Je bezpečné mať v telefóne platobnú kartu?

2. dec 2022

Ahojte. Myslite si, ze je nebezpecne mat ulozenu platobnu kartu v telefone a platit nou? Dnes som sa o tom medzi recou zacala bavit s kamaratkou a ona to vraj nechce pouzivat. Jedine tak, ze si napise udaje z karty do telefonu, zaplati a hned vymaze. Vraj aby jej nikto neukradol peniaze z uctu, ked by jej odcudzili telefon. Ja ju vo svojom telefone mam, platim nou, pride mi to pohodlne. Myslite si, ze je tam realny dovod na obavu?

natalala
2. dec 2022

Tak telefon mas zaheslovany na odtlacok alebo scan tvare, heslo. Rovnako chce odomna heslo aj ked idem realizovat platbu. Podla mna je to uplne to iste, ako ked nosis kartu v penazenke, tu ti tiez mozu ukradnut. Dokonca ked ti ukradnu penazenku, tak bezkontaktne zaplatia bez pinu, pri platbe telefonom je verifikacia nutna aj ked platis 1 euro 🤷🏼‍♀️

liz_lemon
2. dec 2022

je to bezpecne, a hlavne treba mat aj telefon zabezpeceny, praveze opisovanie si udajov karty do mobilu je uplna blbost, kedy najskor moze dost k zneuzitiu

hilda08
2. dec 2022

Skor ti mozu peniaze vytiahnuť z reálnej karty ako z karty v telefóne, tam ta proste odtlacok prsta nepusti

gabrielkaa
2. dec 2022

Presne ako baby píšu. Skôr zneužijú platobnú kartu ako takú, než tu v mobile. Ja keď platím mobilom musím každú platbu verifikovať tvárou … inak platba neprejde. A súčasnej dobe neni 100% bezpečne nič 🙂

nikpa
2. dec 2022

Kamarátka ma koľko rokov keď má takýto názor? Lebo moja mama mi týmto oponuje keď jej poviem, nech používajú platby mobilom a IB a to ma pred 60kou. V takom veku už má nárok na takéto zmýšľanie. U mladých ľudí neviem kde je chyba 🤷😅

autor
2. dec 2022

@nikpa 24

nikpa
2. dec 2022

Tak to je iná diagnóza, nie vek 😄😅

merlinja
2. dec 2022

no ja nemám ani odtlačok, ani tvár, len vzor a platím už len telefónom.

maranco
2. dec 2022

Nepíšeš kde v telefóne v ktorej aplikácii chce uložiť kartu.

Je rozdiel či kartu uložím do aplikácie Google Pay, Apple Pay a telefónom platím priložením k terminálu v obchode a vtedy pýta dodatočné overenie odtlačkom/tvárou ako ti tu píšu v komentároch.

A je rozdiel či kartu uložím do čínskej nakupovacej appky, alebo ju uložím do nejakej hry, alebo hociktorej webstránky kde niečo nakupujem.

Tiež je rozdiel ako funguje s mobilom, či tam inštaluje akúkoľvek appku, kliká na reklamy a inštaluje, odsúhlasí všetky práva ktoré požaduje aplikácia bez rozmýšlania.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. dec 2022

@maranco len Google Pay, Apple Pay, samozrejme…

maranco
2. dec 2022

Možno kamarátka nechce aby si google zbieral kde koľko minula.

autor
2. dec 2022

@maranco nie, cisto rozpravala len o tom, ze keby jej ukradnu mobil, tak by jej vybielili ucet… ze preto ju nechce mat v mobile.

vulka
2. dec 2022

Dosť vysoká negramotnosť.

maranco
2. dec 2022

Keď sa platí mobilom cez Google Pay nad 50€ zadáva sa aj PIN na termináli, alebo stačí len odomknúť mobil/vzor/odtlačok?

