Investícia do nehnuteľnosti mimo Európy

9. okt 2023

Ahojte,

je vas tu vela, vela z vas ma rozne skusenosti, mate iny nadhlad, mozno mi ukazete iny pohlad na vec.
Skuste si predstavit, ze mate nehnutelnost, ktora by sa dala predat za cca. 160000 - 180000eur. Vy ju nepotrebujete, ani ste nikdy nemali v plane tam byvat, jej udrzba vas stoji cca. 300 - 500 eur rocne.
Predali by ste ju kupili inu niekde na prenajom v zahranici? ale ze uplne mimo europy?
karibik? alebo niekde inde? nie thajsko, bali ako kupuju slovaci a na dubaj to nestaci, ale aj keby stacilo, tento smer nie

este som uvazovala kupit nieco v pohranici, rakusko alebo cechy.

Mate predstavu alebo prehlad? Co by ste robili? nechali to tak, alebo by ste investovali niekam?

anjelicek26
9. okt 2023

Preco neprenajmes nehnutelnost tu? Prenajom v zahranici ak tam nezijes je absurdnost, treba tam riesit reziu, opravy, upratovanie, najomnikov, dane s nehnutelnosti a prijmu, hlupost na mraky... ak chces nieco kupit, tak to, co budes ty sama vyuzivat na dovolenky alebo dlhodoby home office pocas roka... my sme to dlho zvazovali, ale nakoniec nam s toho vyslo, ze stale na to iste miesto sa nam proste chodit nechce a je s tym len praca a naklady...

melanta
9. okt 2023

Máme apartmán s bazénom na Tenerife, ale teda neprenajímame ho, využívame ho len my a naša najbližšia rodina. Uvažujeme nad kúpou ďalšieho v Karibiku, s tým, že by sme ho prenajímali. Ale je potrebné si uvedomiť, že v zahraničí sú rôzne zákony. Napríklad na Tenerife sme platili daň za to, že sme kúpili nehnuteľnosť, platili sme ju pri kúpe, 10% z kúpnej ceny. Čiže nestačí mať iba peniaze na kúpu, je potrebné mať peniaze na rekonštrukciu, na doklady a administratívu pri kúpe, potom prostriedky na mesačnú údržbu a platenie niekoho, kto sa o to bude starať. Mesačné náklady budeš mať aj keď to celý mesiac neprenajmeš. Zároveň je potrebné myslieť na to, že ak sa niečo udeje, si schopná sadnúť hneď do lietadla, zaplatiť letenku ktorá je drahšia ak ju kupuješ deň vopred? Aj na toto je potrebné mať financie. Okrem toho, tá cena 160 - 180 tisíc nie je až taká vysoká, čiže otázne, či ti to bude pri mori stačiť na lokalitu, kde je rušnejšie, blízko mora. Ja by som napríklad z pohľadu bezpečnosti nešla do lokality, kde nie je ruch na okolí, čiže žiadna samota. A nešla by som ak by to nebolo priamo pri mori alebo na 200-300 metrov od mora s pekným výhľadom.

melanta
9. okt 2023

V ČR a AT akú nehnuteľnosť a kde chceš kúpiť za 160 tisíc tak, aby sa ti to oplatilo?

autor
9. okt 2023

@anjelicek26 my mame uz jednu nehnutelnost v ramci EU. Prenajima to agentura a krasne to zarobi na svoju prevadzku. Jasne, ze z toho nezbohatneme, ale plan je, ze tam budeme zit neskor, ked deti odidu z domu. Alebo tam bude zit jedno z nasich deti. Na slovensku prenajimat nechcem, mame skusenosti a uz do toho nejdeme.

autor
9. okt 2023

@melanta pozemok a vieme nieco k tomu prihodit. Nie je to ohranicene na 160 tis.

autor
9. okt 2023

@melanta no prave jednu nehnutelnost v ramci europy 5 minut chodze od plaze a s vyhladom na more uz mame, takze viem, co to vsetko obnasa a v ramci eu to nie je take zlozite
tiez uvazujem karibik, je mi jasne, ze tam to bude uplne ine, aj preto tato otazka.
K tej sume vieme este prihodit. Nie je to ze 160000 a viac uz ani cent

melanta
9. okt 2023

Pozemok v AT alebo v ČR? Tak ak vieš, že tam budeš chcieť stavať alebo to len za pár rokov predáš so ziskom. My napríklad máme byty v BA, ktoré prenajímame a nedám na to dopustiť. Čistý príjem bez námahy. Do zahraničia sme my išli práve s tým, že investujeme do niečoho, čo budeme aktívne využívať my. Ale každý máme iné priority. Ty už skúsenosti máš, takže podľa mňa tu príliš veľa rád nenájdeš. My chceme Karibik, dostupný celoročne z Viedne, chceme ísť k moru lokalitou, ale teda budget výrazne vyšší. Ale váhame zatiaľ, pretože v úvahe je aj apartmán pri pláži v Dubaji, keďže odtiaľ mám veľa klientov a pravidelne tam pracovne lietam. Takže uvidíme, čo vyhraje.

