Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu, ak máte niektorá skúsenosť s kúpou investičnej nehnuteľnosti pri mori. Akákoľvek rada/tip by pomohli. Konkrétne ma aj zaujíma, cez akú (ak nejaku) spoločnosť ste to riešili a či tá istá spoločnosť riešila aj následný prenájom nehnuteľnosti, alebo ako ste to riešili. Za akúkoľvek radu budem vďačná
Ešte napíšem pár info, ako sme rozmýšľali, keď sme sa rozhodovali kde chceme niečo kúpiť:
- celoročne dobré počasie, t.j. aby sme tam chodili na "dovolenky" aj na Vianoce a mohli sa aj na Vianoce okúpať (preto z úzkeho výberu vypadlo Grécko, Taliansko, Chorvátsko, hoci GR a IT milujeme)
- aby nebol let viac ako 6 hodín
- aby bol priamy let z BA alebo z Viedne a aby bol priamy let aspoň 3x týždenne celoročne (mnohé európske destinácie majú viac ako 1 týždenný let iba v rámci letnej sezóny)
- aby tam boli pekné pláže, zároveň kopce na turistiku a bike, dostatok zábavy (reštaurácie, bary, zábavné parky), zároveň aby tam bol kľud, aby tam bola dostupná zdravotná starostlivosť, golfové ihriská, možnosť vodných športov
Kamarátka kúpila apartmán v Bulharsku, moc o tom neviem, ale už pri kúpe nehnuteľnosti jej bol ponúknutý servis v čase mimo sezónu a rovnako aj zabezpečía všetko ohľadom prenájmu..
@melanta Mohla by som poprosit o meno realitky? Dakujem 🙂
Ja Ti napisem z pohladu osoby, ktorej partner dostal ponuku na kupu takejto nehnutelnosti. Konkretne sa jednalo o vilu v Chorvatsku, v turistickej oblasti, ale nie uplne vyhladavanej. Nakoniec ten dom nekupil, aj preto, ze to nebolo uplne vyhodne /jedine financne, ale musel by si brat hypoteku a tiez to bolo v oblasti, kde nic okolo nebolo/. Hlavne si treba ujasnit jednu vec a to, ze kedy tam chces chodit ty. Pretoze ak to nebude v oblasti, kde mas cely rok moznost chodit a podnikat vylety, tak mozes zarabat iba a vylucne v letnej sezone.Takze vtedy tam ty nepojdes. Ak sa jedna o nejake Chorvatsko, tak kto Ti tam pojde mimo sezony, ked ani v top sezone nemas pocasie zarucene. Dalsia vec, je, ze ci to chces davat cudzim ludom do prenajmu, nikdy nevies, v akom stave ta nehnutelnost bude, ci to niekto nezdemoluje, nerozbije a pod. Spravcovska spolocnost je nevyhnutnost, lebo niekto sa o to musi starat na mieste. Ak by som mala volne financie, tak by som si pri mori nehnutelnost kupila, ale iba pre seba.
@melanta ahoj,vedela a chcela by si napísať, koľko vás vyjde mesačná réžia,keď tam nie ste stále?energie a ostatné,čo sa platí.
Nemyslím hypotéku, ak by ste k tomu mali.to ma nezaujíma
A aká oblasť Tenerife je taká že naj,aj v rámci dostupnosti od letiska a či si tam poziciavate auto na presuny.alebo len priletite a čisto transfer a potom len dovolenka na pešo .
Ďakujem ti
Vedela by si povedať, koľko tam vyjde apartmán ,byt trebárs 2 izbový?
Mám, Španielsko a dnes som bola pozerať novostavby tu blízko za skvelé ceny. Posuniem kontakt, poradím, ak chceš. Napíš správu.
@tilly hladanie investicnej nehnutelnosti v Chorvatsku.
Ja by som to nechcel. Ak ma človek mať spravcu a zarabat na tom. Jednak v Europe je minimum oblasti na celorocne vyuzitie, jednak poskodenie nehnutelnosti je väcsie, kedze co tyzden ini ludia. Maju zaplatene, tak pozor davat na mnoho veci nebudu( duplom ak maju male deti) Potom opravy a ries to, plus dane z prenajmu, je to v zahranici, opletacky.
