Investičná nehnuteľnosť na hypotéku

21. apr 2023

Viem, že toto nie je úplne fórum na tieto debaty, ale len tak zo zaujímavosti. Čo si myslíte o tom, keď si niekto kúpi byt na hypo a dá ho do nájmu s tým, že vlastné bývanie už má splatené? Ja by som to takto chcela urobiť za pár rokov keď splatim hypotéku, manžel s tým súhlasil ale svokrovci začali, že je to hlúpe a že sa budem zbytočne zadlžovať a on sa nejak nechal ovplyvniť a už sám nevie čo si o tom má myslieť. Ja mám asi trošku ružové okuliare, ale ja na tom nevidím snad ani jedno negativum a aspon budeme mať na dochodok finančnú rezervu alebo to môže užívať naše dieťa.

liljana
21. apr 2023

Je to urcite dobry napad, lebo 20-25 rokov sa ti splaca byt sam a raz zostane detom. Dolezite je, ale aby bol dobre prenajimatelny. Aby nebol prazdny a splatky hypo budu bezat.

gemerka17
21. apr 2023

Fajn vec, ak máte dostatočný príjem na to, že v prípade ak sa hneď byt neprenajme alebo bude potrebné ho prerobiť, ak ho nájomca zničí, budete vedieť platiť hypotéku a poplatky za byt. Zabezpečíte sa tak na starobu alebo necháte deťom.

melanta
21. apr 2023

A svokrovci plánujú vášmu dieťaťu či deťom kúpiť každému nehnuteľnosť na bývanie? Alebo vám dať za 20 rokov toľko, koľko bude hodnota toho bytu? Ak tak veľmi majú potrebu riešiť to. Ak majú toľko úspor a zrealizujú takýto plán, tak potom by som rozmýšľala nad tým, že načo si brať hypo. Ale počítam, že takýto plán nemajú. Takže smelo do toho a osobne by som asi ani nečakala, kým sa splatí existujúca hypo. Ak príjem pustí, šla by som do toho skôr. Aj keď momentálne situácia s cenami realít a hypotékami nie je ideálna, za 20 rokov ten byt bude mať hodnotu úplne inú. Takže je potrebné rozlišovať zadĺženie a zadĺženie. Samozrejme za predpokladu, ako je písané vyššie, že pôjde o "vhodný" byt (lokalita, veľkosť bytu, cena).

nikol_marek
21. apr 2023

Urcite dobry napad. My sme to spravili naopak, ked sme splatili hypo tak sme si kupili druhy byt, kde sme sa prestahovali a ten povodny sme prenajali a splacal nam novu hypo. Byt chcem nechat dcere ked bude velka a taktiez chcem kupit este jeden pre syna, ale s tym uz muz nie je uplne ok, on by zase radsej dom a tento byt mozeme prenajimat kde teraz byvame.

belllinka
21. apr 2023

Tak hlavna otazka, zarobi ti ten byt na celu splatku hypo? Za kolko planujes kupit byt a prenajimat ho? Nezabudaj na energie, dane, mozne zvysene poplatky na hypo…

muchotrafka298
21. apr 2023

Za mna je to dobry napad, treba ale zvazit aj to, ci to financne viete zvladnut aj vtedy, ak byt nebude prenajaty. Lebo v tom pripade bude treba vsetko zaplatit z vlastneho, nielen hypoteku, ale aj reziu bytu. Pripadne opravy su dalsia vec, lebo nie kazdy najomnik sa chova k bytu ako "k svojmu".

deti95060810
21. apr 2023

veľmi záleží od nájomníkov...na koho natrafíš... už som počula aj tak, že majiteľ po čase byt radšej predal...

tinka_1807
21. apr 2023

Nuž, pred pár rokmi sa to clekom iste oplatilo, nakoľko boli extra nízke úroky a ceny nehnuteľností relatívne prijateľné. Momentlane ti ale clekom určite nevyjde z nájmu zaplatiť celú hypotéku+energie+poplatky. Je to super pre tých, ktorí tka urobili pred pár rokmi a možno o pár rokov budú nižšie úroky, alebo ceny nehnuteľností a oplatí sa to tiež. Je to super aj pre tých, ktorí majú veľa nasporené (napr. 100 000€) a mali by hypotéku napr. len 20 000€. Ak teda by mali byť tie peniaze na účte a strácať infláciou, treba to radšej vraziť do nehnuteľnosti. Nemusí to byť ale vždy byt, ale napríklad aj dobrý pozemok. Pri kúpe bytu na prenájom treba k tomu aj adekvátne pristupovať. Najlepšie idu 2 izbové byty v dobrých lokalitách blízko k centrám miest.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sun_shine_2020
21. apr 2023

