Ahojte, v poslednej dobe veľa počúvam o investovaní do zlata. Celkom ma to zaujalo, preto by som sa chcela opýtať ľudí ktorí s tým majú skúsenosť, pretože ja sa absolútne nevyznám a ani neviem kde začať.
Moje jediné sporenia sú na podúčtoch v banke ale to zhodnotenie je viac než mizerné.
Chcela by som vedieť v ktorej spoločnosti sa oplatí investovať do zlata?
Ak niekto máte skúsenosti, zaujímalo by ma aj ako takéto investovanie prebieha? Nakupuje sa zlato? Alebo čo to vlastne obnáša?
Naozaj sa investovanie do zlata oplatí a vyhnem sa inflácii?
Je tam podľa vás veľké riziko?
Ďakujem všetkým za rady.
Skús si prečítať Zlé peniaze od Karpiša, je to obsiahla téma, bez predchádzajúceho získavania informácií a vytvorenia vlastného názoru by som do toho nešla
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že investovanie do komodít je dlhodobá investícia. Takéto investície sa robia s peniazmi, ktoré viem, že nebudem dlho potrebovať. A tiež pri investovaní musím myslieť na to, že ak budem potrebovať peniaze, tak možno práve v tej dobe nebude vhodné vyberať. Preto je dobré voľné prostriedky rozhodiť na viacero alternatív, určite nie všetko do jedného riešenia. Odporúčam osloviť finančného sprostredkovateľa, ktorý sa intenzívne venuje oblasti investovania, aby ti ukázal výhody/nevýhody nielen investovania do zlata ale aj iné zaujímavé riešenia. Určite nájde viac riešení, ktoré budú zaujímavejšie ako zlato.
Mizerny urok je mozno lepsi ako stratit ako zaciatocnik pri investovani. Po zlate nie je momentalne dopyt, pretoze ma konkurenciu - kryptomeny a drzanie zlata neochrani pred inflaciou.
My investujeme do zlata pravidlene roky.... dobre je to ako dlhodoba investicia na ochranu pred inflaciou.. ale aj v neistych casch..ked moze prist k roznym nestastiam. ked zasobopvanie moze viaznut a pod...ttakze treba mat nilen velko uncove tehlickyx,ale aj tie jednouncove....
my invesdtujeme do fyz. zlata..... nie virtualneho..... takze si treba pozriet na zaciatok rozne ponuky .sledovat vyvoj zlata na burze .. a kupovat,ked je pokles ..... v septembri napriklad tohoto roky bol super pokles.. ten pokles byva casto spekulativny..... takze to nema velky vlyv na dlhodoby vyvoj.Zlato le vzdy rastie.cize jeho hodnota....
Zalezi na tom,kolko penazi chces investovat.. dobre je investovat aj do paladia... ci drahych kamenov..... ci inv. sperkov... samozrejme,treba mysliet na uskladnenie.. bezpnecne uskladnenie.....
Zlato na rozdiel od nehnutelnosti my vyhodu,ze mozes ho viuziat hned kdekolvek..nehnutelnost sa polati len v dobrej lokalite.... a tych je na sk velmi malo....
Ak by si chcela ivvestovat do komodit ,ktore obchoduju spekupativne na burze ,teda aj do akcii,treba ale na to mat iste vedomosti.takte neodporucam len tak investovat naslepo ,pretoze ked chcez zarobit ,nie len podrzat hodnotu,tak musis vediet predat v pravy cas. a to laik casto nedokaze.....
Môj názor je, ak už zlato, tak fyzické nie virtuálne a kvalitné zliatiny z hľadiska karátov. Môže to slúžiť ako ochrana pred infláciou, ak sa nemýlim tak za posledných 10 rokov má zlato výnos priemerne okolo 3%, takže je to možnosť.
Na druhej strane v dnešnej dobe existujú možnosti, ktoré vám vedia rovnako, a niektoré aj lepšie vynahradiť infláciu a zhodnotiť peniaze, takisto aj z hľadiska likvidity sú lepšie možnosti. Ak nakúpite fyzické zlato, nemôžeťe ho nakúpiť za peniaze, ktoré možno budete potrebovať skôr, lebo sa k nim tak rýchlo nedostanete.
A riziko hlavne spočíva v povahe investora, v tom aký typ zlata si kúpite a na ako dlho plánujete to zlato držať. Podobne ako pri klasických dynamických fondoch, tie sú už minimálne tak volatilné ako zlato. Na druhú stranu sa riziko znižuje pri investícii do fyzického zlata. Pri tejto investícii by som sa radil určite s odborníkom.
@jakubvojcik samozrejme,ze treba kupit zlato 999,9 %/1000.....a za peniaze ,ktore su volne na investovanie v dlhodobom horizonte... cize ich nepotrebujeme.. to je predsa jasne... kto chce investovat,tak musi mat fin.prostridky na to volne take,ktore nepotrebuje v dlhodobom horizonte....a keby aj,tak zlato je likvidita okamzita.co sa o inych produktoch neda povedat...
Neodporucam investovat do fondov hlavne spekulativnych pre laikov .a tych co maju obmedzenejsie fin.prostriedky . tych by strata velmi mohla postihnut.. Pre tych je to neumerne riziko...
