Investovanie do manželového domu

8. feb 2022

Dobrý deň,
Mám otázku ohľadom spoločného investovania do manželoveho domu. Manžel si ešte pred svadbou kúpil starší dom na dedine a poprerabal si ho podľa svojich finančných možností. Má na dom aj hypo. Sme manželia 4roky. Ja som zatiaľ investovala do domu niečo cez 5000 eur...dohoda bola, že v prípade nejakých nezhôd, alebo rozchodu mi muž vráti moje peniaze...no v lete by bolo potrebné prerobiť podlahy...dom obkopat keďže steny vlhnu (pleseň), zimnú záhradu by sme chceli spraviť a pod. budú to vyššie náklady...mne končí stavebné a aj mám niečo nasetrene...chcem do domu investovať, ale aj nejakým podielom by som chcela byť na liste vlastníctva....neviem ako to spraviť...mužovi som len také spomenula a nebol extra nadšený...ubezpečil ma, že by mi v prípade rozchodu peniaze vrátil...ale na list vlastníctva ma nedá zapísať...tak ženy mám dilemu...muža ľúbim, verím mu, ale tak poznám nejeden prípad, kde v prípade rozvodu sa z najväčšej lásky stala total katastrofa...neviem čo robiť či investovať, alebo nie...

anjelicek26
8. feb 2022

Nech ti to spise pred notarom prebranie penazi a potom moze investovat, je to prakticky pozicka...ktoru bude vracat v pripade rozchodu...

blondiee83
8. feb 2022

Kazdy jeden ubezpeci, ze peniaze vrati... A nevrati ich ani jeden. To je fakt. No mozno zo 100tis. sa jeden najde, aby som zase nikomu nekrivdila
Uz len preto, ze ta nechce zapisat do LV, hoci len 1/10 podielu, ti dokazuje, ze v pripade rozvodu neuvidis ani cent. Cize jedine pred notarom spisat a nezabudnut do toho zahrnut aj povodnych 5000... Lebo ak ich nezapises, neuvidis.
Druha vec je - ak manzel plati vsetko, zivi teba aj deti (o tomto nepises nic) a ty vlastne byvas a zijes "zadarmo", tak zase sa nic nedeje, ak investujes peniaze aj do niecoho, co nie je tvoje. Cize toto si ty musis zvazit, cim sa podielas na chode domacnosti.

jajo1
8. feb 2022

mala som rovnakú situáciu - manžel získal starší dom pred našou svadbou. Bola som totálne za mrchu, ale moja podmienka znela jasne - spoločné bývanie a investovanie aj mojich peňazí do toho domu len za podmienky zápisu môjho polovičného vlastníctva na list vlastníctva. A tak aj manžel urobil, hoci tiež nebol nadšený. Za tých dvadsať rokov spoločného bývania a môjho pokoja mi to ale stálo za to.

autor
8. feb 2022

@blondiee83 ešte nemáme deti...obaja pracujeme a vo vydajoch sa striedame raz on stravu raz ja energie a pod.

vamajka
8. feb 2022

Neinvestovala by som ani cent pokial by som to nemala pravne osetrene. Dmes velka laska o 10 r. moze byt s velkej lasky velka nenavist a vtedy sa peniaze pokial sa nemusi len tak nevracaju. Poznam 2 zeny s okolia ktore vo veku 45+ zacinaju v podnajmoch len s par kusmi oblecenia. A predstav si ani jeden chlap si nespomenul, ze aj zena do jeho chalupy vrazila peniaze. Svoje peniaze radsej investuj do svojej nehnutelnosti /aj ked len garsonka/, ktoru mozes prenajimat a mat tiez nieco svoje. Za par rokov aspon nebudes musiet fnukat v predrazenom podnajme

diamond007
8. feb 2022

Odkladať bloky investícii, po prípadnom rozvode a súde predložiť a súd ti to aj odklepne na vrátenie keďže ste už manzelia

diamond007
8. feb 2022

Kamoška takto žila s mužom, rozviedli sa (maju dve malé deti), on odišiel k novej frajerke aj keď je dom jeho .. súd jej odklepol tri roky bývať v Tom dome s detmibez možnosti predaja (kvôli škôlke aby deti nemenili) a k tomu platí hypotéku muž plus výživné . Nejakú časť zvýšenia ceny domu jej odklepli tiež. Keďže ste manželia už ste na Tom inak ako iba partneri, toho by som sa už nebála

