Invalidný dôchodok

smejo955
29. okt 2024

Ahojte, potrebovala by som poradiť.. Ujovi amputovali nohu, chcela by som sa informovať či mi viete poradiť ako a kedy je možné vybavenie invalidného dôchodku, skôr ako to pôjdem zisťovať na SP chcem byt rak trosku v obraze, čo treba k tomu a kedy je to možné..On je totiž v ťažkej životnej situácii, pracovnú zmluvu mal veľmi zlú 😔 na nej mal zárobok len 140 v čistom a zvyšné dostával na ruku , žiaľ ano... aj toto je v dnešnej dobe možné, ale ujo to bohužiaľ nijak neriešil pretože sa bál o zamestnanie. Čiže momentálne má PN 6 eur na mesiac 😔 viete mi povedať kam sa obrátiť? 🙏🙏🙏

aandrea9
29. okt 2024

@smejo955 do obrazu ta dajú v SP. Chod na pobočku a dajú ti komplet informácie a aj co všetko treba dolozit k žiadosti...výučný, maturitné, vojenská knižka atď. Dajú ti aj tlačivo, ktoré vyplní obvodná doktorka a na základe neho si ujo poda žiadosť o ID. Dôležité je, ci ma odpracovaných požadovaný počet rokov, ale toto ti tiež povedia v SP na základe evidovaných údajov.

alickapusinka
29. okt 2024

Pokiaľ nepracoval teda pracoval na čierno a nebol schopný mu zamestavateľ platiť odvody do ZP a SP tak ID byť môže ale nebude nič dostavať.Na to aby bol ID a musi splniť odpracovane roky v tabuľkách.Ináč mu nepriznajú peniaze z SP ako ID.

bublinka1426
29. okt 2024

@alickapusinka a kolko je ta hranica, to ma zaujima, kolko musi mat clovek odrobene
lebo poznam ludi co poberaju ID od mlada, a v zivote riadne nerobili

zalka
29. okt 2024

@bublinka1426 Potrebný počet rokov dôchodkového poistenia

Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku

do 20 rokov je menej ako jeden rok,
nad 20 rokov do 24 rokov je najmenej jeden rok,
nad 24 rokov do 28 rokov je najmenej dva roky,
nad 28 rokov do 34 rokov je najmenej päť rokov,
nad 34 rokov do 40 rokov je najmenej osem rokov,
nad 40 rokov do 45 rokov je najmenej 10 rokov,
nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.

Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.

Osobitný prípad predstavujú

poistenec, ktorý sa stal invalidný v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, a
fyzická osoba, ktorá sa stala invalidnou v období, v ktorom je nezaopatrené dieťa alebo doktorand v dennej forme štúdia a nedovŕšila 26 rokov veku,

u ktorých sa podmienka počtu rokov dôchodkového poistenia považuje vždy za splnenú.
https://www.slovensko.sk/sk/agendy/agenda/_inva...

bublinka1426
29. okt 2024

@zalka dakujem

zalka
29. okt 2024

@bublinka1426 vôbec nemusia robiť, ak majú zdravotné problémy tak im SP vie priznať dôchodok od 18 roku života, je to tzv. dôchodok z mladosti.

iqoska
29. okt 2024

@zalka nevieš náhodou ako dlho treba byť pred 18r dobrovolne poistený ak sa chceš vyhnúť dôchodku z mladosti?

zalka
29. okt 2024

@iqoska no stačí pár dní ... zamestnania .. alebo rok dobrovolného poistenia, ale pozor SP aj ked má osoba zaplatené poistenie , tak berie v úvahu zdravotný stav , kedy osoba ochorela .. a aj tak nepriznajú ID z poistenia ale priznajú ID z mladosti. Čiže veľa záleží od toho kedy osoba ochorela.

ronie338
30. okt 2024

Ja som mala ID, teraz mi doktorka na posudkovom zmenila diagnózu a mam stále ale len 25% a žiadne financie. Ale keď som začala poberať dostala som 50% a rátalo sa mi z odvodov a mala som väčšinu času pred ochorením minimálnu. Áno vedieť ze v 24 dostanem porážku riešim to inak, ale bolo to tak a vtedy bola minimálna 450 eur ak sa nemýlim a dostávala som na začiatku 160 eur tuším. Minulý rok keď mi odobrali som dostávala 200 ale bola aj vyššia inflácia zvýšili mi o 20 eur. Inak zvyšovali asi o 4 eura. Musela som všetky správy od každého lekára, každú správu z mr, od psychiatra ku ktorému som chodila pre úzkosti, od neurológ, z nemocnice z operácie zo všetkého co sa len dalo papiere a ktoré som mala a súviseli s ochorením. U mňa aj psychiatricka diagnóza bola ako dôsledok ochorenia. 90 dní mali tuším na riešenie. V tej dobe som bola na PN a dostávala som 100 eur mesačne lebo aj ID sa zarátané do PN a nemala som ešte tak nevedeli vyrátať keďže sa to posudzovalo. Potom mi zavolali kedy pred posunkového a ten zhodnotil stav a ci je alebo nie je možné uznanie ID. Ja mám aj tzp, aj to je fajn si vybaviť, kopa zliav na prepravu mhd a podobne. Pripadne skúsiť aj parkovaciu kartu. Ten proces bol nesmierne zdĺhavý, ešte som im nosila správy aké chceli a požadovali ale všetko mi tam vysvetlili. Mňa všeobecná poslala nech skúsim.

alickapusinka
30. okt 2024

@bublinka1426 hej ale to sa nejako rozdeľuje ak je ID z mladostia to sa tiež prehodnocuje.

iqoska
30. okt 2024

@zalka ako je to ked sa jedná o vrodenú poruchu? Tam sa dá priplácať?

zalka
30. okt 2024

@iqoska hm m... Viem o prípade kedy platili rok dobrovoľné a vyrátali z mladosti ID, čiže zbytočne vyhodené peniaze... Slo o vrodenú poruchu

iqoska
30. okt 2024

@zalka ozaj? to muselo byť príšerné zvlášť ked sú to také velké sumy. Ved ten id z mladost nestačí ani na zaplatenie dss.

zalka
30. okt 2024

@iqoska áno naozaj .. v SP to vzali ozaj od podlahy .. a prekvapili ...

iqoska
30. okt 2024

@zalka aj vieš kde bola chyba?

zalka
30. okt 2024

@iqoska šlo o zdravotný stav , kt. bol známy už pred 16 rokom života, čiže SP to vzala, že je to vrodené a patrí ID z mladosti bezohladu na zaplatené poistné

iqoska
30. okt 2024

@zalka tu sa hodí - wtf?

zalka
30. okt 2024

@iqoska toť keby sme vedeli