Invalidný po operácii platničiek

janicka1988
25. okt 2024

Ahojte , chcem sa poradiť , Mám 36 rokov , som čerstvo po operacii platničiek a viem že by som mala mať nárok na čiastočný dôchodok . Kedy si ho môžem začať vybavovať a ako sa to ráta ? Bola som zamestnaná na 4 hodiny na dohodu 7 mesiacov , predtým som bola na neplatenom rodičovskom . Od kedy rátajú roky do dôchodku alebo to vyrátaju z príjmu z posledného zamestnania ? Ďakujem za vaše rady ☺️

mamina7070
25. okt 2024

a robila si predtym? musis mat osem rokov dochodkoveho poistenia a suma ID sa dostava podla vysky odvodov co si platila
pri chrbtici nedavaju vysoke % to zavisi od diagnozy

mamina7070
25. okt 2024

a urcite podat az po rehabkach a stabilizacii stavu a nove spravy nie hned po operacii to by aj tak pozdrzali

zuzap33
25. okt 2024

@janicka1988 rata sa to zo mzdoveho nodu. Ak si mala len ciastocny uvazok na dohodu, tak mozno len min dochodok. Urcite ti odporucam sa zotavit a nastupit do prace popri tom ciastocnom. Po operacii platniciek do prace ludia chodia

markusrasford
25. okt 2024

@janicka1988 odkiaľ berieš tú istotu ze máš nárok na ID. Prepáč poznám ľudí čo majú väčšie zdravotné problémy a nedostali ID.

kacena4
25. okt 2024

musis mat odribene roky ako pisu vyššie a tiez dg. a nasledky. ak sa ti operaciou zlepsil stav a nemas obmedzenia nedostanes id

mamatroch
25. okt 2024

@markusrasford istotu nema, ale poziadat on moze. Prinajhorsom jej ho neschvalia, no ak on ani nepoziada, nikto jej ho ponukat sam od seba nebude. Tazko sudit, ked nepozname realny zdravotny stav autorky a jej schopnost a mieru mozneho zapojenia sa opat do pracovneho procesu.

markusrasford
25. okt 2024

@mamatroch nikde netvrdím ze nemôže požiadať. Precitaj si jej príspevok a reaguj na jej tvrdenie. Viem ze by som mala......Ta jej neskutočná istota ma inšpirovala k napísaniu môjho príspevku. Veľa ľudí nedostane ID len na jednu diagnózu alebo dostane, dajú 40 percent a si bez peňazí.

martinkatinka
25. okt 2024

Obliciek, ci platniciek?
ID sa posudzuje podla diagnoz a podla zdravotneho stavu, niekde su na to aj tabulky.

bosorkabb
25. okt 2024

Na ID potrebuješ odrobene roky a vyrátava sa z odvodov. Čiže u teba to reálne nevidím.

belasy_motylik
25. okt 2024

@janicka1988 potrebuješ mať uhradené dôchodkové poistenie v tvojom veku za minimálne 8 rokov na to, aby si mohla vôbec požiadať o ID, resp. požiadať môžeš kedykoľvek, ale nedôjde k posudzovaniu. Odporúčam si najskôr dať v soc. poisťovni vypočítať dĺžku poisteného obdobia doteraz a podľa toho zvážiť čo ďalej.

janicka1988
autor
25. okt 2024

@markusrasford Jemin nemusíš ma chytať hneď za slovíčka . Nechápem tu niektoré takéto komentáre , radšej neodpisuj ako hneď niekoho zdupať . Pracujem od mojich 19 rokov . Pisala som len teraz kde som pracovala a čo bolo pred prácou na dohodu . Pred materskou som tiež pracovala , aj keď sa zotavim po rehabilitaciach chcem ísť do prace . Len som chcela vedieť či mám nárok na čiastočný ID keďže som po ťažkej operacii a už sa mi nebude dať tak pracovať ako pred operáciou keďže ide o chrbticu . Len som chcela vedieť či má niekto s týmto skúsenosti a poradí mi

alickapusinka
25. okt 2024

Mojej mame po operácie platničiek dali polovičný ID okolo roku 2000.Kamarátka išla teraz cchela ísť na ID a bola aj rok doma po operáci a nedali jej žiaden.A má odrobene viac ako 20 rokov

janicka1988
autor
25. okt 2024

@alickapusinka no teraz to poriadne sprísnili , koľko ľudí poberajú ID a nič im pomaly nieje

markusrasford
25. okt 2024

@janicka1988 píš zrozumiteľne a nikto ta nebude chytať za slovo. Napísala si že vieš ze máš nárok...Veľa ľudí si vybavovalo ID a kým im nedošlo rozhodnutie z ústredia SP na 100 percent nevedeli ci dostanú ID. Tak ta tvoja istota ma "zarazila"

janicka1988
autor
25. okt 2024

@markusrasford v poriadku

bosorkabb
25. okt 2024

Môžeš podať žiadosť o ID, doložiť správy a čakať.
Áno sprísnili sa to.

alickapusinka
25. okt 2024

@janicka1988 no však to čo píšeš.Ja mám 7 choroby a nedali mi nič.

andulka1988
25. okt 2024

@janicka1988 keď som bola po operácii cca 2 mesiace zaniesla som zdravotnú kartu na soc poisťovňu aby sa posudková lekárka pozrela na správy či mi schvália a budem mať dosť %. Mne sa po operácii stav moc nezlepšil skôr zhoršil a uznali mi ID

bosorkabb
25. okt 2024

@alickapusinka nie je podstatné koľko máš diagnóz. Dôležité je aké sú. A ID sa berie na 1 hlavnú diagnózu a druhá pridá max 10% ostatné sa ani nerataju

oli18
26. okt 2024

Tiez obdivujem tvoje presvedcenie, ze mas narok. No nemas a ani ti ho nedaju. Ja som tiez po operacii z nedali mi ho ani poodvolani na sud. Operacie su preto, aby sa odstranili, alebo zmiernili priznaky choroby. A to sa stalo.