Keď ukradnú mobil tak môžu nasilu priložiť prst a ho odomknúť, alebo z nej dostať vzor ale to isté aj karta ak je dá zlodej nôž pod krk, tak prezradí PIN ku karte.

Skôr pri mobile je jednoduchšie ak je na odtlačok prsta a opitý človek nie celkom pri vedomí, tak si môžu robiť s mobilom čo chcú.

Pri únose držia človeka do polnoci, vyberú všetko čo povolí limit z bankomatu prvý deň, počkajú kým začne druhý deň a urobia druhý výber.

missdiva
2. dec 2022

Podla mna to nie je bezpecne, kamoska ma pravdu.

david1202
2. dec 2022

Keď že sa venujem Pc a fonom tak ti poviem len toľko že keby že banky nemali ochranné prvky ,veriť kód, zmena virtuálneho kódu(pri platbe na nete sa mení číslo karty ) tak by ťa okradli ako nič ,ale tým že más mobil tak máš bezpečnosť ,stále ale drz peniaze na sporiacom účte len ak neinvestujes lebo ak by ťa niekto okradol cez kartu tak sporiaci nevybieli len hlavný účet ,tým že ja som investor mne nemá čo ukradnúť na karte keď že 90% peňazí mám tam ktoré sú poistené ..tak že tak

autor
2. dec 2022

@missdiva preco?

missdiva
2. dec 2022

Kopec dovodov, ukradnu jej mobil alebo odklika prava nejakej novo stiahnutej apke, v dnesnom svete hackerov ale co je vlastne bezpecne?
Najmensie zlo je mat peniaze na ucte bez karty a pouzivat kreditnu kartu nie debetnu.

katuskapd
3. dec 2022

2x som bola svedkom ako platili predo mnou mobilom a stále im to nešlo, nakoniec vytiahli kartu z peňaženky. A každého vec ako chce platiť a co preferuje aký spôsob.

liz_lemon
3. dec 2022

@katuskapd zrejme to nemali spravne nastavene, aj moj muz s tym ma stale nejaky problem, ale to je jeho chyba, lebo nechce sa mu to konzultovat s bankou

gabrielkaa
3. dec 2022

@missdiva keď mi ukradnú mobil, tak tou kartou nezaplatia, pretože si to vyžaduje moju tvarovú autentifikáciu

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missdiva
3. dec 2022

@gabrielkaa ja nepredpokladam, ze iphone ukradne niekto kto je blby kedze je tam find my iphone. A skuseny hacker s dobrou technologiou face ID hackne.
Ale nech si kazdy plati ako chce no rozhodne si nemyslim, ze je autorkina kamoska 100rokov za opicami so svojim nazorom. Prave naopak, vie co dnesne technologie dokazu. To mas to iste ako ked si niekto nepreliepa kameru na notebooku (vyborny hacker sa dokaze pozriet co taky clovek robi).

gabrielkaa
3. dec 2022

@missdiva áno. Ale ľahšie je zneužiť kreditnú či debetnú kartu ako toto

gabrielkaa
3. dec 2022

Na hacknutie iPhone musí byt profi. Kreditnú a debetnú kartu zneužije aj amatér

missdiva
3. dec 2022

@gabrielkaa ja si myslim, ze je to uplne jedno. Maloktory amater, co ti ukradne v potravinach penazenku si dovoli fyzicky pouzit kartu (lahko by ho nasli).
Ti ludia co takto kradnu peniaze ci uz z kariet alebo mobilu su vacsinou organizovane skupiny, profici hackeri casto operujuci z krajin tretieho sveta kde nesiahaju pravomoci nasich organov cinnych v trestnom konani -osobna skusenost.

autor
4. dec 2022

@missdiva cize mas osobnu skusenost s tym, ze ti ukradli iphone, na ktorom si mala platobnu kartu, nejaka organizovana skupina hackerov z tretieho sveta a OCTK ti nemali ako pomoct?

autor
4. dec 2022

*krajin tretieho sveta