Jedine ako melanta- ma to iba pre seba a mas prebytok prijmu a nevadi ti minat peniaze rocne za energie, poplatky, mozno kosenie a polievanie ak mas travnik. A ak vyuzijes hypo, este aj tu splacat.
@barbora0308 Aston realty
@pe_mi my konkrétne máme náklady kúsok nad 400 eur, keďže chodia nám čistiť bazén a starať sa o trávnik. Ale za bežný ako píšeš 2 izbový apartmán v nejakom normálnom rezorte by sa človek zmestil podľa mňa do 200 max 250 eur. Ceny 2 izbových apartmánov môžu byť 80 000 niekde na samote, kde nič nie je a ani pekné pláže až po vyše milióna. Z Viedne je celoročne každý týždeň niekoľko priamych letov na letisko South, naj lokality za mňa sú od letiska smerom na Las Galletas, Los Cristianos a celé Costa Adeje. Tam kúpiš 2 izbový apartmán už za 120 000 ak ti nevadí byť ďalej od mora (20 a viac min peši + kopec). V dobrej lokalite pár metrov od mora to bude cez 300 000. Inak cena závisí od lokality, vzdialenosti od mora, vybavenosti rezidencie, veku, služieb. Ostrov nie je obrovský, takže aj výlety odtiaľ sú v pohode, nie ďaleko, či chce ísť človek do hlavného mesta alebo inam. Spomínané lokality sú pre mňa top pretože je tam množstvo pláží, väčších menších, množstvo reštaurácií, barov, kaviarní, obchodov vrátane supermarketov, typická dovolenková atmosféra, golfové ihriská, aquapark, zábavný park, kúsok sú kopce na turistiku či bike, zároveň tu vieš nájsť aj kľudné lokality. Doprava - z letiska chodíme vždy taxíkom, inak máme svoje 2 skútre, presúvame sa nimi, ak treba taxíkom. Máme e-biky, hoci tie využíva hlavne muž so svojim synom. Kľudne sa pýtaj, ak ťa ešte niečo zaujíma.
@muchotrafka298 presne takto ako popisuješ má apartmán v Chorvátsku jeden známy. Od začiatku júna do konca septembra má celý čas okrem jedného týždňa apartmán prenajatý. Ten 1 týždeň tam ide on so ženou a deťmi. Rodina jeho a priatelia smola. Keďže má úver, tak rodine a priateľom nemôže prenajímať za polovicu, takže ešte aj problémy mal v rodine, pretože nevedeli pochopiť, prečo majú platiť cenu ako cudzí ak tam chcú ísť. Mimo leta len výnimočne prenajmú niekomu na pár dní, kto nepotrebuje teplo a kúpať sa. Ale toho je ozaj málo a za výrazne menej paňazí. Čiže Chorvátsko, Grécko, Taliansko, Bulharsko je sezónna záležitosť, Španielsko mimo kanárskych iba juh, sever detto ako zvyšok Európy.
@melanta Zas ale Kreta, co ostrovy na jej urovni budu mať z Grecka asi dlhsiu sezonu ako pevnina. Boli sme na dovci na Krete a miestni hovorili, ze November az cca april sa venuju hlavne zberu a spracovaniu oliv, či opraveniu apartmanov atd.. Čize Maj az Oktober je uz slušna sezona, i ked oktober je uz iste veternejsie.
Kto vie ako Cyprus, ten je este juznejsie. 🙂
@hellwant áno, Kréta a CYprus určite majú sezónu dlhšiu. Ale napríklad kanárske sú dovolenková destinácia celoročne, Kréta určite nie. Na Kanárske chodia ľudia 12 mesiacov v roku. V tejto "našej" časti Európy to je jedine úplný juh Španielska, inde nie. Takže človek ak to kupuje ako investíciu na zarábanie, musí vedieť, že v zime môže byť úplne kľudne aj na nule. Jedna tu spomína, že známa má nehnuteľnosť v Bulharsku. Kto by tam išiel v novembri či v marci? Moja známa má v Bulharsku hotel pri mori, sezónu majú od posledného májového víkendu po prvý októbrový, potom to majú zatvorené, pretože príjmy sú výrazne pod nákladmi, november - marec by mali príjmy nulové.
