Je 4 000 eur na spoločnom účte málo?

14. nov 2022

Ahojte baby, chcela by som sa spýtať, len jednú otázku. Chceli by sme dieťa, ale máme na spoločnom účte len 4000€. Je to podľa vás strašne málo? Prosím len na tému sa vyjadruje na nič iné ďakujem.

janickacrazy
14. nov 2022

Máte vlastné bývanie? Obaja pracujete? Tak potom je to v pohode za mna.

vmiri
14. nov 2022

Založenie rodiny je veľký záväzok a nerozhoduje o tom len suma na účte. Treba mať zázemie, najlepšie vlastné bývanie, partnera na ktorého sa dá spoľahnúť....nie je to malo peňazí ale nie je to len o tom

autor
14. nov 2022

@janickacrazy áno máme spoločné bývanie, sme zohratý, obaja pracujeme príjem máme spolu cca 1900 bez nadčasov

autor
14. nov 2022

@vmiri toto všetko máme, len ma zaujíma, že či tá suma nie je malá, plus keby skončím na PN počas tehotenstva, tak mám dobrú poistku

janickacrazy
14. nov 2022

Tak to je celkom fajn, určite to dáte. Ved budeš mať materskú, potom rodičák, čo je síce menej, ale nemusíš kupovať všetko najdrahšie pre dieťa ved kopu vecí aj dostaneš od rodiny alebo možeš kúpiť z druhej ruky, napr. kočík a postieľku a podobné veci.

vmiri
14. nov 2022

Tak určite to nie je málo, na základnú výbavičku a začiatky to je určite dosť.

evica17
14. nov 2022

Koľko zarobí muž ? Ak aspoň polovicu z vašich príjmov, tak ok. Ak zarobí minimálnou a ty väčšiu časť, tak je to ltt

tatianna56
14. nov 2022

zober si to tak, kolko ludi nema takuto rezervu. nam sa malinky narodil minuly mesiac, ale teda ked sme ho planovali, tak sme ani zdaleka nemali tolkoto nasetrene a vsetko nam pekne vychadza.

autor
14. nov 2022

@evica17 ten príjem čo som napísala je bez nadčasov a bez odmien, on zarobí 1000 bez toho ale každý mesiac má aj odmeny a aj nadčasy vie urobiť, len na spoločný účet posielame vždy len čistý príjem, ktorý máme, nadčasy a odmeny ostávajú na našich svojich

7lenka11
14. nov 2022

podľa mňa to zvládnete, kedysi začínali mladé rodiny úplne od nuly, nemali naozaj nič.. doba síce nie je najľahšia, ale ak si nastavíte reálny životný štandard, tak to zvládnete.. treba si tiež nájsť obchody, kde nakúpiš výbavu za primerané ceny, prípadne mať nejaké veci z druhej ruky.. to veľmi pomôže 🙂

ankare
14. nov 2022

Super máte našetrené. My máme dve deti, ja som na rodicaku, byt na hypo a máme rezervu len 1000€. 😐

autor
14. nov 2022

Baby veľmi pekne ďakujem za odpovede, potešili ste ma, lebo túžime po dieťatku, len ja som sa bála, že to je málo peňazí. Čakala som že ma tu zhejtujete za takú sumu. Tú sumu sme našetrili za 10 mesiacov. Predtým sme peniaze vrazili do bytu, do kompletnej rekonštrukcie a kúpili nové auto .

evica17
14. nov 2022

Ak ste to našetrili za 10 mesiacov,kým porodis tak našetriť ešte raz toľko, plus pol roka materskej. A k jnviac,keďže tehotenské ešte sa dáva. A muž zarobí fajn,a ak by bolo zle tak potiahne nadčasy

lady_hurts
14. nov 2022

Ja som sa zatiaľ rezervy nedotkla. Pokiaľ budeš vybavu a podobne veci nakupovať s rozumom, tak v pohode zvladnete.

basska_b
14. nov 2022

Dostanes po novom aj tehotenske, z toho sa da super pokupovat vybavicka. Keby som vedela to, co viem teraz, tak to neprezeniem s vybavickou a oblecenim... babo vela nepotrebuje. Financne narocnejsi je skolak

zmrzlinka2021
14. nov 2022

Nasetrit pocas 10 mesiacov sumu 4 tisicky je slusne.

Ak mas milujuceho a pracoviteho manzela, mate vlastne spolocne byvanie (obaja vlastnici), tak nemusis mat obavu.

