Ahojte, ked som nastupila v juni 2009 na 2.MD a narodila sa mi dcerka, nebola som na Socpoist si vyplnit ten formular, ze si chcem setrit do II.piliera, ale pozerala som cez net na moj osobny doch.ucet a peniaze mi tam nebiehali, tak som si povedala, ze to asi stacilo 1x, pri synovi. Lenze mi prisiel od DSS mail, ze mi Socpoist tei prispevky berie spat, lebo som sa ten nebola zaregistrovat.
Napisali mi toto:
" >Sociálna poisťovňa postúpila na osobný dôchodkový účet menovanej
príspevky bez právneho dôvodu za obdobie od 10. júna 2009 do 30.
septembra 2009, ktoré budú predmetom zúčtovania podľa § 28a ods. 1
zákona v znení zákona č. 310/2006 Z. z. s príspevkami z poistného
vzťahu osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku. Penále
postúpené bez právneho dôvodu za obdobie jún 2009 až august 2009 bude
zúčtované s penále, na ktoré jej prípadne vznikne nárok v
budúcnosti."
No dobre ma to nahnevalo, ved prave preto som tam nebola nic oznamit, lebo mi peniazky na ucet isli a raz som im uz predsa bola oznamit, ze si prajem, aby mi prispevky isli na os.dochodkovy ucet a odvtedy sa s vynimkou toho, ze sa mi narodilo dalsie dieta nic nezmenilo.
Odpisali mi toto:
Povinnosť sporiteľa - zamestnanca, za ktorého poistné na dôchodkové poistenie platí štát počas poskytovania materského oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, že sa rozhodol byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení vyplýva z ustanovenia § 64 ods. 4 druhej vety zákona č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon o starobnom dôchodkovom sporení") v znení účinnom od 1. januára 2009, a preto nejde o svojvôľu zo strany Sociálnej poisťovne, ale o požadovanie splnenia zákonom ustanovenej podmienky, potrebnej na postúpenie príspevkov na osobný dôchodkový účet sporiteľa. Vzhľadom na skutočnosť, že ste v zákonom ustanovenej lehote nepredložili príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne oznámenie, že chcete byť zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení ako zamestnanec v čase poskytovania materského, príspevky z poistného vzťahu zamestnanec v čase poskytovania materského Vám nepatria.
V registri poistencov a sporiteľov ste evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku od 4. októbra 2007 do 9. júna 2009 a od 23. decembra 2009, pričom tento poistný vzťah trvá naďalej. Ustanovenie § 64 ods. 4 prvej vety zákona o starobnom dôchodkovom sporení, vzťahujúce sa na povinnosť osoby starajúcej sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku predkladať oznámenie byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, nadobudlo účinnosť 1. januára 2008. Z dôvodu, že ste ako osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku podali Registračný list - prihlášku pred 1. januárom 2008, pred nadobudnutím účinnosti novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá túto povinnosť zakotvila, neboli ste povinná predložiť oznámenie byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení z poistného vzťahu osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku a príspevky z tohto poistného vzťahu Vám patria.
Poistný vzťah osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku a poistný vzťah zamestnanec v čase poskytovania materského sú dva rozdielne poistné vzťahy. Zákon o starobnom dôchodkovom sporení upravuje dve podmienky pre postupovanie príspevkov :
1. z poistného vzťahu zamestnanec v čase poskytovanie materského predloženie oznámenie sporiteľa, že chce byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení do 30 dní, odo dňa v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o priznaní materského,
2. z poistného vzťahu osoba starajúca sa o dieťa do šiestich rokov jeho veku predloženie oznámenie sporiteľa, že chce byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení najneskôr v deň podania prihlášky na dôchodkové poistenie z tohto dôvodu.
Sporiteľovi uvedenému v § 14 ods. 5 písm. c), druhej vety zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa prerušuje, podľa § 19 ods. 2 zákona o starobnom dôchodkovom sporení v znení účinnom od 1. januára 2009, účasť na starobnom dôchodkovom sporení v období poskytovania materského, na ktoré mu vznikol nárok ako zamestnancovi, ak neoznámi Sociálnej poisťovni, že sa rozhodol byť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení najneskôr do 30 dní odo dňa, v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutie o priznaní materského."
Takze maminy, aj pri 2.dietatku sa musite dostavit na pobocku SocPoist a dat aj po 3.x najavo, ze si stale prajete byt ucastne na II.pilieri...(1.krat pri podpise zmluvy s DSS, druhy krat pri narodeni prveho dietata, treti krat pri narodni druheho dietata a asi s kazdym dalsim dietatom u vas budu skusat Vasu trpezlivost a intelekt... 😝
gapa, lebo potom po 30.9. tam uz prispevky v II.pilieri nemam...ja tomu velmi nerozumiem, vecer ma este napadlo, ci to nema nieco spolocne s tym, ze pocas prvej rodicovskej som mala podpisanu zmluvu na dohodu s mojim zamestnavatelom a raz za cas, som mala prijem, ci to nebrali, ze som bola zamestnana a vtedy su tam ine podmienky. A ten RL, posielala som do SocPoist uz 2x, raz po narodeni a raz po ukonceni materskej.
dadis,
ten zákon čo spomínajú som pozerala už velmi dávno, sa v nom nevyznám. Ale u teba to súvisí s tým, že počas trvania poistenia zamestnanca - nemocenského a dôchodkového (to trvá počas čerpania MD, nie už počas čerpania RD) nemôžeš byť zároven poistencom štátu pre dôch.poistenie. Môžeš byť ale poistencom štátu ako zamestnanec poberajúci materské, ale v takom prípade treba to oznámenie o účasti na dôch. sporení časť A.
