Je dobrý nápad vyplatiť partnerovi polku domu?

22. apr 2022

dobrý deň,
Žijem v partnerskom vzťahu už nieco vyše 5-tich rokov partner má deti z predchádzajúceho vzťahu, ja tiež...s deťmi som sa presťahovala k nemu...čiže žijeme v jeho dome. Ja mám peniaze z môjho bytu čo som predala. Môj partner ma požiadal o ruku...chce náš vzťah posunúť "ďalej"....ja som uvažovala, žeby som ponúkla partnerovi budúcemu manželovi 😊 že mu vyplatím polku domu, aby sme všetci tu boli "doma" a aby aj moje deti mali dedičstvo z domu....porozprávam sa s partnerom o tom...to je jasné...len neviem či je to vôbec dobrý nápad

zmrzlinka2021
22. apr 2022

Ak by som disponovala peniazmi, kupila by som si aspon 2 izbový byt a prenajimala ho. Prijem z prenajmu potom pojde pravdaze aj jemu, kedze uz bude manzelom a vy budete rodina.

stanulienkat
22. apr 2022

V zivote by som nepredala byt na tvojom mieste. Pripravila si sa o zadne vratka a svoje deti o byt.

hlubik
22. apr 2022

ja by som to nerobila. Nechaj si peniaze pre deti

ninka99865
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
22. apr 2022

@stanulienkat byt som predala, lebo som sa sťahovala na druhý koniec republiky...nebola som si na 100% ista ako náš vzťah dopadne...tak aby som mala na kúpu bytu ak by sa niečo pokašľalo...

autor
22. apr 2022

@hlubik chápem...len peniaze strácajú na hodnote...tak som to brala z toho hľadiska, že to bude ako investícia do budúcna..

melanta
22. apr 2022

A vieš, že ak on zomrie, tak jeho byt budú dediť aj jeho deti z predchádzajúceho vzťahu. Aj keď budeš ty spolumajiteľ, jeho podiel zdedíš ty s jeho deťmi. To by som veru neurobila ani náhodou. Presne ako píše @zmrzlinka2021 za peniaze by som kúpila svoj byt, prenajala ho. A moje deti by sa raz nemuseli o byt deliť s jeho deťmi.

melanta
22. apr 2022

Aká investícia do budúcna? Veď ty plánuješ investovať do niečoho, čo budú dediť aj jeho deti. To ani náhodou nie je rozumná investícia. Investuj do iného bytu, ktorý zdedia raz iba tvoje deti a nie on a jeho deti.

stanulienkat
22. apr 2022

Ja by som ho radsej prenajimala. Nezabudni, ze uz nekupis byt za kolko si ho predala. Stale idu ceny hore.

autor
22. apr 2022

@ninka99865 jasne nie sú jeho bio...ale v pripade, ak by súhlasil s tou polkou tak by sa to aj na LV zmenilo...boli by sme obaja vlastníkmi domu resp by dedili aj jeho aj moje deti

elizabet173
22. apr 2022

nie, nie je to dobrý nápad, kúp si byt a prenajímaj ho. Investuj LEN do svojho, kúp byt ešte pred svadbou.
@hlubik pri dnešnej inflácii tie peniaze z predaja bytu nemajú už dnes zďaleka takú hodnotu, akú mali v čase, keď ten byt predávala. Akú hodnotu budú mať, kým deti vyrastú? Úplne zlá rada

stanulienkat
22. apr 2022

Komplikujes situaciu aj sebe, aj jeho detom. Handrkovat sa niekolko ludi o dom, keby sa nieco stalo..Mne to nepride fer voci jeho detom. Ako k tomu pridu?? Si im cudzi clovek. Ani by ma nenapadlo to navrhovat. Keby ste mali hypo na polku,nepoviem...

thereisabear
22. apr 2022

Veľmi zlý nápad. Kúp si radšej byt a prenajímaj ho.