A vobec nemusis skoncit na PN, mozes do 8 mesiaca v pohode pracovat, ak vsetko bude ok 🙂

evinqua
14. nov 2022

Vzdy treba mať min.tak na 3 mesiace rezervu, podľa množstva výdavkov, vieš aké máte výdavky teraz, vieš aké budú cca potom, plus budete menej šetriť keďže sa zníži príjem. Ale v dnešnej dobe myslím ze patríte k stastnejsim, že vôbec tu rezervu mate. A teda my sme neplánovali deti podľa financnej rezervy, ak žijete v regióne, kde je práca dostupná, mate vlastne bývanie, tak určite neváhaj. Vekom budu iné "problemy" pribúdať ako to ci mas dostatočnú rezervu.

zuzkaa1991
14. nov 2022

Nevidim problém my sme nemali ziadne usetrene resp co sme mali vsetko islo do stavby a vyzili sme ;) fungujeme s to.mame vysoku hypo🙈

stary_ujco
14. nov 2022

Nemal som na účte viac peňazí, keď sme zamiesili na prvé dieťa. Ale dnes s odstupom času sa mi to zda hooodne uletene.
4000 su tak uspory pre pripad, že muža sekne v chrbte a bude 3 mesiace doma, pokazi sa kotol na dome alebo proste bude treba zaplatiť oskrete auto. Brat to ako rezervu na míňanie v case materskej je relativne fajn. Mas tak cca 150 eur na mesiac.
Dieťa sa da vypiplat aj v skromnych pomeroch, takych deti su miliony. Aj vo vasom pripade sa budete musieť v niecom obmedziť. Doterajsi standard pojde bohuzial na nejaky cas bokom...

mapadi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ratira
14. nov 2022

Povedala by som tak, ze v tejto dobe ste na tom viac nez slusne. Mate pracu, slusny prijem a celkom fajn rezervu, takze co sa tohto tyka, tak by som sa nebala. Len smelo do toho

autor
14. nov 2022

@zmrzlinka2021 no ja skončím na PN určite, lebo mne to pracovná pozícia neumožňuje

loldi2
14. nov 2022

Tiež si myslím, že tá suma rozhodne nie je málo. A čo sa týka dieťaťa, sú ľudia, ktorí sú na tom oveľa horšie po finančnej stránke a majú aj dve-tri deti, takže tak. Nejde len o peniaze. Záleží na tom, či sa na partnera vieš spoľahnúť a či ťa v tom "nenechá".

lauriik
14. nov 2022

Ja som na kazdu matersku nastupovala so 4000€ na ucte aby som mala aspon nejake peniaze keby cosi. Na nejaky zaklad keby sa objavia necakane vydaje to urcite staci 👍

amiaja
14. nov 2022

"Len" 4000? Mnohi tu ziju od vyplaty do vyplaty a ty sa opytas ci to staci? Vyznieva to ako provokacia. Ved muz zaraba, budes mat matersku... preco by to nemalo stacit?

zmrzlinka2021
14. nov 2022

@amiaja mozno prave preto rozmysla, aby nemusela zit "mnohi tu ziju od vyplaty do vyplaty".

andrea_82
14. nov 2022

je super, že máte rezervu. Ale podľa mňa to nie je to hlavné, mať veľa peňazí. My sme sa o syna dlho snažili. Podarilo sa vtedy, keď sme si zobrali hypotéku a začali prerábať starší dom. Do toho prišla finančná kríza (syn má už 15 rokov) a muž prišiel o prácu. Takže zvládnuť sa to dá aj s menšou rezervou.

autor
14. nov 2022

@amiaja nemala to byť provokácia, práveže teraz už viem, že to stačí, ale doteraz som to nevedela, takže ak to niekomu vyšla ako provokácia, tak sa ospravedlňujem

autor
14. nov 2022

@andrea_82 ani ja nechcem dlho čakať, lebo sa bojím že sa budeme dlho snažiť, lebo len na veku nezáleží ale celkovo

amiaja
14. nov 2022

@zmrzlinka2021 ved to je v poriadku ale naco sa pytat ci mi staci tolko penazi? Akosi nechapem preco by nemalo. Sak bezne ludia vyziju z muzovho platu a materskej. Ano, zvycajne je to ohubu ale da sa to. Podla mna ani nebude musiet kazdy mesiac siahat na rezervu takze taka suma je samozrejme postacujuca. A hlavne autorka musi vediet ake maju naklady a ci im postaci znizeny prijem. A hned vie co bude pocas materskej.