Ale aké majú postupy v SP???
DOPLNAM
som nedopísala predposlednú vetu ....... nemôžeš byť zároven poistencom štátu pre dôch.poistenie ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.
vid zákon o sociálnom poistení § 15 ods. 1 písm. c)
gapa, dakujem ze mi pomahas v tom sa "trochen" zorientovat.... takze kym som bola na MD za mna neplatili (jedine, keby ze oznamim ucast), na RD uz mi uz na osobny dochodkovy ucet peniaze posielat budu? tam uz netreba nic oznamovat?
takze pri dalsom nastupe na MD (pri 3.dietati), musim znova vypisat do oznamenie?
dadis,
to prvé neviem, o tom som písala vyššie, že by som bola zvedavá, či nič iné už netreba.
ak by si mala tretie dieťa a budeš stále zamestnaná, tak áno, znovu oznámenie.
na SP bol treba poslať RL dieťaťa k žiadosti o materské 1x a potom k prihláške na dôch.poistnie a to je práve to, čo ma zaujíma, či k tomu bolo treba ešte niečo, či si dala proste len RL niekomu bez toho, aby ti to niekto potvrdil k čomu si to vlastne priniesla.
ahojte, mám 2 pilier dôchodk.sporenia, v apríli nastupujem na materskú dovolenku, treba niečo hlásiť SP?
@katarina104 Ja som davala tlacivo na protipodpis: Vyhlasenie FO, ze sa riadne stara o malolete dieta.....,, Tak nejak sa volalo.
A teraz otazka do plena:
Poculi ste o nejakom vseobecnom vymeriavacom zaklade 446EUR, z ktoreho sa nam, matkam po retazovom porode - teda poistencom statu, vypocitavaju platby do 2.piliera?
Bol mi doruceny vypis z dochodkoveho uctu a ostala som nemilo prekvapena. Kym pocas 1.materkej mi tam radovo nabiehali sumy do 180eur, teraz nadalej po 40eur. Vsetky tlaciva ku 2.materkej a pilieru som dolozila na SP.
Ked som si tam zavolala, preco mi tam chodia take nizke platby, ked materske mi vypocitavali z max DVZ, pracovnicka mi povedala, ze odkedy som pred rodicovskou dovolenkou dala Registracny list FO, som poistencom statu a odvtedy som poistencom statu a pre pilier sa na mna vztahuje len vseobecny vymeriavaci zaklad cca 446E a z toho mi tam odvadzaju biednych 40E 😖
Mne to vychadza tak, ze oni na SP uz nic neziadaju, ak im to tlacivo Vyhlasenie FO, ze sa stara... nevopcham do ruky, ale tie platby do 2.piliera su fakt krute pre zeny, ktore pred materskou boli nonstop v praci a odvadzali z vysokych prijmov.
@kocurko1 ďakujem budem sa pýtať 🙂
@kocurko1 pre nás na materskej sa to vôbec neoplatí šporiť 😝
@katarina104 ja som to tlacivo a vseobecne vsetky tlaciva natlacila uradnikom na protipodpis (cervena peciatka s datumom zo SP) alebo na Dorucenku do vlastnych ruk.
Ak naozaj exituje ten vseobecny vymeriavaci zaklad, potom je vyhodny len pre zeny, ktore maju nizsi prijem ako 446 eur, a tym padom sa im neoplati vobec pracovat kvoli dochodku.
Potom by bola pravdiva informacia, ze zena zo ,socialne znevyhodnenej skupiny, ma vyssi dochodok ako napriklad moja mama, ktora makala vyse 40rokov, ale v chudobnejsom regione a za menej.
@kocurko1 áno je to tak, existuje lebo cigánky nikde nerobili a majú dôchodky 400eur.. 😝
Tak to so vseobecnym vymeriavacim zakladom mam definitivne potvrdene. No, nepotesili ma 😒
@gapa , baby, neviete, ci pri nastupe na 2.rodicovsku je treba davat nejake tlaciva aj na socialnu poistovnu? A ako je to s 2.pilierom? Nam povedali, ze nic netreba, ze som poistencom statu, lebo som davala Registracny list FO pred nastupom na 1.rodicovsku. Teraz som jedine davala Vyhlasenie Fo, ze sa..... kvoli 2.pilieru. Treba to znova? Dik
@kocurko1
nie netreba. Ja som ale niesla do SP vyhlásenie, že sa riadne starám o mladšie dieťa (lebo pôvodná prihláška bola na staršie)+kopia RL, tak mi odpísali cez poradnu, že mám spraviť. Pri okienku mi ale dali vypísať odhlášku a novú prihlášku a odhlásili ma den pred pôrodom a prihlásili odo dna pôrodu na mladšie dieťa.
