vevesh
3. jan 2023

@selena_luna zalezi od dokladovania-na hypo milion veci, spotrebak mas do 24hodin na ucte. V pripade problemov, sa vies lahsie dohodnut na znizeni splatk, spotrebaku bez ohrozenia byvania. Pri hypo -zalezi od banky a jej ustretovosti . A to nehovorim, ze hypo nemas fix na 20rokov, ale len na dohodnutu cast a potom mozes mat kludne ovela vyssi urok ako na spotrebaku. A ked si das extra splatky na spotrebak, mas to rychlejsie splatene a bet zataze (a zalezi od zmluvy, aj s nizsimi urokmi). Tak ako kazda pozicka- aj toto je individualne- bud ma dotycny mrte casu vybavovat hypo aj rok, alebo potrebuje uz najlepsie zajtra cosi vyplatit a podla toho sa rozhoduje, co je vyhodnejsie a lepsie pre neho....

sasa1310
3. jan 2023

Autorka: Pri hypotéke môžeš ročne podľa zákona tuším 20% splatiť predčasne. V slsp sa nám dá každý mesiac splatiť mimoriadnu splátku v 3 násobnej výške mesačnej splátky. Vo VÚB sa nám to nedá.

nelca84
3. jan 2023

@sasa1310 neviem o akej banke hovoris, ale my sme brali v slsp, pricom urok bol rovnaky pri ucelovej i bezucelovej hypo. Jedny rozdiel je v tom, ze ak beries hypo do 70% hodnoty zakladanej nehnutelnosti, nemusis dokladovat naco ho beries, takze si kludne mozes kupit aj auto.