1gramofon
8. feb 2022

Nešla by so do toho v takých podmienkach. nikdy nevieš čo sa medzi vami stane, či sa nezmení a odídeš na prázdno. Jeho prístup je divný, neverila by som mu. Bývalá kolegyňa si takto na staré kolená hľadala podnájom, ale ona ma rodinu, ktorá jej pomohla

denkatn
8. feb 2022

minimalne pisomne dohodnut podmienky inestovanie, ak nie aj prevod, ale na zaklade pisomnej dohody sa daju vymahat peniaze naspat v pripade potreby

euie
8. feb 2022

Suhlasim s nazorom, ze idealne je mat aj minimalnu cast na LV. A ak nie, ze pripadnu pozicku spisat pred notarom. Neviem ake su vsetky moznosti, ale ak by sa dalo aj zahrnut nieco v zmysle, ze pozicka vo vyske xzy je napr aktualne v 1/10 ceny nehnutelnosti.

Svagrina takto vlozila 10r dozadu do jeho bytu 30tisic, dnes jej pred rozvodom vratil 30tis. Vtedy bola hodnota bytu 120tis, dnes okolo 300...

sissy27
8. feb 2022

ak on má problém mi poskytnúť podiel na nehnuteľnosti, tak ja by som mala problém "pustiť perie". Sľubovať môže čo len chce, ale keby každý dodrží čo sľúbi, tak právnici by nemali toľko roboty, že?
Aj to uznanie dlhu pred notárom je také diskutabilné, resp. to vymáhanie... veď to sa môže ťahať roky...

cacianka
8. feb 2022

Naj riešenie je mať spoločný účet, a je jedno kto koľko zarába a vkladá, mali by tam ísť obe výplaty, pretože moje tvoje naše nerobí dobrotu. A aj podľa zákonov je všetko spoločné a v BSM. Z toho platiť bežné výdavky, všetky okolo domácnosti, ľahko sa to kontroluje je je uhradené. Nejaká časť šetrenie,
Teraz máte spoločný príjem ale muž z neho investuje do výlučne jeho majetku, tvoje nie je nič. Možno hrnčeky, skrinka.... Už teraz keby niečo, nemáš nárok na nič, lebo tvoj príjem a tvoje platby boli ako nájomné. Takže je správne že sa chces chrániť a tvoje úspory spred manželstva ošetriť.
Môžu byť notárske zápisnice, aj 300x ,ak chlapovi drbne, tak koľko po rozvode bude trvať kým sa vyhadate a súdne dohodnete a hlavne keby začal robiť problémy a naťahovačky , tak ani o 10 rokov nebudeš mať € v ruke. Alebo aj nikdy. Alebo fakt bude férový. Nemáš kryštálovu guľu.
Kamoška platila energie v byte, muž poplatky s užívaním. On 3x vyšší plat, bolo z čoho. Po rokoch snaženia, sa rozviedla a prúser.muz neplatil, dlhy tisíce, aby dieťa malo strechu nad hlavou musela vyplatiť zálohu a roky splácať.
Dôveruj ale preveruj, charakter sa môže zmeniť a prejaviť aj po rokoch.

0silvia0
8. feb 2022

nechces peniaze vrazit radsej do svojho majetku? Takto ak by ste sa nahodou rozviedli, manzelovi zostane zrekonstruovany dom a on ti sice vyplati nejake peniaze, ktore mozu mat o 10, 15, 20 rokov uplne inu hodnotu.

lienka.7
8. feb 2022

Nesúhlasila by som. Podiel je istota. Peniaze strácajú na hodnote. Teraz mu das 10.000, maju inu hodnotu ako o 20 rokov napr. Jemu hodnota domu vzrastá, tebe hodnota peňazí klesá... mysli aj na toto. Co z toho budeš mat ked ti o 20 rokov vráti 10.000? Jeho dom bude mat hodnotu nie 60.000 ako ked kupoval, ale aj 200.000. Cize preco by ti dával podiel? Bol by blazon

sense
8. feb 2022

Pred notárom spraviť zápisnicu na podiel vkladu do domu alebo len podielový spoluvlastník. Lebo ty mu das teraz napr 5tis ale o 10rokov si za 5tis kúpiš omnoho menej kdezto nehnuteľnosť prerabkou a nielen tou svoju hodnotu zvýši.

