Ahojte, trosku by som potrebovala poradit, bez nejakych zbytocnych prehnanych reakcii. Som s manzelom 20 rokov. Kdesi na zaciatku sme zili v byte po jeho babke. Investovala som do toho bytu nejake tie svoje peniaze aj cas, nic zasadne, proste len na male upravy. A nikdy som spät za to nic necakala. Prijmy s muzom sme mali priblizne rovnake. On nikdy v mesiaci neusetril, ma draheho konicka, ja ano. On zvykol platit energie a pod., ja zase nakupy. Nikdy som neriesila, kto viac. Ked sme chceli ist na dovolenku, platila som ja. Zacalo sa nam tam zle byvat kvoli susedom, tak sme sa chceli prestahovat. Navrhla som inu lokalitu a byt napisany na nas oboch, spolocne na hypoteku. A on mi vravi, ze on ziadnu hypo nebude preplacat, ze do toho nejde. Onedlho prisiel s tym, ze jeho rodina preda nejake nehnutelnosti po starych rodicoch, daju mu peniaze a on postavi dom. Moc sa mi to nepacilo, ale kedze sme sa nevedeli pohnut z miesta, tak som nakoniec suhlasila. Pochopitelne som netrvala na tom, aby sa dom pisal na mna, kedze som neprilozila ani euro a z kratkodobeho hladiska som nevedela ani dorovnat take sumy. Nad hypo som za seba neuvazovala, lebo sme planovali deti. Kym som bola na rodicakoch, manzel sa financne posunul. Aj ked uz robim, neni to bohvie co, lebo treba byt casto doma na OCR. Aj ked sa da hovorit o tom, ze su to nase spolocne peniaze, naklady mame rozdelene +/- podobne ako predtym, ja nakupy, on energie... ja uz teraz neusetrim. Takze nechodime na dovolenky ani nic. Manzel nadalej investuje do konicka. A mne sa prestava tento zivot pacit. Lebo iba makam, a mam pocit ze nic z toho nemam. Aj som s nim hovorila, on je vraj rad, ze vyzije. Lenze teraz sa dostavame do stadia, ze treba robit prve investicie na udrzbu na dome. Zacina nam to brat dalsie peniaze z rozpoctu. Ok, vravim si, mozem tam byvat, ale zas na druhej strane, vacsinu povinnosti okolo domacnosti ci deti je na mne. Jednoducho mam pocit ze su to "nase" peniaze a investujeme ich do "jeho" domu. Asi by som to neriesila, kebyze neideme tak natesno s financiami, ale takto mi to zacina vadit. Ze pocuvam, ze on nevysiel s peniazmi, lebo musel hento a tamto, a vycita, ze co potrebuju deti zase nove topanky a neviem co... pritom mame z kazdej sezony len po jednom pare, a rovnaky pristup mam aj k obleceniu. Pride mi to, ze hlada vinnika inde a nie vo svojom drahom konicku a mne sa preto prestava pacit, ze "nase" peniaze idu do "jeho domu. Co si o tom celom myslite? Mam na to kaslat?
pokial ste zobrati a nadobudol to pocas manzelstva, tak nie je o com. Aky ma konicek, ked ho stoji tolke peniaze, ze ledva vyzije?
A aky ma manzel konicek?
Ako baby písali , ak kupoval dom po Tom ako ste sa zobrali tak je predmetom BSM takže nieje "jeho" a v prípade rozvodu neskončíš bez koruny. Druhá vec. To že ledva vyžijete. Máme tu hrozne málo informácií na robenie záverov, možno by si sa čudovala že napr
obrovská časť výplaty vám ide napr za jedlo nie za jeho koníček. Koľko máte príjem do domácnosti? Výdaje inkaso, benzín, oblečenie, výlety, školy, škôlky, "koníček", strava, hygiena? Na tvojom mieste si urobím podrobný prehľad kde koľko peňazí dávam mesačne a až potom rozmýšľam kde to "okresám" aby vám ostalo viacej peňazí. Možno ťa prekvapí potom že väčšina peňazí ide úplne niekde inde ako do "koníčku".
Ako písalj vyššie, ak nadobudol dom už počas manželstva, ide to do BSM pokial ho nemate zuzene alebo zrusene. Tym padom polovica je vas. A nezamyslala ste sa nad tym, ze by ste si mozno zabezpecili dalsi prijem, aby ste na nom kvazi nemusela byt nejako zavisla? Dnesna doba ponuka mnoho prilezitosti aj z domu. Ved ak chcete, napiste mi sukromnu spravu a vieme sa porozpravat. 😊
Spísať príjmy a výdaje, zaradiť tam aj drahý koníček...až potom okresavat, ale ako prvé by som sa s ním porozprávala, že peniaze sú vaše a nie moje tvoje.....ako prvé by som kresala koníček a je jedno, či je jeho alebo tvoj, nikdy by som nekresala na deťoch, keďže ti vyčíta že zas si topánky kúpila
Ja tipujem rybačku 😬 🎣🐟
Len či sa, dámy, možno tak "trochu" nemýlite so svojimi radami.
Nieje to tak,že dar a dedičstvo nepatrí do BSM. Tým pádom je dom jeho. Opravte ma ak sa mylim
No najlepšie by si bolo v kľude sadnúť, s tým že spíšeš svoje investície do domu predtým aj teraz a dohodnete sa, že nejakú časť prepíše na teba. Nemusí to byť automaticky polovica, dá sa aj desatina, osmina, štvrtina...
Dom je jeho, staval a napisal sa nanho tesne pred uzavretim manzelstva. A to ze ledva vyzijeme bolo s nadsazkou. Vychadza nam to tesne, ja by som nebola nespokojna, keby u toho nebolo napatie.
Jazdi amatersky motokros, stale sa nieco kazi a diely su drahe, ale to je snad jedno, aky konicek.
@diusqa761 Prehlad mam, samozrejme, ze do potrebnych veci ako strava, oblecenie a pod ide najviac penazi, ale aj 200 ci viac eur mesacne na konicek nie je vobec malo.
@marushqa Ano, je to asi teraz nevyvazene u nas, no stve ma jeho postoj, a dakujem pekne, ale citim sa vytazena dost, ako som pisala, veskere starosti okolo deti a domu su na mne.
@irusa To je asi jednoduche. Ak preukaze ze dostal 100 000 eur darom, ale plat mal iba 1000 eur, a ma faktury na vydaje v hodnote cca 100 000 eur v kratkom obdobi, tak bude asi sudu jasne, ze to nevykryl z vyplaty ak nema hypo.
@marsmykkok To som navrhla, povedal, ze urcite nie, ze to su jeho peniaze, co si dava do konicka a domu, ze ved zarobi omnoho viac ako ja.
Tak to riadne s tebou vypískal...asi s tebou do budúcna nerátal,keď niečo také spravil...už vtedy si mala spozornieť
@irusa To nemyslim, sme spolu 20 rokov, skor vidim problem ako to ma v hlave nastavene. Asi to proste budem musiet ignorovat. Vdaka
pokiaľ ste manželia všetko nadobudnuté počas manželstva je BSM , čiže spoločné ...okrem darovaných veci... čiže aj ten dom je polka tvoja