@melanta Len ten ocean na kanarskych...pre mňa a ženu veľmi chladny aj v lete, ale super, ze vam vyhovuje. Pre nas je aj chorvatske more studene. Hlavne manzelka, tej vyhovoval na 1 * k uplnej spokojnosti jedine Cyprus z Europy co sa tyka mora, Kretu brala na 1/2, nenahnevala by sa este za 1.5 stupna viac😅, ale zas bol koniec juna a zac jula, v polke augusta by to uz bolo iste super pre nu.. Na tom Cypre oblast Bafra, podvecer normalne vlazne more, uzasne. Mimo Europy Zanzibar a Egypt.
Uvidime ako Rhodos tento rok, snad nebude do tretice horiet, ale tam to byva casto, väcsinou nase media to velmi zvelicia.🙂
@hellwant áno, oceán na kanároch je chladný. Ja sa napríklad v zime nekúpem, muž so synom áno. Ale máme svoj bazén aj výrivku, takže tie si ohrejeme a ja sa v zime kúpem tam. Na druhej strane, v lete tu nie je ten typický európsky hic a to nám vyhovuje, že sa v lete nekúpeme vo vlastnej šťave. Rodos je fajn, horieť možno bude, ale ako píšeš, väčšinou to nie je také strašidelné ako to vyznie v médiách.
@melanta @hellwant my trávime zimy na juhu Španielska a je tu celkom plno. Tak, ako teraz.
Na kúpanie nie je, ale na výlety, bike, turistiku je to tu super. U nás mrzlo, my sme mali 20 stupňov a slnko. V januári mi prišiel chlapec zo Spiša, že ráno bolo -16 a my sme mali v ten deň 24 🤣, mal trošku šok.
Teraz je tu úplne teplé more. Dá sa vojsť bez akéhokoľvek striasania
Ceny ako kde, závisí od lokality, samozrejme prvá línia pri mori je drahšia, kúsok ďalej to bude lacnejšie.
Včera som bola pozerať apartmány v druhej línii, s výhľadom na more, od 155tis, trojizbový byt s dvomi kúpeľňami.
@pe_mi príďte sa pozrieť aj na costa blanca. Máš tam dve letiská na výber, tak môžeš vyberať, ktoré letenky sa viac oplatia, lieta Ryanair, wizz aj austrian. Na kúpanie moc nie je, ale na Silvestra a vianoce sa bežne opalujem na pláži. A decká sa kúpu aj v marci. A napr v našej urbanizacii je vnútorný bazén.
Keby ste chceli ísť pozrieť na dovolenku, zariadim ubytko aj obhliadky novostavieb pre predstavu 😉
@melanta mas uplnu pravdu v tom, ze rodina a kamarati akosi ocakavaju, ze ked si kupim nehnutelnost pri mori, oni tam budu chodit zadarmo. Preto je dobre si vopred zadefinovat, ci to bude ako u teba, ze tam chodis ty a nazarabas na tom alebo ako ten tvoj znamy, ze vyslovene na kseft. Preto je vela ludi sklamanych, ze ked to je na kseft tak oni tam v sezone nepojdu.
Čo konkrétne chceš vedieť? My máme nehnuteľnosť na Tenerife. Riešili sme to cez tamojšiu realitku, na ostrove sme si našli právnika aj mimo realitky, ktorý nám zastrešil všetko. My nehnuteľnosť neprenajímame, nechceme tam cudzích ľudí, ale ak by sme chceli, realitka by nám urobila kompletný servis. Keď sme boli na obhliadkach, tak keď sme pozerali apartmány v rezidenciách/kondomíniách, tak mnohé rezidencie poskytovali tieto služby. Čiže záleží na tom, koho si vyberieš, aj podľa ceny. Určite odporúčam investovať peniaze do miestneho právnika, určite odporúčam vopred si zistiť všetky finančné záležitosti. Napríklad my sme platili pri kúpe daň 10% z kúpy nehnuteľnosti, splatné okamžite, čiže okrem kúpy sme hneď platili aj takúto vysokú daň. Tiež si je potrebné zistiť dane a poplatky pri prenájme v danej krajine.