@gapa presne to vyhlasenie aj rodny list sme odovzdali, ked sa maly narodil. A pri inej prilezitosti, ked som volala s pracovnickou SP, hovorila mi, ze ked som raz registrovana, staci sa odhlasovat, az ked nastupim do prace, pripadne do 6rokov druheho dietata.
Skusim este cez poradnu SP, nech to mam aj pisomne mailom 🙂
Dik
@gapa Ahoj, idem sa po dlhsom case poradit. 11. maja som nastupila na MD, a to z RD. Mam nahlasene sporenie do 2. piliera este od starsej dcerky.
Chcela by som sa spytat, co a dokedy sa ma (nielen v suvislosti s 2. pilierom) nahlasit do SP? Matersku za mna nahlasil zamestnavatel.
Vopred dik!
Ak je toto rozoberane v inej teme, prosim o link.
@henushka
je to asi v téme materská-rodičovská-materská??
II.pilier sa už nenahlasuje nič, je to automatické, kto je v IIpiliery, že odvádzajú (treba samozrejme skontrolovať)
ale
- na upsvar oznámiť poberanie materského (odnímu RP od 1.6.), asi treba rozhodnutie zo Sp, dohodni sa, či stačí zatial aj kopia žiadosti o materské, no oznám najneskôr koncom júna, aby v júli už nevyplatili RP za jún.
- požiadať po pôrode o príspevok na starostlivost o staršie dieťa, vid téma Záhadný jednorázový príspevok, či také dačo (od mesiaca, za ktorý už nepoberáš RP)
- na sp po pôrode odniesť kopiu RL dieťaťa k žiadosti o materské (podpisovala si prehlásenie že oznámiš rod.číslo a to sa robí RLom)
- na sp po pôrode prehlásiť prihlášku ako osoba riadne sa strarajúca o dieťa do 6rokov (podávala si si ju predpokladám po prvom pôrode) zo staršieho dieťaťa na mladšie. U nás robia odhlášku+novú prihlášku odo dna pôrôdu (robia to spätne)
- o Md si už požiadala zamestnávatela, potom treba mu poslať kopiu RL dieťaťa a požiadať o rodič.dovolenku, podla zákona aspon mesiac popopredu a oznámiť aj začiatok poberania rodičpríspevku, resp. sa dohodni so mzdárkou, čo ona to oznámi na ZP (poberanie RP), či si to máš vybaviť sama (nemusí to robiť, no robia to obvykle a zp to akceptujú aj od zamestnávatela) .... aha, aj ked to už je v čase nástupu na RD 🙂
díky, za túto info.
Je to ozaj teraz kocúrkovo. By to malo byť opačne,malo by sa oznamovať len v prípade, ak nechceš odvody do II.piliera. Ved ak si sa raz rozhodla tam vstúpiť, je samozrejme, že chceš aby ti tam štát odvádzal odvody. Ale toto je spôsob, ako SP ušetriť.
Ale tomu nerozumiem, prečo u teba hovorili len o období od 10.6.2009 do 30.9.2009 a nie do decembra 2009. Potom ti už odvody platili alebo od oktobra už neodvádzali, t.j. ????
A prihláška, ktorú si si dala na prvé dieťa platila potom po ukončení poberania materského ako zamestnanec bez toho, že by si im dala dalšie "oznámenie o účasti na dôch.sporení" po ukončení poberania materského, tj. berú to u nich v rámci SP ozaj ako prerušenie (aj ked si nič neoznámila cez RLFO). Lebo ak by sa ti teraz narodilo dieťa, tak dávaš 2x oznámenie o účasti na dôch.sporení.
1x do 30dní od právoplatnosti rozhodnutia o materskom (tuším časť A)
1x s prihláškou na RLFO osoby riadne sa starajúcej o dieťa do 6rokov, t.j. najneskôr v den prerušenia poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania RD (časť B)
Takže u teba to druhé už nevyžadujú, pokračujú v prihláške prvej, na prvé dieťa?
Toto mi nie je doteraz jasné. Hlaven ako berú prípad, ak by ti staršie dieťa nastupovalo do škôlky, čo by si mala potom spraviť, čo nahlásiť a či aj niečo do II.piliera. Vraj niekde chcú len kopiu RL druhého dieťaťa, čo sa mi nezdá.
Lebo na prihláške si vypisovala dátum narodenia staršieho dieťaťa + priložila kopiu RL + na prehlásení o riadnej starostlivosti o dieťa si tiež vypisovala údaje na staršieho dieťa, nie deti všeobecne. Toto by bolo zaujímavé zistiť, čo by povedali na ústredí, ako postupovať.
A či teda stačí pri nástupe na druhú MD len oznámenie o účasti na dôch.sporení do 30dní.... a nič iné.