sense
8. feb 2022

A čo sa sľubov týka v dnešnej dobe, tak nikto ti nedá viac ako ti ja môžem sľúbiť

simca06022011
8. feb 2022

Ja neviem... Trvala by som na tom ze budeme byvat v spolocnom dome. My by sme sa rychlejsie rozisli ako bu som mubstihla stavebko dat. Ja by som u niekoho na navstrve nechcela byvat, plus ty mu ras do stareho domu napr. 10t ale ten dom ziska na hodnote viac, plus za 10r 10t bude nic... Mozno tak ovenit nehnutelnkst teraz, potom ored rozchodom a rozdiel napoly, napoly by mala ist podla inych diskusii aj hypo splatena pocas manzelstva. Ja nemám rada tieto pocty, bud som s niekym a chcem s nim zdielat zivot, alebo nie. Byvat ma rodina v spoločnom dome aj ked teraz to uz je moderne inak 😁

deginko
8. feb 2022

V žiadnom prípade...buď sa stan aspoň nejakou podielovom vlastnickou napr 1/3...alebo nič...keby ste to dali u notára ako,,pôžičku, že ti to v prípade rozchodu vráti... tak tebe tie peniaze stratia na hodnote

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
martul
8. feb 2022

,, ubezpečenie" je slabý argument, skôr by som to riešila tak že zaplať nákup alebo prerábku vyslovenie zo svojho účtu, aby si v prípade rozchodu vedela zdokladovať, že si prispela TY

martina1201
8. feb 2022

A neskúšala si od neho kúpnou zmluvou odkúpiť časť domu do svojho osobného vlastníctva? Proste urobí sa ohodnotenie domu a následne podľa toho koľko peňazí budeš investovať vypočítať koľko to robí z toho ohodnotenia.....

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikpa
8. feb 2022

Dnes sa ľúbite, veríte si ale čo bude za pár rokov nikto nevie. To čo je povedané, sľúbené je síce pekné ale môžeš si s tým vieš čo keď to nemas na papiery, potom to už nemusí byť pravda. Nebuď hlupa, mysli aj na zadné vrátka. Opýtaj sa muža, či by sa to jemu páčilo keby bol na tvojom mieste. Ja by som spozornela, už keby sa mu to nepáčilo potom čo si mu to navrhla, veď od neho nechceš nič navyše, len to čo si do toho dala, keby sa niečo stalo. Aký má dôvod, že ti to nechce dať na papier.?

lenvam
8. feb 2022

Normálne za notárom, tam spísať ale aj tak už ste manželia myslím ze v prípade rozvodu by ta musel tak ci tak vyplatiť síce nie pol na pol ale musel. Napr.znama postavili na pozemku co dostala od otca, bez hypo lebo peniaze zdedila a muža teraz musela vyplatiť aj keď neinvestoval ani cent

katkatonkova
8. feb 2022

@0silvia0 nakoľko už je vydatá...takxak aj kúpi nejaký byt...tak vlastníkom sú už obaja manželia....

liljana
8. feb 2022

Vlozit do domu 10 tis eur a chciet polovicu na LV domu za 100-200 tis.je naivne. Rovnako chciet pri rozchode miesto vlozenych 5-10 tis eur do domu 2-3nasobok, lebo cena bytu vzrastla. Nikde na ucte by tie peniaze za ten cas nepriniesli 2-3nasobok a pritom tam spolu byvali. Nejako si ten vklad osetrit na papieri, alebo ist do vlastnej nehnutelnosti. Zalezi na tom, ci vlozis 5% hodnoty domu (5 z 100 tis), alebo pomaly 50%, Cim viac, tym uz ma vyznam sa bavit, co bude po rozchode a ako sa rozdelite.
Keby si mala vlastny dom, alebo ho zdedila, ani ty neprepises niekomu polovicu domu, lebo ti pozicia 5 tis eur.

0silvia0
8. feb 2022

@katkatonkova to je pravda, ale da sa to osetrit zuzenim bsm

simca06022011
8. feb 2022

@liljana len v manzelstve nejde "len" o tych 5t eur, plus predpokladam ze vklad bude vyssi, kedze tie rekonstrukcie su dost "velke". Udrzba domu a ine veci, zaberu aj jej kopec casu. A takyto dom isto nestal 100t, za to po prerabke, kludne moze...
@0silvia0 no len vlatny majetok, aj keby BSM neriesili, moze urobis s rodinnym rozpoctom to, ze proste na prerabku domu mat nebudu. Budu zivorit, byvat na stavbe, ale hlavne nech kazdy ma svoju nehnutelnost :D

0silvia0
8. feb 2022

@simca06022011 no veru zvlastna situacia. Ako by si ju vyriesila ty?

liljana
8. feb 2022

@simca06022011 Manzelstvo nic nezarucuje. Zoberiete sa, prepises na neho dom. O 4 roky si najde milenku, vyplacaj ho z vlastneho domu pri dnesnych cenach. Alebo nemas, on vyplati polovicu, prisiel lacno k domu, vystahuj sa a pozeraj sa, ako sa do tvojho domu nastahovala ta, co vam rozbila vztah. Nikto pri zmysloch nenapise na noveho partnera z "lasky" cokolvek, co mal pred sobasom.