jaroe
22. apr 2022

@melanta toto by sa ale dalo vyriešiť podielovým spoluvlastníctvom, nie? Ale tak ideálne by bolo mať svoj byt, prenajímať ho a príjem z prenájmu by bol spoločný...

liljana
22. apr 2022

Zhrniem. Predala si byt a mas hotovost. Vyplatis polku domu, hotovost das manzelovi ... a spolu ich postupne miniete, kedze ste manzelia. Nebudete mat ani hotovost, ani byt. Radsej kup byt, chatu, pozemok v okoli a potom si mozte navzajom darovat polovice domu,... a bytu, ked budete chciet.

melanta
22. apr 2022

@jaroe áno, jasné, ale to nemení nič na fakte, že jeho podiel zdedia jeho deti. Čiže jej deti sa raz budú hádať o majetok s jeho deťmi. Preto by som na jej mieste kúpila niečo vlastné, čo bude iba jej a čo zdedia iba jej deti, nie on a tým pádom jeho deti.

kvetinka75
22. apr 2022

to je jedno či je bio alebo nie je bio otec. Ak je v ich rodnom liste tak budú dediť. Na tvojom mieste by som ešte teraz pred sobášom kúpila nehnuteľnosť. nikdy nevieš čo sa stane. A máš investované peniaze. Ak budeš dediť, budeš museiť vyplatiť jeho deti ak budeš chcieť bývať v tom dome. A budeš na to mať?

draik
22. apr 2022

V prvom rade si to ujasnite vy dvaja, a to vopred. Majetkové záležitosti sa najneskôr časom ukážu ako významné. Dôležitý bude predovšetkým postoj partnera/budúceho manžela k tomu, že Vy užívate jeho nehnuteľnosť. Ako manželka pre prípad jeho úmrtia tiež budete dediť majetok s jeho (a prípadnými spoločnými) potomkami, ktorí by tak dostali menej, než keby dedili sami. Potom môže vyvstať otázka investícií do opráv nehnuteľnosti atď.

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
22. apr 2022

@draik Čo sa týka investícií za tých 5 rokov čo sme spolu....investovala som do domu (nové vchodové dvere, vymaľovanie, rekonštrukcia detských izieb a pod) priebežne cca 6000 € ale to máme spísanu dohodu overenú notárom, že mi to do určitého dátumu vráti....rada by som fungovala ako v "normálnej" rodine...spoločný dom...financie...život...možno mám v tomto naivnu predstavu...neviem...preto som chcela investovať do domu aby to bolo naše spoločne....určite sa s partnerom o mojej predstave porozprávam

pinaofina
22. apr 2022

Ja ti uplne rozumiem, preto si to treba vydiskutovat s nim a nie sa radit na koniku. To, co hovorili, ze Kupit byt a postupne sa navzajom spravit spoluvlastnikmi mi pride ako fajn riesenie. Len treba ratat s tym, ze co dedia tvoje deti, to aj jeho. Ale ak chcete fungovat ako normalna rodina, tak sa asi nebudete delit na tvoje a jeho, takze by to malo byt ok.

cobhan
22. apr 2022

Investuj do svojho domu/bytu. Dávať jemu peniaze nemá význam. Aj by sa mu niečo stalo, dom by dedili aj jeho deti a je úplne jedno akú čiastku by tam mali, keby sa niečo pokazilo a rozhodli by sa robiť problémy, tak môžete prísť o strechu nad hlavou.
Aj by sa niečo stalo tebe, tak tvoje deti by zdedili kúsok domu, s ktorým by si do budúcna nepomohli a zase, ako by sa tam niečo pokazilo, tak by ma vyplatenie ich čiastky mohli čakať roky.

lienka.7
22. apr 2022

Kup si pred svadbou radšej svoj byt, aby si mala zadne dvierka keby niečo. V jeho dome byvat mozes tak ci tak, budeš mu platiť adekvátnu časť nákladov. A tiež aby tvoje deti mali co dediť vylucne po tebe.

