Ahojte, uvažujem nad žiadosťou o invalidný dôchodok z dôvodu ťažkých uzkostnych stavov a ľahších depresií. V práci som už 6 rokov a vyžaduje aj splnené psychotesty. Tie som robila u psychológa (nie v práci) na jar a vyšli mi dobre, nie som psychopat 🙂 obávam sa ale, že ma firemný lekár nepustí cez periodicku lekársku prehliadku, ak má možnosť zistiť, že mám úzkosti a depresie a užívam lieky a som čiastočný invalid. Moja choroba neovplyvňuje prácu, skôr naopak, v práci mi je oveľa lepšie, terapia prácou za využíva v psychiatrii bežne.
Môže sa stať že ma preto prepustia, alebo keď budem chcieť novú prácu, tak ma nevezmú?
Máte s tým nejaké skúsenosti?
Ďakujem
Môže aj nemusí. V prvom rade ide o to, ako sa na to bude pozerať človek, ktorý ťa bude prijímať a vedúci pracovník, u ktorého by si mala pracovať. Niektorým je to jedno, niektorí si vyberú radšej iného kandidáta. Čiže na toto ti nikto z nás odpoveď nedá. A súhlasím so @sweet20 načo riešiť invalidný, ak chodíš do práce, môžeš pracovať a práca ťa neobmedzuje, práve naopak, pomáha ti.
lahsie depresie a uzkostne stavy nie su diagnoza na ID
pri psychickych ochorenich treba vacsinou hospitalizacie na psychiatrii k ID a ano je to problem ak budes mat ID s hlavnou diagnozou na psychiku v tvojom pripade
samozrejme ze s ID sa pracovat da to nie je problem ale ak ma niekto fyzicke obmedzenia v ochoreni take ze ma ID a praca vyzaduje fyzicku zdatnost tak to potom nie
a naopak
Prečo by ti mal štát (daňový poplatníci) dotovať tvoju chorobu keď ti nijak neovlyvňuje pracovne možnosti? Mám pocit že v dnešnej dobe sa oplatí mať nejakú vadu, každý sa musíme na ňu skladat tymto kvázi invalidom, hnus
ID dostaneš až budeš mat diagnózu ťažké depresie a úzkosti, vlastná skúsenosť, 23 rokov som sa liečila na stredné ťažké depresie a ID som nedostala. Až mi nová dr prepísala diagnózu na ťažké depresie, dostala som ID 50 %. Odvtedy sa nedokážem zamestnať, každý zamestnávateľ má z toho strach. A v podstate sa ani nečudujem, zvládla by som pracovať maximálne na 4 hodiny mesiac, dva a koniec, choroba nedovolí. Buď šťastná že zvládaš pracovať, lebo ak by si mala ťažkú depresiu a uzkostne stavy tak to nedáš.
neviem ako ini, ale ja by som si dala vypocitat invalidny az keby som nemohla vykonavat pracu. Alebo by ma to obmedzovalo