Investujete cez ETF fondy?

20. aug 2024

Ahojte. Investujete cez ETF fondy samy alebo cez nejakú spoločnosť, ktorá sa vám o to stará? Rozmýšľam nad tým už dlhšiu dobu. Mám sporenie v banke obyč. na nečakané výdavky, aj dlhodobé investičné ale chcem si sporiť ešte aj na dôchodok, tak rozmýšľam nad týmto 😀 poradíte mi? Ďakujem ☺️

michal711
20. aug 2024

Investujem do ETF fondy, ktorý kopíruje výkonnosť SP500 sám. Časovo ma to vyjde 2 minúty za.mesiac.

sfinks
20. aug 2024

Zhodnoť svoje skúsenosti a časové možnosti: Ak máš záujem a čas na štúdium investícií, možno sa ti oplatí investovať samostatne. Ak však uprednostňuješ komfort a odborné rady, môže byť lepšie investovať cez spoločnosť.
Stanov svoje investičné ciele: Ak chceš investovať dlhodobo na dôchodok, je dobré mať jasný plán a zvážiť konzervatívne ETF fondy alebo stratégie, ktoré sú orientované na dlhodobý rast.
Diverzifikácia: Bez ohľadu na to, ako sa rozhodneš, zabezpeč, aby bolo tvoje portfólio dostatočne diverzifikované, aby si minimalizoval riziko.

Ak si ešte nie si úplne ista, môžeš začať s menšími investíciami alebo sa poradiť s finančným poradcom, ktorý ti môže pomôcť s výberom najlepšieho prístupu pre tvoje potreby.

michal711
20. aug 2024

@sfinks zbytočne to komplikujes.

sfinks
20. aug 2024

@michal711 v com ? asi nerozumies co som napsisal, tak ti to pride komplikovane ...

michal711
20. aug 2024

@sfinks žiadneho poradcu nepotrebuje ak chce investovať do ETF ktoré kopiruje SP500 zbytočne zaplatí poplatky. Rozumiem to u že potrebuješ províziu.

viera27
20. aug 2024

@michal711 pravdu mas. Aj tak sa obchodnici delia na tych,co sa im dari dobehnut S&P 500 a na tych,ktorym nie. Takze ano,ETF kopirujuce SP500 raz do mesiaca na XY rokov rovnaka suma a je uplne vystarane. Nepotrebuje nic,ziadne sprostredkovania,tretie osoby a firmy. Aj v uplne obycajnej banke cez apku to bude mat za poplatok 0,5%, co je rovnake,pripadne este menej ako v mnohych spolocnostiach.

autor
20. aug 2024

@viera27 prosím ťa cez akú apku? Našla som cez Google nejaké a je jedno ktoré si vyberiem? Treba sa držať iba tej s&p 500 ako spomínaš ty a @michal711?

michal711
20. aug 2024

Ja na to využívam Trading212 a tam nakupujem ETF s tickerom VUAA. Hlavne nakupuj ETF, ktoré má domicil v EU. A áno stačí ti SP500 máš tam 500 najväčších amerických firiem.

autor
21. aug 2024

@michal711 ďakujem

viera27
21. aug 2024

Ak nie si skusena,tak normalne cez bankovu apku
Co ja viem co mas,ak mas slsp tak cez George. Len tak cez nejake apky z netu by som rozhodne nesla. Tam si treba najskor overot,ci ten dany obchodnik ma overenie od NBS atd. Inak mozes kludne pchat peniaze hocikomu a nikdy ich nevidiet. Nie je v dnesnej dobe malo takychto podvodov

viera27
21. aug 2024

@michal711 preco nie je Trading212 medzi brokermi overenymi NBS? Ja napr.
pouzivam eToro. Ale aj XTB tam je. Ale hento co pises ani nahodou

michal711
21. aug 2024

@viera27 opýtaj sa NBS nie mňa :D . No eToro povedz mi ako nakupim SP500 na eTore.

michal711
21. aug 2024

Neviem ako pozeráš ale asi zle

viera27
21. aug 2024

@michal711 perfekt,moja chyba, ja som to tam fakt nevidela. Vdaka za opravu.SP500 na eToro kupis aj normalne ako Index.CFD, aj ako kopirujuce etf (napriklad Vanguard VOOG),aj ako chytre portfolio atd. Vyhodou eToro je navyse dodatocne urocenie vlozenych penazi,moznost kopirovat inych traderov, tusim tam vies mat aj debetnu kartu,proste spravaju sa ako standardna banka atd atd. A v Georgovi mas od iShares ETF SP500, pravidelne mesacne minimalne 500e a 0,5% poplatok (inak uz nic,ziadne rocne,ani poplatok skryty v nakupe). Inak osobne nemam ani jedno,inym davam prednost.

michal711
21. aug 2024

@viera27 no tak CFD by som nekupoval to nieje reálne vlastnenie podielov ale iba kontrakt s brokerom . Na eTore mám desiatky tisíc takže viem ako funguje . Ako a voláš na eTore?

viera27
21. aug 2024

@michal711 no tak ked vies,nemusis sa pytat,potom clovek nadobudne pocit,ze nevies 😉. No tak kupis priamo index,alebo etf. Tak nech sa ti dari v investovani 👍.

viera27
21. aug 2024

@michal711 a sorry,meno ti nedam,mam tam realne. Ale nevodi sa mi zle tento rok, podobne ako tebe,po poslednom prepade. Klop,klop,nech to pekne rastie

markzzy
29. aug 2024

Tak v kocke... Investovat mozes priamo cez brokera za minimalne naklady (xtb, etoro, t212...) , alebo cez investicne platformy (finax, portu, eic...) alebo banky. Ist priamo kupovat etf fondy cez brokera je pre teba najmenej nakladne riesenie. Vyzaduje to ale sebadisciplinu (pravidelne posielat jak slepy mesiáš) a ochotu sa na zaciatku trochu zaujimat, a vzdelat. Dnes ma kazdy rovnake moznosti lebo internet je vsade. Nie je problem si cez Google / Youtube dohladat ake ETF kupuje vacsina ludi a preco, naco si dat pozor atd. Naco si pozor dat treba urcite, ze kazdy na internete ta bude chciet skasnut zato, ze z teba urobi superinvestora. Spoiler... neurobi a vsetko co ti povedia si uz 100x citala inde zadarmo. Rada... kup S&P500 (americky trh) alebo kupuj celosvetový index (vsetky akcie v 1 etf). Je to prakticky vsazka nato, ze svet kapitalizmu nezhori. A ak zhorel, bude to, ze si poslala peniaze do nejakeho etf tvoj najmensi problem na svete. 👌