Investovanie a dane

david294
6. jan 2024

Ahojte, chcem sa spýtať ako je to a investovaním a s ním spojené dane a daňové priznanie. Vedeli by ste to niekto jednoducho vysvetliť, plus cez akú spoločnosť Xtb, Finax a atď je najjednoduchšie investovať a nerieši nejako dane lebo to ony vyriešia? Je také dačo? Dakujem

martina21
6. jan 2024

@david294 ahoj ja investujem vo finaxe, ziadne dane sa neriesia, pri investovani dlhsie ako rok. Maju vela clankov na blogu plus podcasty vsetko si vies najst.

david294
autor
6. jan 2024

@martina21 a majú aj nejaké demo kde si to môžem nanecisto vyskúšať?

marseillefan
6. jan 2024

Ja to mám rozložené... Fio, Interactive Brokers a eToro momentálne

jarka_black
6. jan 2024

Ak máte investíciu do ETF fondov a aspoň rok to nevyberiete, neplatíte daň. Ak máte podielové fondy ak vyberiete zisk z podielových fondov (banky, Tempo od Uniqy...), tak sa to zdaňuje. Pôvodne to malo byť od 1.1.2024 po troch rokoch oslobodené od dane, rovnako aj kryptomeny, ale nová vláda to zrušila. Čiže ETF majú časový test 1 rok a potom bez dane. Ostatné sa zdaňujú.
Ak investujete do pôžičiek (napr. žltý melon), to sa zdaňuje vždy a ani nemusíte vybrať zisk. Vystavia vám podklady k DP podľa stavu investičného účtu.
Okrem toho, zo zisku z kapitálového majetku treba zaplatiť aj zdravotné odvody - to Vám ZP vyrúbi na základe daňového priznania.

valer88
6. jan 2024

Sú 2 možnosti ako investovať: 1. s rozumom sledovať trh, počúvať podcasty, študovať problematiku pravidelne alebo 2. možnosť investovať cez nejakého brokera: práve tam sú najnižšie poplatky ako XTB, interactive brokers. Ale nevýhoda je, že človek musí sa v tom fakt že vyznať, keďže štatisticky bežný investor neurobí ani polovicu také zhodnotenie ako samotná inv. stratégia, keďže stále do toho šahá, nevie pracovať s tým, zlé výbery a nákupy, nevie s tým pracovať dlhodobo. A čo sa týka poplatkoch , daní ako pri ETF fondov vo Finaxe sa neplatia dane zo zisku, ale celkovo Finax je nevýhodný z toho dôvodu, že nato že tam nie je žiadne investičné finančné poradenstvo má vysoké poplatky, tam nemáš nikoho kto bude s tebou konzultovať, mať servisné stretnutia, radiť ti a presne nastaviť na mieru k tebe investíciu podľa tvojej situácie. Odporúčala by som nájsť kvalitného investičného poradcu, u ktorého budeš mať aj investičné poradenstvo ale aj celkovo budeš platiť menej na poplatkoch-vieš sa vyhnúť aj daniam zo zisku. Finax ma pekný marketing ale sú predražení, keďže základný odrazový bod im chýba a to už spomínané investičné poradenstvo.