Informácie o manželových dlhoch

3. okt 2023

Chcela by som vedieť, či mám nejakú možnosť, ako zistiť informácie o dlhoch. Zistila som že má exekúciu a dlhy, no neviem nič viac. Odmieta mi povedať podrobnosti.

zojazoja
3. okt 2023

na webe: centralny register exekucii. tam zadas meno, datum narodenia, adresa, alebo ICO ak je zivnostnik, pride ti zalohova faktura, tusim 10 eur to stoji, po jej uhradeni a pripisani sumy na ich ucet ti zaslu zoznam jeho exekucii.

valeria_h
3. okt 2023

Dlžníci.sk,zadáš meno a priezvisko a vieš. A zadarmo.

suzitok
3. okt 2023

@valeria_h tam sú ale iba zdravotne poistovne, socialna positovna a danovy urad...ak ma dlhy inde, to sa tam nezobrazi

valeria_h
3. okt 2023

@suzitok Áno, to je pravda, ale nie je odveci si pozrieť aj toto.

valeria_h
3. okt 2023

Tak potom už ten centrálny register exekúcií, ale ten je spoplatnený.

suzitok
3. okt 2023

Ešte mi napadlo, pozrieť aj kataster, informacie su dostupne, ci tam uz nie je vedena exekucia na nehnutelnost, tam je tiez uvedene, kto vymaha

melanta
3. okt 2023

Úprimne, trvala by som na tom, že buď vyloží všetky karty na stôl a povie, ako to chce riešiť bez toho, aby oberal o financie rodinu. Ak nie, nech si zbalí veci a ešte dnes odíde. Je potrebné si uvedomiť, že toto je nutné riešiť rovnako striktne ako keby bol feťák či alkoholik. Podať mu pomocnú ruku ak vyloží všetky karty na stôl, ale vyhodiť, ak odmieta.

alenah31
3. okt 2023

popravde bolo by mi jedno kde a aké dlhy a exekúcie má. Pokiaľ vznikli počas manželstva okamžite by som v prvom rade riešila zrušenie BSM počas trvania manželstva, aby som ochránila aspoň časť svojho majetku a tam sa už dozvieš všetko - pretože súd si dohľadá všetky dlhy - nielen tie, ktoré ti "akože" ochotne povie alebo si zoženieš sama.

tiezjedna
3. okt 2023

@alenah31 zuženie bsm nerieši súd, ale notár.

tiezjedna
3. okt 2023

@autorka https://www.cre.sk/CRE-portal/default.aspx?Retu...
tu si zaplať smiešny poplatok a za chvíľu budeš mať jasno minimálne o jeho oficiálnych problémoch. O lichvároch sa tu samozrejme nedozvieš nič, tak zostáva len dúfať... Ak máš podozrenie, tak rieš, pretože sa s tebou nikto párať nebude. Bohužiaľ.

alenah31
3. okt 2023

@tiezjedna riešila som to osobne - a na súde

maranco
3. okt 2023

Tu máš bezplatne https://obcan.justice.sk/poverenia/rozsirene-vy...
A kde minul peniaze, gambluje?

vroni
3. okt 2023

@tiežjedna , ona nehovorí o zúženi ale o zrušení a to môže jedine súd.

alenah31
3. okt 2023

@tiezjedna pre upresnenie: bezpodieloví spoluvlastníci sa nemôžu dohodnúť o zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva k veciam v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Počas trvania manželstva môže toto spoluvlastníctvo zrušiť iba súd. Ak ide o úženie napr. pre potreby hypotéky - vtedy stačí notár.

tiezjedna
3. okt 2023

@vroni @alenah31 to chápem, ale bsm nejde zrušiť iba tak, na to sú myslím len dva zákonné dôvody, kedy to súd môže urobiť. Nepríde mi, že by autorkin príspevok zahŕňal niektorý z nich, preto som písala o zužení.

alenah31
3. okt 2023

@tiezjedna ale zahŕňa - manžel narobil dlhy, preukázateľne bez vedomia manželky. Spĺňa bod na podanie zrušenia BSM za trvania manželstva: "ďalšie trvanie BSM by odporovalo dobrým mravom, poškodzuje osobu v BSM ohrozuje jej základné potreby a základné potreby mal. osôb žijúcich v spoločnej domácnosti" . Ako píšem - ja som si tým prešla. A všetko trvalo menej ako 30 minút.

vroni
3. okt 2023

@tiežjedna, iba tak rozhodne nie. Ale exekúcia sa dosť solídne vymyká kategórii "iba tak"

tiezjedna
3. okt 2023

@alenah31
@vroni
Tak to je samozrejme v jej prospech, aby sa mohla chrániť. Ale ako sa preukazuje, že dlhy narobil bez jej vedomia? Či stačí prísť a povedať?

alenah31
3. okt 2023

@tiezjedna preukazuješ na súde - všetky pôžičky boli do výšky kedy nie je potrebný podpis druhého manžela, všetky na jeho meno, neplatil si povinný odvod do ZP (SZČO) a oneskorene SP, exekúcie (poštu) preberal cez P.O.BOX oficiálne zriadený na pošte a nahlásený ako adresa pre doručenie v každej banke (preukázateľne úmyselné konanie) a zároveň sa preukazovalo , že finančné prostriedky, ktoré cez pôžičky dostal nevložil na zhodnotenie spoločného majetku ani nijako inak pre potreby spoločnej domácnosti. On to preukázať nevedel - všetko šlo na jeho "koníčky". Nebolo o čom. Teraz už nebude preukazovať ona - on musí preukázať, že to vložil do rodiny - ona je žiadateľ - on odporca.

tiezjedna
3. okt 2023

@alenah31 rozumiem👍

alickapusinka
3. okt 2023

ja len jedna otázka ako manžel TI nepovie o svojich dlhoch ak ste manželia. Prečo nechce povedať.

autor
3. okt 2023

@suzitok Nehnuteľnosť je braná na hypotéku iba na moje meno. Neviem ako to je brané v prípade hypotéky. No nie je tam nič žiadna exekúcia.

autor
3. okt 2023

@maranco Tu som našla vďaka. Len suma tam nie je ani podrobnosti. Len spoločnosť a dátumy.
No a kde to neviem. Ale toto asi jediné ostáva keď sa vylúči alkohol a drogy ...

zojazoja
3. okt 2023

@autor to čo som ti napísala ja za poplatok je aj so sumou 🙂

autor
3. okt 2023

@zojazoja Vďaka idem na to

autor
3. okt 2023

@melanta
@alenah31
Áno chystám sa na to. Idem riešiť to BSM čo najskôr. Dám poslednú šancu vyklopiť všetko. A ak sa ukáže že to všetko nebolo, tak to už zmysel ďalej nemá.

autor
3. okt 2023

@alickapusinka To by som aj ja rada vedela.