II. pilier - Uniqua index fond

martin789456
30. okt 2024

II. pilier ak si vyberiem UNIQUA index fond, viem sa neskor presunut inam (napr. VUB a pod)?
pozeral som vykonnost fondov - chcem si zalozit druhy pilier..

celkom dobre si vedie:
Indexový negarantovaný i. d. f., UNIQA d.s.s., a.s.

.. zaujima ma teda ak si zriadim 2hy pilier u nich nakolko to je zavazne ci to uz je rozhodnutie na cely zivot alebo sa mozem neskor presunut do inej spolocnosti kt mi bude spravovat 2hy pilier v inom fonde (napr VUB,ktory teraz asi vedie)

PS: mozte pripadne zdielat aky fond 2heho piliera mate vy a ci ste spokojny-e 🙂

nelca84
30. okt 2024

@martin789456 vsetky info si vies najst na par klikov, napr. https://www.financnykompas.sk/clanok/ii.-pilier...
Indexovy fond je dobra volba, vo vsetkych dss, ktore ho ponukaju sa drzia priblizne na cca rovnakej urovni. Ja mam v Generali uz vela rokov a spokojnost.

oliviakatka
30. okt 2024

Raz ročne si vieš bezplatne zmeniť DSSku - netreba už ani akceptačný list zo soc.p., prestup ti spravia hocikde za 2 minúty

martin789456
autor
30. okt 2024

@oliviakatka plati to aj pre 2hy pilier ano ? nielen pre 3ti..

oliviakatka
30. okt 2024

@martin789456 áno, bežne robím prestupové zmluvy ✅

zic
30. okt 2024

Okrem jednej DSSky tusim vsetky (3 ci 4 ostatne) sleduju MSCI World... takze rozdiely su minimalne vo vykonnosti. Zalezi len, ci maju 95% alebo 98% alebo kolko v tom indexe... jedna ma nieco vlastne alebo europsky index... neviem presne z hlavy...

martin789456
autor
30. okt 2024

@oliviakatka dakujem info 🙂

martin789456
autor
30. okt 2024

@zic vdaka za info, no to by bolo zaujimave vediet ktora, ale asi o nic nepridem ked si dam ten 2hy P do uniqua

zic
30. okt 2024

@martin789456
https://www.adss.sk/

Pozeral som to. Vyzera, ze Kooperativa bola ta jedna, co mala nieco ine ako MSCI world. Teraz (od 2024) ponuka zase ESG Index (taky "zeleny" fond... akoze firmy, co sa staraju o zivotne prostredie a podnikaju udrzatelne... ale to je vzdy na diskusiu):
S&P 500 ESG Index
BARCLAYS QUANTIC GLOBAL E Index
NASDAQ CTA GLOBAL CLIMATE TECH Index
NASDAQ GLOBAL ARTIFICIAL INTELLIGENCE and BIG DATA Index
ECPI CIRCULAR ECONOMY LEADERS EQUITY Index

Ostatne (Uniqa, VUB, NN a Allianz) trackuju MSCI World EUR... je mozne, ze raz ma nejaka 98% tam a zvysok v cashi apod... v tom mozu byt rozdiely - ale kozmeticke...
Takze tam mozes vybrat podla toho, kde mas napriklad ine poistky a ci sa ti paci ich "internet banking" / portal na spravu produktov... Uniqa je velmi fajn si myslim...

jarka_black
Odpoveď bola odstránená
Zobraz