@f333 áno to je pravda. Fondy sú dobrým spôsobom ak sa do toho človek rozumie, ale na druhej strane už má aj vytvorenú dostatočnú rezervu na život, vybudovaný príjem atď... potom môže investovať a budovať si majetok s voľnými financiami, a aj keď to v nejakom období poklesne, tak ich to nijako neobmedzí a vedia to ďalej držať a z dlhodobého horizontu si vybudujú dobrý kopitál. Ale ako vravím, musíte byť pre také investície už zabezpečený.
na to musi clovek byt aby sa takemuto inevstovaniu rozumel a mal z neho nasledne niekedy aj nejaky zisk
Do zlata sa investovat neoplati lebo za vyssiu cenu ho clovek kupy a ked sa ho bude chcet zbavit nezbavi sa ho po rokoch za este vyssiu sumu ale za o dost nizsiu nez bola nakupna cena a to plati pri vsetkych rydzostiach a rovnako ci sperkoch alebo tehlickach...ked ho clovek kupy za 100€/g zbavi sa ho len za dost nizsiu sumu po case ci rokoch tym padom bude stratovy, ked ho kupy za +- 50-60€/g hodnota sa bude len prenasat ale pri zbaveni zase len pokles .....dat by sa na nom zarobit ale dalo s 50% narastom na hodnote ale v uplne inej rezii ak clovek vie ako
@patka06 nepisala som cisto o sperkoch ale aj o tehlickach, minciach atd ...a to ake su ceny na svetovych trhoch ma od reality trochu daleko aj napriek tomu ako to ovplivni vysku ceny....jedna vec je ho kupit a druha zas predat...ale jedno co ti mozem napisat je fakt ze numizmatici maju omnoho vyssie vynosy na zlate a to vobec nie skrz nejake svetove trhy
@judar Minces u nieco ine ako je ciste zlato v tehlickach.... zlatom/investicnom / sa naozaj da velmi dobre zabranit infacnemu znehodnoteniu uspor.. a tiez je to zabezpecka do cias,ktore bb boli neiste.. tam az potom stupne ta cena zlata ..na toto sluzia zlate rezervy..nie na to,nemam peniaze na nabytok ci auto,tak predavam...to su rezeryy ,ktore nepotrebujem teraz pozit .aj dlhe desatrocia....a na cene neklesnu.skor naopak... a predavaju sa aj teraz podla bezneho kurzu,ktory je momentalne..Ved nakupujem,tak viem.. su obdobia,ked nakupim vyhodne.a keby cheem,bvyhodne aj predam....
Klesanie ci stupanie je asj spekulaitvna vec... ale skutocnu hodnotu cisteho zlata to neovplyvni dole .....pretoze zlata je stale menej co sa tyka tazby.. takze aj to bude kriterium . a jeho zhodnocovanie.....a v casoch neistych stune do vysin...
Staci,ak padne jedna dolezita banka ci nejaky krach na burze..... alebo nejake nepokoje.. prir.katastrofa... a banky sa zatvoria aj z usporami ludi...
@lydiaja hlavne nie cez eshop ale priamo cez mincovňu
@jakubvojcik hmmm to je pravda. Cez eshop nemáš žiadnu istotu o tom čo kupuješ
@tanalyn a hlavne si tam dávajú často dosť veľké prirážky
@jakubvojcik a viete mi prosím dat nejaky konkretny link? je ich viac?
@lydiaja https://www.muenzeoesterreich.at/eng/invest/duc... napríklad tu - rakúska mincovňa
@jakubvojcik okej pozriem, a pošlú normálne kuriérom?
@jakubvojcik našla som aj českú mincovnu, s tou máte skúsenost?
@lydiaja nemám veľmi skúsenosť s českou, ale v princípe to funguje rovnako a je podľa mňa jedno z ktorej budete kupovať.
@jakubvojcik čiže vy ste priamo aj nakupoval v tej rakuskej, prepáčte že tolko otravujem, ale tých stránok čo tieto mince predavaju je dosť vela, a kebyže nenajdem tuto diskusiu, tak už ich kupim z nejakej a vy či kto tu spominal, že nie z eshopov
@lydiaja ja priamo do zlata neinvestujem, pretože mne konkrétne to nedáva význam (mám dlhodobé investície, pri ktorých zlato nie je najšťastnejšia voľba a z krátkodobého hľadiska investujem do vlastných projektov). Na druhej strane mojich klientov, ktorí chcú investovať touto formou smerujem na mincovne kvôli pomeru ceny a kvality. Eshopy sa dávajú pri tom istom prirážku na cene aby mali z toho predaja mince niečo - čiže nakúpia z mincovne a tú istú vec, napríklad zlatý dukát predajú za drahšie cez eshop.
@lydiaja neviem,ci zijete na sk. tam neviem,ake su spolocnosti.... ja uupujem od tychto spolocnosti..
https://www.heraeus-gold.de/de... mozete si nechat kupene mince ci tehlicky v ich trezore /za polplatok/ a potom ked budete chciet vyzdbihnut. pretoze nepredpokladam,ze poslelaju na sk.,..
https://www.degussa-goldhandel.de/
alebo ak ste na sk,tak
https://www.anlagegold24.at/ ,to mate blizsie...
ja davam prednost tehlickam. striebro tiez islo velmi hore.... litium.. platinum.... dobre je kupovat aj diamanty... len tam pozor... pretoze tam ide o to,ze zlato ci tie spomenute kovy su jasne dane ceny.. podla unce... ale diamanty podla burzovnych cien trhovych...pretoze nie je diamant ako diamant... to v pripade predaja....
https://www.goldenoaktrust.sk/?affiliate