Je 7 000 EUR dostatočná finančná rezerva?

9. okt 2024

Ahojte, je 7 tisíc dostatočná finančná rezerva? Mám priateľa ktorý je na plnom invalidnom a 4 ročného syna. takže väčšiu časť príjmu nosím domov ja. Bojím sa že je to málo v dnešnej dobe, viem že niekto nemá ani toľko ale aj tak...

mamina7070
9. okt 2024

je to postacujuce nestresuj sa zvladas to skvele ked za tychto okolnosti si tolko usetrila

lenka.25
9. okt 2024

Záleží , či ti 7000 € vie pokryť cca 6 mesačné výdavky, v prípade choroby, straty zamestnania atď ...

bublinka1426
9. okt 2024

tak sa hovori mas mat rezerevu MINIMALNE na polroka. neviem ake mate mesacne vydavky ale je super ze mate nieco nasetrene.

doriiis
9. okt 2024

Pretekanie o to,kto má väčšiu rezervu o 3,2,1...idete.
Netráp sa autorka.Kazde €,ktoré dokážeš odložiť je fajn.Aj keby to malo byť 20 € mesačne.
Je úplne jedno,aká rezerva je, hlavne,že je.Mnoho ľudí nemá ziadnu

bublinka1426
9. okt 2024

@doriiis presne hlavne tu som sa utvrdila ze tu rodiny zial funguju z vyplaty do vyplaty :(

doriiis
9. okt 2024

@bublinka1426 ...ja som si všimla tu 2 extrémy.Rodiny,ktoré neušetría nič a také,čo majú našetrené 10 000 ( údajne).
Neušetría nič,lebo žijú nad svoje pomery.To je cele.

andrea2323
9. okt 2024

@doriiis presne si pamatam na podobnu diskusiu z minulosti a tam len tie sumy tak lietali, ja mam 20 tisic, ja mam 50 tisic len aby bolo viac 🙈

doriiis
9. okt 2024

@andrea2323 ....samozrejme,internet znesie veeeela.Ano 20 000 nasetrenych a zároveň hypo na 30 rokov +.To už je len výhra.

doriiis
9. okt 2024

Autorka ...daj si tie peniaze na nejaký sporiaci účet s mesačným úročením a každý mesiac ti tam pribudne pár €. Samozrejme taký účet,ku ktorému máš prístup a vieš si vybrať a vložiť peniaze kedykoľvek.A zatiaľ sa ti pomaly budú úročiť

bublinka1426
9. okt 2024

@doriiis ale vela ludi ani nepracuje. alebo pracuje len jeden.

ahhola
9. okt 2024

7000 nehovori nic o vas. V najme je to bieda, v domceku povedzme ze pri skromnosti by ste rok prezili. Syn je tvoj, jeho, spolocny, ID ma navzdy, vyhladovo aspon na 1/2 do prace??? Malo info, ale mozes spavat kľudnejšíe. Su to slusne many🤔

saxana000
9. okt 2024

Je to super..urcite lepsie ako vobec nic.ked sa nahodou nieco prihodi mozes si s kludom lahnut vecer do postele.poznam rodiny co idu fakt nadoraz a tam by mi blikala kontrolka lebo staci len mesiac marodky a bude tam velky problem..

jarka_black
9. okt 2024

môže to stačiť, ale aj nemusí... vždy lepšie ako nič.
osobná skúsenosť: polročná rezerva cca 7000 € mi nestačila, pretože obdobie bez príjmu sa pretiahlo na 2 roky

betulinka1
9. okt 2024

Urcite je to Dobry zaklad aj ked neviem ake mate vydavky. Aleb tak zoberme, ze su Vase vydavky aj s bývaním 1500€, Cize mas rezervu na 4 mesiace bez akéhokoľvek prijimu. Keby si ostala PN, tak realne ID muza pride kazdy mesiac o ten prijem sa bat nemusis a ty by si mala PN. Cize si mýlim, ze bez prijmu aj tak neostanes a nemusis siahnuť ani na rezervu. Ale samozrejme ak vies tak odloz kazdy mesiac nieco aj keby to bolo len 50€ mesacne.

sisska96
9. okt 2024

Je lepšie ako nič, alebo ja pod 10 000 by som nechcela byť

ms_green
9. okt 2024

Nejak málo komentárov " ja mám 75 000" tu je. 😂

Autorka všetko záleží od výšky výdavkov. Za dobrú rezervu sa považuje +- pol roka výdavkov, keby si skončila úplne bez príjmu. Ak ti to pokrýva tak super. Ak ti to nepokrýva treba ešte trošku pridať ale 7000 je určite niečo, čo ti vie veľmi uľaviť od finančného stresu ak prídu problémy. ☺️

xux
9. okt 2024

To je podla mna vysoko irelevantne, lebo ked sa riadime pravidlom rezerva minimalne 6 mesacneho prijmu, tak pre kazdeho to znamena nieco ine. Ked ti mam narovinu povedat za seba, z mojho pohladu je to malo. Ale v ziadnom pripade nijaka tragedia. No ty sama musis vediet, ze keby sa tebe nahodou nieco stalo, alebo by si prisla o pracu.. ako dlho by ste dokazali pokryt vsetky dolezite naklady. Lebo to ze si teraz mlada a zdrava nic neznamena. Velmi dobre viem ako sa dokaze zivot zo dna na den zmenit o 180 stupnov.

