Je 15 000 eur dostatočná finančná rezerva?

15. dec 2021

Čaute, je 15 tisíc podľa vás dostatočná rezerva? Viem že každý má inú mienku a môže to byť diskutabilné ale či môžem pokojne spať. Pa.

marci77
15. dec 2021

myslim, ze financni poradcovia odporucaju mat ako rezervu 6 platov .... neviem, kolko zarabate, ale na slovenske pomery je to velmi slusne
len porozmyslajte, ci nieco z toho aj neinvestujete, lebo ak ich iba budete mat na ucte inflaciou mozu stratit na hodnote
...ale tak urcite zavisi aj od financnych zavazkov, ci napr. este splacate hypoteku alebo nejaky uver

jaja20
15. dec 2021

Finančná rezerva by mala byť aspoň 6 mesačných platov,takže ak ti to tak vychádza,môžeš pokojne spať 🙂

jakubvojcik
15. dec 2021

Ja napríklad odporúčam finančnú rezervu podľa rizikovosti straty príjmu. Ak máte dlhoročné stabilné zamestnanie, ste veľmi málo doma kvôli PN-kám alebo OČR-kám, tak vám stačí aj 6 mesačná rezerva. Na druhú stranu ak ste podnikateľ, tak v niektorých prípadoch podľa mňa nestačí ani 12 mesačná rezerva v prípade zvýšenia výdavkov na vedenie podnikania a zníženia príjmov.

savanna
15. dec 2021

Ako pisu vyssie, 6 mesacnych platov a samozrejme, s tym suvisia aj mesacne vydavky.

Ked niekto zarobi 600e, podla toho ma nastavene aj mesacne vydavky a 15 tisic je pre neho horibilna suma, ktoru nikdy nenasetri. Na druhej strane, ked niekto zaraba 5 tisic mesacne a vsetko minie, tych 15 tisic by pre neho nemusela byt postacujuca rezerva.
Ale povedzme si uprimne, pre vacsinu Slovakov je 15 tisic viac nez stedra rezerva.

modraslamka
15. dec 2021

v sk? tolko este mame😅 ale v € 🙈? tak skaceme po plafon😅

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
leito
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lilope
16. dec 2021

@johnnyboi akú rezervu máš ty? Ja šetrím 1/3 platu a nikdy by som takú sumu nenašetrila. Keďže časom treba z tých peňazí aj čosi nové drahé kúpiť a je to nekonečný kolobeh.

luci310
16. dec 2021

V dnešnej dobe to nie je veľa aby si mohla pokojne spat, ale záleží na povahe, niekto zaspí ako zalahne do postele a nič ho netrápi

evkamotka
16. dec 2021

Zavisi od velkosti rodiny, vydavkov. Ine je ked si sama, ine 5 clenna rodina s hypo a 2 autami. Skor si pozri ake mas mesacne vydavky a vynasob to min 6, idealne 12

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
16. dec 2021

Záleží aké máš výdavky...ale myslím, že môžeš kľudne spať🙂

lilope
16. dec 2021

@johnnyboi tak zaujíma ma to, keďže 15 tisíc podľa teba nie je dostatočná rezerva na Slovensku, čo niekto nezarobí ani za 2 roky, nie aby mal toľko ušetreného. Zarábam priemernú mesačnú mzdu a nie oriešok ako si myslíš. Drvivá väčšina ľudí na Slovensku zarába menej ako je priemerná mzda, len niektorí ľudia nežijú v realite a predstavujú si, že tu každý musí zarábať aspoň 1500€ v čistom čo sú pre niekoho aj 2 alebo 3 výplaty🤦

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilope
16. dec 2021

@johnnyboi neprotirečím si absolútne v ničom, to ty nevieš rátať a nemáš predstavu o platoch na Slovensku. Keďže z tých peňazí treba aj občas niečo hodnotnejšie kúpiť, tak 15 tisíc nikdy nedosiahnem a ani nepotrebujem dosiahnuť.

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
yukki
17. dec 2021

Myslím, že máš väčšiu rezervu ako 75%slovenskej populácie... A môžeš pokojne spať.

katkakatarinka
17. dec 2021

Pre mňa to nie je dosť. Prečo? Lebo sa snažím tých rezerv robiť viac-viac kôpok. Jedna pre dieťa (dlhodobá), jedna na predčasné splatenie úveru (dlhodobá), jedna na väčšie výdavky (auto-strednodoba), jedna na dôchodok (dlhodobá)... nejde tam veľa peňazí...po troške...ale dlhodobo...a nie v banke na účte....takže netreba sa na tej sume zastaviť a sporiť ďalej... Stačí že ostane človek bez práce na niekoľko mesiacov...alebo ostane invalidný... a vtedy zistíš že to je málo. Samozrejme, záleží od príjmov a výdavkov rodiny. Sú rodiny ktoré majú spoločný príjem 3000€ mesačne a ušetria 100€. A sú rodiny ktoré majú mesačný príjem 1000€ a dokážu ušetriť viac ako 100€... všetko je to o životnom standarde... takže sa to nedá zovšeobecniť...je to brutálne individuálna záležitosť 😉

alexandra2468
17. dec 2021

Ak si sama, o nikoho sa nemusis starat, nemas hypo, tak asi ano.
Pre nas s muzom by to dost nebolo.

simca06022011
17. dec 2021

Záleží od mesačných vydavkov... A rizikovosti.

gabci_gabca
17. dec 2021

Ono je to ťažko povedať, hlavne nevieme aké máte výdavky a tak, no myslím si, že môžem napísať, že málokto má takú rezervu, takže byť tebou spím pokojne

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monicka144
17. dec 2021

Ako myslím, si, že mnohí ľudia ti budú pri čítaní tohto príspevku závidieť, keďže mnoho ľudí sa k takým peniažkom nikdy ani len nedostane

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michal711
18. dec 2021

To je otázka ako keď sa niekto opýta za koľko postaví dom. Záleží aké máš.mesacne výdavky. S manželkou mame rezervu 90 000€ a mesačné náklady máme s hypotékou 800€ a niekedy sa obávame že či to zvládneme . Samozrejme že tie peniaze nemáme na osobnom účte ale mesačne nám zarobia ešte cca 300€

sisa_s
18. dec 2021

@michal711 pri 90000 sa obavate, ci to zvladnete? 😀 dnes si sa registroval, aby si sa hned pochvalil? 😀

ursula22
18. dec 2021

@sisa_s
michal je finančný poradca, ktorý má rezervu 90 000 eura mesačne mu zarobí 300 eur, normálne ale platí hypotéku 800 eur, čiže tie peniaze mu zarobia 300/90000= 0,33%. To zamená že ročne sa mu peniaze úročia 0,33%*12 = 3,96 %. To znamená, že po zdanení sa jeho úspory ročne navýšia o cca 3.000 €. Teraz k tej hypotéke.

ysseba
18. dec 2021

@katkakatarinka A kde si odkladáš tieto "kôpky" keď nie v banke na účte? Nejaké kryptomeny?

katkakatarinka
18. dec 2021

@ysseba Nie kryptomeny, to je obrovský risk🙈. Bezpečné investovanie Amundi, EIC...Som finančný agent, takže si tieto produkty urobím sama. Bežný človek si tieto produkty môže urobiť len cez agenta, nie sám priamo.

lianka123
18. dec 2021

@michal711 za 90tisic si dnes uz ani pozemok nekupis takze ano niekto kto ma 15tisic na ucte a dom za napriklad 300000 bez hypoteky je na tom 3krat lepsie ako ty... porovnavate tu neporovnatelne