autor
9. okt 2023

@melanta karibik aka oblast? My sme mali byty na prenajom v ba a uz do toho nechceme ist. Predali sme, postavili sme domy, jeden predali a uvazujem, ze predame aj druhy, lebo fakt sa mi nechce stale sa jedovat s ludmi. Vzdy sme mali nieco znicene, neplaticov a pod. Naposledy sme mali super mlady par, ktory si staval dom. akonahle postavili, odisli, predali sme to.
Uvazujem aj nad tym, ze by sme predali aj nehnutelnost, v ktorej byvame (velka nehnutelnost, nadstandard, technicke vychytavky, vyborna poloha) a vyriesili byvanie niekde v pohranici v rakusku plus k tomu by sme sa zmestili aj nejake dva apartmany niekde pri mori, mozno jeden niekde v horach a jeden pri mori. ale toto mi uz pride strasne komplikovane a moc nechem tuto nehnutelnost predavat, radsej by som ten dom a nieco prihodime k tomu z uspor, alebo zoberiem uver.

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
9. okt 2023

@cafelatte no ved prave, ze do buducnosti nevidis. Moze byt aj tu konflikt a mas utocisko niekde. Moze byt tam konflikt a investicia ti zmizne. Je to riziko. skoda, ze sa nepodelis o skusenosti s nehnutelnostou mimo eu. dost ma to zaujima, ako to cele funguje, ci treba vybavovat nejake specialne doklady alebo len danove cislo...

melanta
9. okt 2023

Oblasť Martinik, Belize, Dominikánska. Podmienka pre nás je, aby to bolo priamo na krásnej pláži, žiadna zátoka. Pozeráme, keď nájdeme to, čo chceme, budeme riešiť.

cafelatte
9. okt 2023

Každá krajina to má inak, musíš si vybrať krajinu a naštudovať legislatívu. S prenájmom nie je problém, sú na to agentúry, ale my neprenajimame.

f333
9. okt 2023

Zkladom toho,aby si kupovala nehnutelnost v zahranici je znalost legislativy.A Musis mat peniaze na pravnika v danej krajine..anajist takeho ,ktory by zastupoval len tovje zaujmy.Ato vtakych krjinach trtieho sveta je zlozite.... Staty mimo eu ako su malo rozvinute krjiny Caribiku su riozikova destinacia pre kupu nehnutelnosti... Pretoze ak miestyi prvnik nie je to,co prvnik v ramci EU ci vyspelych krajin USA; Canada ci Astralia.-..
A ako pisala aj aj
@cafelatte , musis mat dost financi nielen na kupu nehnutelnosti,.ale na jej prevadzku, na advokata a platenie dani.,..a vyznat sa v legislativne prislusnej krajin sapon tak ,aby si vedla odkontrolovat konanie odvokata....Mozes zabudnut na sudne spory v danej evci v danej krjine ci vylatenie skod yadvokatom ,kedze oni nemusia mat poistenie ... to je uplne ny pravny system,mentalita sposoby..
. A treba mysliet aj na moznot dostupnej dopavy ci uz beznej ci v pripade nudze.,... Ma sna sukrmny let /lietadlo naspät / do europy? Dalej treba mysliet na zd.starostlivost.. ta tam staji dost .. pretoze miestan je na zlej urovni a sukr.je draha...
A prenajimanie je tiez riziko v danych krajinach.. pre rozne priciny....
Mam za to,ze si to predstavujes znacne nerealisticky....

autor
9. okt 2023

@melanta tiez som uvazovala o martiniku alebo san maarten, kedze to su francuzske a ciastocne holandske ostrovy, na martiniku sa plati eurom, takze ziadny problem. Lenze to by chcelo tam ist asi najprv na dovolenku aspon. V tej casti karibiku som nebola, bola som vo vychodnej casti, jamaika, cozumel, kaymany a pod...

cafelatte
9. okt 2023

Áno každá krajina má svoje pravo, svoje dane a všade potrebuješ advokáta ci už v EÚ ci mimo. Zdr.starostlivost sa dá riešiť klasickým cestovným poistenim. Pri kúpe si ešte priprav 10 až 12% z kúpnej ceny ako písala melanta, platí sa daň z kupy. Ale tak všetko sa dá, ked sa chce.

f333
9. okt 2023

Anonym .Antique --patri to UK ..... ked uz chces taku exotiku....

