Je ešte možné doplácať dobrovoľné poistenie?

nicol1
13. okt 2010

Ahojte mamicky, som momentalne na materskej a cakame druhe babatko,chcela som sa len opytat, ci mi neviete poradit, ci sa da este stale doplacat dobrovolne poistenie na dosiahnutie maximalnej materskej, lebo som pocula, ze od januara maju nastat zmeny a pri prvom som dostavala iba minimalnu matersku..dakujem

cetera
13. okt 2010

co ja viem tak sa to ma platit minimalne 9 mesiacov predtym ako otehotnies cize ak uz si tak ti to je zbytocne a materska najvyssia sa pobera len 6 mesiacov

petronelka1
13. okt 2010

cetera nemáš pravdu. Do nástupu na materskú dovolenku musíš splniť podmienku byť 27O dní dobrovoľne nemocensky poistená, čiže ti stačí začať platiť 1 - 2 mesiace pred!!! otehotnením. Radšej 2 mesiace, aby si nebola v strese, kebyže ťa vypíšu na rizikovú materskú, že ti budú chýbať dní. Takže nicol ty to už nestíhaš, keď si už tehotná a doteraz si si to neplatila. :(((

pici
15. okt 2010

najneskor od 8tyzdna tehotenstva sa to musi platit aby vznikol narok

fide
1. nov 2010

No aj mňa by zaujímalo či sa niečo nezmenilo. Planujeme druhe babo či sa mi oplati si začať platiť alebo nie? pri prvom som si neplatila kedže som ešte študovala. Takže teraz dostavam iba rodičovský príspevok....

novan
1. nov 2010

Aby si mala nárok na dobrovolné pripoistenie musíš si ho platiť minimálne 26týždňov (6 mesiacov t.j. 182 dní) pred nástupom na materskú dovolenku. Čiže aj ked si začala platiť o čosi neskôr nevadí ale vyrátaj si dni aby si od začiatku DNPO po nástup na materskú mala tých 182 dní. Aj ked ti vyjde nástup na materskú podľa termínu pôrodu na skorší dátum skús sa dohodnúť s lekárom aby ťa vypísal neskôr na materskú, lekár nemusí vypísať presne 6 týždňov pred pôrodom. Na materskú môžeš nastúpiť aj v deň pôrodu ale v tom prípade ju budeš poberať potom miesto tých 27 tždňov len 22 tyždňov, a tam už závisí akou sumou si to DNPO platíš ak maximumom tak sa ti i tak oplatí ked budeš dostávať materskú iba 22 týždňov a nie 27 týždňov. Napr. je rozdiel či dostávaš materskú 27 týždňov po 300 eur alebo 22 týždňov po 550 eur, aspoň podľa mňa. Len dúfajme, že to od nového roka nezrušia :(

elienka
3. nov 2010

fide, ja si myslím, že sa ti to oplatí, najskôr sa poisti z minima, budeš platiť 14€. Keď zostaneš tehotná tak do 8tt (radšej troška skôr, aby ti vyšli dni) sa odhlás a na druhý deň prihlás z maxima. Budeš platiť 49,10€ mesačne aby ti vyšla max. materská. Túto sumu budeš platiť do nástupu na materské t.j cca 6-7 mesiacov.

maznacik007
3. nov 2010

su tu viacere protichodne informacie...
takze .. platit DNP musis zacat este PRED otehotnenim... /najlepsie mesiac - dva / aby ti vyznikol narok na materske..

ak si uz tehotna tak je uz neskoro... pretoze musis platit min. 270 dni ... najneskor do datumu porodu /najlepsie do datumu nastupu na matersku/

osobne by som uz platila z maxima hned od zaciatku.. lebo zmenit vymeriavaci zaklad je mozne len raz za pol roka a z maxima musis platit min. 26 tyzdnov,

takze hlavne to treba riesit pred otehotnenim..

co sa tyka zmien.. tak dnes nikto nevie co sa z toho nakoniec vykluje..