Ahoj, chod do toho, iba pozor na to komu to budes prenajimat...😉

autor
21. apr 2023

Vzhľadom k tomu, že to chcem riešiť až po splatení prvej hypo, nebojím sa, že by som to finančne neutoahla pokiaľ nájomca vypadne. Oni sú typ ľudí, čo sa neradi zadlžujú, pôžičky vnímajú ako veľkú nezodpovednosť. Rozoberala som to ani len tak medzi rečou. Nepýtala som ich na názor. muž začal teraz s tým, že by sme si mohli konečne peniaze aj užívať a nie len stále šetriť a zhodnocovať, že my sme si tiez nadobudli skoro všetko sami. Lokalitu mám fajn, je to lokalita, kde sa veľmi byty neprenajimaju, skôr tam maju ľudia vlastne, ale o prenájom by bol určite záujem. Tým, že je to na dedine tak by som tých ľudí aj poznala a vedela si ich preveriť. Zaroven ten byt nebude taký drahy a začína sa zlepšovať občianska vybavenosť v dedine, takže v budúcnosti to nebude úplná diera a bude aj hodnota bytu v závislosti od toho lepšia. Aspoň takto to vnímam ja. Veď stále ten byť môžem predať, keby sa niečo pokazí a finančne to nedáme. Nedá sa predsa myslieť na všetko, čo keby a čo keď toto. Keby náhodou jeden z nás umrie, nedá to ten druhý sám alebo len veľmi ťažko, ale to sú veci, ktore nemôžem brat do úvahy, a nebudem sa nad tým ani zamýšľať, pretože to by sme nemohli mať snad ani prvý dom a riešili by sme napríklad dvojizbak.

bobo777
21. apr 2023

S kúpou bytu by som zo 2 roky počkal ceny pôjdu dole....kupovať byť na prenájom na dedine mi príde zvlaštne, preferoval by som mesto ...ale nepoznám tu lokalitu

martinka13
21. apr 2023

Robíme to tak niekoľko rokov. Mame z toho 3 byty. Neberieme úver na celú výšku ceny nehnuteľností. Je to cca 50/50.

deginko
21. apr 2023

Určite do toho,ale nie hneď,ešte pôjdu ceny dolu

sasa1310
21. apr 2023

aj my tak máme 3 hypotéky a za mňa ti napíšem, je úplne jedno kedy ten byt kúpiš, ale v podstate v zásade čím skôr tým lepšie. Tým skôr ti ho budú splácať cudzí ľudia. Čím neskôr, tým budeš staršia, budú ťažšie podmienky pre úver. Čím skôr kúpiš, tým skôr ti ubehne 5 rokov, keby si ho musela neskôr predať.

brezza
21. apr 2023

My sme to tak spravili. Urcite to je jedna z najlepsich investícií. Peniaze za prenajom nam pokryju hypo a zostava aj navyse. S najomnikmi sme za tie roky nemali problemy. Teraz by sme byt predali s vyraznym ziskom, ale neplanujeme to robit. Zostane detom. Svokrovcov sa nepytaj. Zjavne sa tomu nerozumeju. Keby sa vam to aj nechcelo prenajimat, tak to neskor predate. Len som si neni uplne ista tym, ze chcete byt na dedine. Urcite bude ovela tazsie tam zohnat najomnikov. Za mna by som volila nejake blizsie mesto, kludne aj mensie. Aj pri pripadnom predaji zozenies lahsie kupujuceho v meste ako na dedine.

jaroslav81
21. apr 2023

Na dedine by som určite nekupoval investičný byt... Automaticky budeš musieť dat nižšiu cenu za prenájom než v meste ale ceny energií sú všade rovnaké, takže sa ti znižuje výnos. A cena bytu podľa mňa nieje výrazne nižšia než v meste. Ľudia nechcú bývať na dedine v bytovke.
Byt v krajskom meste v dobrej lokalite bude mať za 20 rokov 3-4 násobnú hodnotu než dnes, to je jasné, peniaze sa v čase znehodnocujú a mzdy rastú...
My sme predali 3 izbovy byt v KE pred 25 rokmi za 750 000 SK (25 000€). Keby sme si ho nechali, dnes ho predáme za 150 000€ a za 25 rokov od dnes by mal hodnotu možno 450 000€...jednoducha matematika...nehnutelnost je lepší uchovávateľ hodnoty než zlato.