kassandra25
22. apr 2022

Mna osobne by takyto katastrofalny napad ani nikdy nenapadol. Sama si napisala, ze urcite sa s priatelom o nom porozpravas, tak co ti tu vlastne radit aj. Nie je nad to, ako teraz byvate, ze v jeho, a teda, chlapec to chce posunut dalej, pekne od neho, no po pripadnom rozvode by mozete riesit nielen rozvod, ale aj delenia penazi, kto co s jeho domom, kedy, takto by si mohla odtial vypadnut, co by dup, ale chces si to silou mocou stazovat a vlastnym detom a sebe v onom pripade robit peklo na zemi, dusno. Vela ludi sa zmeni po svadbe, a preto sa niektori radsej ani neberu, lebo nevedia, co ich caka. Moja znama svadbu nechce, hoci ziju spolu aj s detmi niekolko rokov, aby mohli o to pekne stale bojovat, svadbou sa vsetko strati. Preto je aj otazka, ci ta svadba je aj nutna vobec, nieto este odkupy domu , ked si mu do toho uz aj investovala.

basska_b
22. apr 2022

Cize nemate ziadne spolocne deti a ani mat nebudete, ci? Tym padom ak by sa mu nieco stalo, dom zdedia jeho deti a vy musite ist prec. Mas dve moznosti:

Kup si radsej byt, ktory by sluzil ako plan B. Ale asi nemas dost penazi na kupu celeho bytu , ci?

Ak by si teraz odkupila od muza polku domu, tak v pripade, ze sa mu nieco stane, nebudete musiet ist prec, lebo budes vlastnik. Mas predkupne pravo, aj ak by jeho deti chceli dom predat. Preto ked ti nehnutelnost prirastla k srdcu a chces, aby ju dedili aj tvoje deti, odkup ju teda. Ale peniaze ste tym padom pred inflaciou nezachranili... len si ich presunula muzovi.

simca06022011
22. apr 2022

Ved si to pretataj... Mate dom na polovicu, manželia, jeho polovica sa bude po jeho smrti (morbídne reči ale.. No... Moze to byt o 10 aj 50 rokov, alebo sa toho nemusíš ani dožiť..) delit medzi teba a deti (jeho aj spoločné). Ja osobne by som do toho išla. S tym, ze nejaku rezervu si nechaj. Za mna je nezmysel drzat silou mocou xy nehnuteľnosti a duplom na druhom konci sveta 😁
V prípade ze to bude iba partner by som o tom ani neuvazovala.

autor
22. apr 2022

@simca06022011 Veď preto nad tým rozmýšľam...mám pri ňom pocit, že je moja druha polovica (ANO SOM TOTALNE NERACIONALNA A EMOCIONALNA) chcem s ním žiť "naozaj" deti su happy...tak už len tu materialnu stranku poriešiť

sante81
22. apr 2022

Nikdy, nikdy, nikdy

simca06022011
22. apr 2022

Zase druha strana je, ze tento pocit 2.polovice nemusí trvat večne (ale môže, prajem ti to).
Ono vies, zo vzťahu utekať ked je zle a mas peniaze zaviazané v spoločnej nehnuteľnosti je ťažké. Tak aj na to treba mysliet. Ale teda dedenia a delenia by som sa nebála.. Horsie je asi starat sa o cudziu nehnuteľnosť a nemat z nej nakoniec nič.

elizabet173
22. apr 2022

je super, že ste sa našli, úprimne ti želám, aby vám to vydržalo čo najdlhšie. Ale štatistiky sú neúprosné. Aj keď druhý krát človek väčšinou vyberá oveľa zodpovednejšie, stať sa môže hocičo. Na čo si zbytočne komplikovať život? Nech má on dom, ty si kúp byt, veď financie z prenájmu budú na prilepšenie obidvom.