martinka13
9. okt 2023

Boli sme aj na St. Maarten aj na Martiniku. Pekné, ale žiť by som tam asi nechcela. Aj keď môžno na starobu, ak si tak zabezpečený, že pracovať nemusíš......No a potom riziko tornád je dosť vysoké. Mne by sa pozdávali Kanáre. Je to aj bližšie. S mužom špekulujeme nad Talianskom, alebo Španielskom. Ale ktovie. .... Reálnejšie to uvidíme, až keď deti dorastú a budú zabezpečené.

autor
9. okt 2023

@f333 dakujem, je mi jasne, ze tam budu aj dalsie naklady. AJ viem, ze si budem musiet nastudovat zakony a vsetko okolo kupy, hladat uctovnika, agenturu, pravnika. Toto som absolvovala, ked som kupovala tu v europe. Len teda mimo europy to bude vsetko komplikovanejsie, to je mi jasne a presne taky pohlad, vecny a jasny, ako si napisala, som tu hladala. Dakujem za tvoj koment

autor
9. okt 2023

@cafelatte ano, toto viem, ze asi vsade okrem slovenska sa plati aj dan z prevodu. Uvazovala som nad cestovnym poistenim, to je na tri mesiace a dlhsie naraz tam nebudeme. Mame europske celorocne, myslim, ze aj svet sa bude dat celorocne. A neviem, ako to funguje, ale mam ucet a bankovu kartu v zahranicnej banke a chodia mi ponuky na zdravotne poistenie pre celu rodinu v tej krajine.
Aj tu nehnutelnost treba urcite poistit.

autor
9. okt 2023

@martinka13 my tak na starobu a aby sme mali rozlozene peniaze. Nech nie su v jednej krajine a potom mozno pre deti na byvanie neskor.

autor
9. okt 2023

@f333 a da sa kupit nehnutelnost v usa, kanade alebo australii? bez zelenej karty?

cafelatte
9. okt 2023

My sme tiež tak hladali podľa úradného jazyka AJ, ale napr. na Filipínach je zákon, že cudzinec nesmie vlastniť pozemok, čiže tam sa dá kúpiť len nehnuteľnosť bez pozemku. Tak toto si overte a samozrejme tie živelné pohromy, dažde.. ale aj sebestačnosť krajiny/ ostrova.

f333
9. okt 2023

Autor len este dodam ze nastudovat elgislastivu v krajine mimo eu , ktora nepatri k k Eu ci canade ci USA je zlozite aj pre pravnika z krjiny eu.nieto pre laika.... Tam su uplne ine pomery v dostupnosti legislativy ako ju pozname v eu a inych ek. silnych krajinach... preto doporucujem potom najat dobu renomovanu pr.kancelariu z niektorej zapadoeuropskej krajiny .....Npr.fr.Polynezie patri Fancuzku, jetam fr.legislativa ale ta mentalita spsb,akym onifunguju je odlisna.....od tej fancuzkej..... A zakon je rovnaky... A tiez ceny nehnutelnosti toho ostrova co som ti dala typ su ine,ako tych rozvojovych ostovov Caribiku....a na to pozor tiez...... su top vzdialene ostovy, takze my sic etam ideme na diovolenku ale na vlastnictvo si davame prednost tomu, aby bola velmi dostupna moznost navratu .. my napriklad mame jednu z nehnutelnosti na kanarskych ostovoch.. A cez pandemiu sme dali rpdnost sukromenmu letu......
je ine letiet 4 hodiny sukr.lietadlom v ramci eu a ine hodiny letu do roz.sveta plus potom na bnejaky z ostovov inym mensim lietadlom...
Na dobry ostrov ti nebud etacit ani 200 0000 tias eur ani ani este viac...... s tym pocitaj ... plus nakady ..
Treba,aby si si to dobre uvazila a prepocitala....

f333
9. okt 2023

anonym, da. Sk je clnom eu...... ... ine je kupit nehnutelnos t a nie je zaziadat o trvaly pobyt a zadat o povolenie tam pracovat...ale tiez legislativa s alisi podla ejdnotlivvych statov....... v USA je teraz dost nehnutelnosit na prdaj.ale tie ztreba vediet,aku lokalitu.. tie atrktivne su stale drahe..... a tie lacnejsie mozes hned vediet ,ze su rizikove.. bezpecnost, hygiena.... a pod
Alwe je dostupnost pr.sluzieb .takze je to ine,ako v roz. krajinach....

autor
9. okt 2023

@cafelatte hej, to je aj na bali a v thajsku napr., do tej casti sveta nechcem ist. skor zapad

autor
9. okt 2023

@f333 hej, jasne, treba ratat so vsetkym. je mi jasne, ze drahe bude vzdy atraktivnejsie a na lacnom nieco bude, to bude ako v europe.