Ahojte
Rad by som sa poradil resp. vypocul si vas ako riesite investiciu pre ratolest/i.
Po pravde vkladna knizka mi pride nezmysel kedze inflaciu neosetruje, penazi sa tlaci strasne vela a tak uvazujeme nad akciami alebo zlatom.
Tak co poviete ? 🙂
kupit byt a prenajat je najjednoduhsia cesta .. aj ked vezmes ciastocny uver a z podnajmu ho budes platit .... banky a uvery kolisu -zlato bolo sice super ale tiez uz nieje co bolo a v akciach ak sa nevyznas skor prerobis ako zarobis
alebo investicia do vzdelania-ale tam to tiez vzdy nemusi vyjst 😎
@syslik81 Zlato skor osetruje peniaze o inflaciu ale ak som pozeral historiu tak opat o 10-20 rokov moze byt zaujimave pokial sa dnes investuje. Akcie tiez, pozerali sme velke firmy apple, microsoft tam to tiez ide stale hore. Avsak napr. Bitcoin zarobil mnoho ludom aj na generacie dopredu avsak je velmi vrtkava zalezitost no to uz je crypto.
Zlato je uchovavatel hodnoty vo vojne. V r.2012 stalo 1800 usd, dnes stoji 1850 usd. Ale reality sli na sk, aj vo svete zatial hore o 100% aj viac. A 1800 dolarov malo v 2012 vyssiu hodnotu ako dnes. Takze ak zlato, tak jedine ze by kleslo zase na nejakych 1200 usd, dole kupit a pockat na dalsiu krizu, ked sa vysplha spat na 1800 usd. Momentalne sa skor oplati si pozicat (investicny byt,..), ako sporit, uroky su nizke a inflacia pohlti cast dlhu.
@mimo111 iShares Core MSCI World UCITS ETF, rozumný broker.
Mhm, najvhodnejšie pre tento účel asi ETF fondy, hoci, v súčasnom období vstup nie je najvýhodnejší, keďže sa očakáva pokles (po dlhodobom raste zákonite musí prísť). Ale pri dlhodobom a pravidelnom investovaní sa ani výkyvov netreba nejako báť. Proste sa v období rastu investovanie trošku utlmí a po prudkom páde sa zase zainvestuje o čosi viac (ako keď je výpredaj v Tescu 😀). Investičné zlato je super ako uchovávateľ hodnoty, ale zase, nezarobí Vám. Vkladná knižka je úplne o ničom, rovnako aj Stavebné sporenie, ktoré sa dnes už vonkoncom neoplatí. Kúpa bytu za účelom prenájmu tiež nie je zázračné riešenie. Je síce pravda, že hypotéky sú aktuálne veľmi lacné a dostupné, takže sa oplatí požičať a následne investovať. Museli by ste ale investovať do novostavby, lebo pri staršej nehnuteľnosti jednak treba brať ohľad na jej životnosť a taktiež aj na potrebu výraznejších investícií, a teda aj rastu fondu opráv a pod. Tiež záleží na lokalite, či bude jednoduché nájsť spoľahlivého nájomníka a či Vám byt nezničí. Ale zase, nemusí to byť úplne márne. Brat kúpil investičný byt v centre BA, nájomkyňou je slušná mladá žena, ktorá v byte iba prespáva, takže žiadne žúrky ani rozbité dvere nehrozia. A príjem z prenájmu mu v pohode platí spátku hypotéky, investície do opráv a údržby a ešte aj zarába. Plus využíva daňové výhody zo zaplatených úrokov, keďže ešte stihol hypo pre mladých. V jeho prípade to však bola súhra šťastných náhod, v okolí mám veľa odstrašujúcich skúseností známych s prenájmom. Experti by Vám isto poradili aj kryptomeny ako bitcoin a spol., ale táto oblasť je nad moje racionálne chápanie, tak sa vyjadrovať nebudem 😀
Kto chce investovat a nestarat sa prilis potom o tu investicu, najlepsie kupit nejaku dividendovu akci, idealne v cz - TABAK, CEZ, O2. Nemaju velke cenove vykyvy a vynasaju kazdy rok dividendy 7-12%. Staci prikupovat a raz rocne kasirovat, pri predaji po 3 rokoch je predaj oslobodeny od dane.
Dobry clanok nielen o druhom a tretom pilieri ale aj o investovani. Mam aj odomknute kto by chcel. Najrozumnejsie ako bolo hore spomenute asi investovanie do ETF fondov
https://e.dennikn.sk/2260104/odbornik-na-invest...
@mimo111 Fio banka, zalozit ucet, poziadat o pristup do fio brokera. Zmenit niekde eur na czk (ale nie vo fio, maju 4-5% poplatok za vymenu), poslat si ich na fio ucet, previest czk z fio uctu do fio brokera, pockat na nejaky pokles a kupit/dokupovat akcie TABAK, CEZ, O2 kludne v rovnakom pomere vzdy po nejakom poklese.
@majkeel ten rok 2012 ale pozeras v casem kedy bola kriza. Zlato funguje ako sinusoida, v krizovych casoch je hore, v ekonomicky prospesnych casoch je dole. A prave kvoli tomuto je to uchovavatel hodnoty. Ak chce clovek investovat do zlata velmi dohodobo s peknym ziskom(dochodok, sporenie predeti) tak neriesi,ak chce zarobit kratkodobo (par rokov), tak tento cyklus pozoruje a reaguje nanho. Ja osobne mam pre deti fyzicke striebro,ktore je momentalne velmi poddimenzovane. Moje deti ako "veno" dostanu niekolko kg striebra, ktore o xy rokov bude mat zaujimavu hodnotu. Absolutne mimo zivotnych poisteni so sporenim a podobnych sr....
sem sa s dovolenim votriem.. zatial ma fondy Amundi (Pioneer) 😊