ms_green
9. okt 2024

@xux Na životné udalosti typu zranenie, dlhodobá práceneschopnosť máš mať poistku nie úspory.

martinka13
9. okt 2024

Niekomu stačí 7000 na rok, niekto z toho nevyjde ani 2 mesiace. Vysoko individuálne... Hlavne, že máš niečo našetrené, najmä vo vašej situácii.

beronsche
9. okt 2024

Dôležitá nie je ani tak suma, ako to, koľko mesiacov, by tvoja rezerva dokázala pokryť všetky výdavky, ak by si prišla o príjem.
Odborníci odporúčajú mať rezervu minimalne na pokrytie 6m bez príjmu, resp. vo výške 6 platov.

ekira1
9. okt 2024

Všetko je lepšie ako nič. Ale dôležité,viac ako suma je, aké máte výdavky. Na akú dlhú dobu by vám to stačilo.

nerko
9. okt 2024

Zalezi ako dlho by ste vedeli zit z takej sumy. Ked sme s manzelom zariadzovali byvanie, tak sme boli na nule. Ziadne uspory, vsetko sme vrazili do bytu. A postupne sme nasetrili na rezervu.

madielilly
9. okt 2024

Zalezi na tom,ci vam ta rezerva kazdy mesiac aj rastie alebo stagnuje.Ak stagnuje,za chvilu to bude malo lebo ceny sa budu zvysovat a to potom bude lepsie dať na nejaky vyhodny sporiaci ucet ako tu radia niektore.Ak rastie,je to dobre.Ja som na tom podobne so sumou rezervy.Ale mne kazdy mesiac ta rezerva rastie.Lebo po splateni najmu a vsetkych povinnych vydavkov dokazem mesacne usetrit okolo 300-400 eur,ak teda sa moc nerozhadzuje a drzim to na uzde

alkoholik
9. okt 2024

Mam rezervu 500 000€ je to dostacujuce? To je taka otazka ci bude cely mesiac slnecno.

zazka666
10. okt 2024

@mamina7070 si šikovná. Je to dosť. Ak máš čas, skús porozmýšľať o nejakom doplnkovom zárobku
Len ako ďalšia opora. Ale je to fajn, mnohí nemajú ani to.

vera55555
10. okt 2024

My máme napríklad 10 000 ale tri malé deti. Plus hypo na 39 rokov. 2 auta staré ktoré už ledva vydržia nejaký ten rok dva....takže záleží od situácii. Minulý rok nám skočila na auto laň a náklady na opravu 5000 e. Takže sme skončili na 5000 ušetrených ale nakoniec svokor niečo zdedil a predal tak nám dám tých 5000 takže sme naspäť na 10000. Ale bez neho by sme mali iba 5000 čo si myslím že je pri troch deťoch naozaj málo. Je to ťažké. Možno keby neboli deti tak ok ale od kedy máme deti sa viac bojím. Už sme si mysleli že si prilepsime viac lebo muž začal chodiť do zahraničia ale zrazu nám zoberi daň.bonus plus zvýšené odvody a transakčna daň ...a sme na Tom istom čo sme boli ...🤦 Takže co ti poviem .

anouschka5
10. okt 2024

@lenka.25 presne tak 6 mesiacov je taka preklenovacia doba napr pri strate zamestnania ( komplet výdavky )

zuzanka.zuzu
10. okt 2024

@doriiis my máme oveľa viac ako 20 000 na účte a veru máme 2 hypotéky na 30 rokov - čo je na tom?? tomuto som vôbec nepochopila 😳

doriiis
10. okt 2024

@zuzanka.zuzu ....podľa mňa je oveľa väčšia finančná sloboda žiť bez dlhov ako s tisíckami na účte.
Ano,mať rezervu je fajn.A v dnešnej dobe aj nutné.Ale môcť si povedať,že zarábas na seba a pre seba a nemusíš nikomu nič splácať je ešte lepší pocit.Ale to je môj subjektívny názor,založený na mojich pocitoch,prežitých skúsenostiach.Kazdy podľa seba

ms_green
10. okt 2024

Nechcem tu nikomu kecať do toho ako zaobchádza so svojimi peniazmi ale prosím ženy, čo držíte desaťtisíce na účtoch viete mi prosím vysvetliť prečo tak veľké čiastky? (Nehejtím, len ma to fakt zaujíma)

Keď som toto riešila s finančným poradcom tak mi presne povedal, že na "bežnom účte" alebo nejakom sporiacom s pomerne malým urokom aby boli peniaze k dispozícii hneď na mať na pol roka výdavkov celej domácnosti. Zvyšok radšej investovať do nejakého konzervatívnejšieho fondu lebo tie peniaze potom extrémne strácajú na hodnote. Čo je ten dôvod že ich nemáte niekde?
Keby sa náhodou niečo prihodilo (choroba, dlhšia práceneschopnosť, nebodaj smrť jedného z rodičov) na také niečo má slúžiť poistka, nie rezerva. Pri strate zamestnania ok, ak som živnostník alebo má pomerne ťažko hladateľnú prácu. Pre deti odkladať na to tiež neslúži rezerva. Keby sa niečo stalo s domom alebo niečo také, to má tiež pokryť dobrá poistka. Tak by som chcela vedieť, že na čo odkladáte také závratné sumy. (Nie je na tom nič zlé)