Ahojte do čoho investovat peniažky, aby sa to aj oplatilo? Sporiaci účet ma omrzel, nakoľko sú tie výnosy z toho úplne slabé... Rozmýšľam nad investovaním do kúpy akcií... Ma niekto skúsenosť? Zaujímalo by ma par veci ☺️
Naskakujete do vlaku dosť neskoro.
@jakubvojcik môžem správu?
@radussska999 samozrejme
@jakubvojcik nejde mi odoslať vám spravu.. Nechápem preco
@radussska999 poslal som vám ja tak hádam vám pôjde odpovedať. normálne mi napísalo že sa odoslala tak skúste pozrieť
No hlavne to ries na inych forach ako na konovi
@radussska999 skus pozriet finax. 🙂
@lenka2813 celkom dobrá voľba 👍 len majú vysoký poplatok za správu ktorý sa dá obísť
@jakubvojcik a ako sa da obist? 😁 Celkom ma zaujima tato oblast a planovali sme cez nich investovat.
@lenka2813 tak viete si rovnaké fondy ako ponúkajú oni zvoliť aj cez iné investičné nástroje a ušetriť tak to 1% ročne.
Samozrejme je otázne koľko chce človek investovať a na akú dobu, lebo v niektorých prípadoch vás finax nepustí ísť do takej stratégie ako by ste chceli, resp. Vám nedá na vyber si zvoliť portfólio a vybrať fondy aké by ste chceli vy.
Ono ja netvrdím že je finax zlý, mám s nimi spoluprácu aj som niekoľko krát komunikoval s pánom Kasikom a s niekoľkými mojimi klientmi aj volíme finax ale častejšie vychádza lepšie ísť mimo nich kvôli tomu ročnému poplatku. Povedal by som že záleží od situácie.
Ahojte, z mojej osobnej skúsenosti je odpoveď určite áno 🙂. O akciách som počula prvý krát ešte ked som bola na strednej, ale prišlo mi to ako niečo, čo je bežnému smrtelnikovi nedostupné a že to patrí len do ruk bankarov a pod, no ale vobec to tak nie je! nenechajte sa odradit roznymi super profesionalnymi vykladmi ale ani zlakat vyrokmi typu ´urcite kup toto a rychlo zarobis´. Investovat moze kazdy- treba len byt obozretny, najst si cas o tom studovat a citat a investovat do firiem , ktoré poznáte, rozumiete ich odvetviu. Dolezita je tiez trpezlivost - horizont investovania by mal byt dlhodoby.
V dnesnej dobe su rozne takmer bezplatne platformy kde sa da investovat (ja pouzivam napr. Revolut )
Ak si vieš vyhradiť čas a aktívne sa tomu venovať a čítať si tak určite odporúčam do akcií investovať. Podla mna je to tema ktora by sa mala povinne vyucovat na skolach a je mi luto ze vela ludi v SR nevie tieto veci a cely zivot makaju a dru a potom si peniaze ulozia niekde bokom na sporiaci ucet, kde im z nich pomaly odjeda inflacia . Ale som rada ze sa to povedomie zlepsuje a mladi ludia mame ovela vacsie moznosti.
Z dlhodobého hľadiska ti to môže priniesť veľmi pekné zisky. Ak nemáš čas sa tomu venovať a chceš aj tak mať peniaze zhodnocované cez akcie- môžeš si založiť investičný účet na takej platform, ktorá ponúka investovanie do tzv. ETF/ indexov (ak ste o tom nepoculi tak to znie komplikovane ale je to uplne jednoduche) -predstav si to ako košík rôznych akcií a nákupom takéhoto ETF sa ti peniaze automaticky rozložia do všetkých tých akcií, bez toho aby si to vyberala ty sama. Ja sice do ETF zatial neinvestujem (cakam kým pridu aj na revolut, ale investujem do akcii a to rastovych ako Apple, Amazon, Crowdstrike, Salesforce atd) a dividendovych (ako napr. Realty Income, Disney, Home Depot atd,)
Nedávno som si založila youtube channel kde pravidelne ukážem ako sa darí môjmu portfóliu a venujem sa tam rôznym veciam čo súvisia s investovaním. Tu su napr dve videa- o revolute a o tom ako a podla coho si vyberam ktore dividendove akcie si kupim :
Moja skúsenosť : bola som v banke SLSP, pani za priehradkou mi ponúkla či nechcem vložiť peniaze do investičného fondu sporofond maximalizovanych výnosov. Že aj ona tam má peniaze a že nech sa nebojím že peniažky čo máme nasporené sa budú pekne úročiť a nebudú len tak ležať na účte. Ja blbá a neznalá som súhlasila, len som sa opýtala či sa niečo nezmení ohľadom výberu. Bolo mi povedané že sa nemám báť že stačí nahlásiť vopred tri dni a peniažky mám späť k dispozícii. ( ani nespomenula že pri výbere je poplatok 1.8 % z vyberanej sumy, že tri roky by sa nemali vyberať peniaze a že je tam riziko že investicie môžu klesať) Keď vám tak v banke pekne povedia aj uveríte. Takže stalo sa a všetky naše úspory išli do investičného fondu.Momentálne sme v mínuse -855 eur. Moja chyba skočila som na lep. Neviem teraz čo robiť. Či vybrať peniaze a zachrániť aspoň niečo alebo čakať že to možno bude stupat , toto nie je na moje nervy. Manžel nebol nadšený ja mám teraz riadne výčitky.Keby mi to bolo riadne vysvetlené tak určite nevložím celú sumu na investovanie ale rozdelím ich na investovanie a na rezervu. Štve ma že som sa neporadila s niekým kto tomu rozumie.
@moncaok tak veď keď už ste sa poučili skúste sa poradiť teraz. Ešte nie je neskoro. Dajte to zanalyzovať odborníkovi, ten vám povie či sa financie v danom fonde oplatia držať alebo nie, pripadne sa môžu zachrániť tak že sa preinvestujú inde a časom sa ta strata dorovná.
@jakubvojcik veď to, už len nájsť toho správneho odborníka. Ale hlavne kde ho hľadať.
@moncaok aj ja mam tento investicny fond zalozeny uz dlhsie...doteraz tam boli dobre uroky, aj 15-18 percent..len to je nevyhoda investicneho, ze moze aj takto klesat...nie som financny poradca,ale myslim si,ze situacia sa cochvilu zlepsi a aj fondy zas stupnu...
Ale ak tam mate vacsiu sumu vlozenu, asi by som sa poradila veru s nejakym lepsim odbornikom, ako to vidi v blizkej buducnosti s tym vyvojom..🙂
Áno jasné. Osobné skúsenosti aj skúsenosti klientov. V čom by ste potrebovali poradiť?