Zdravím, aká je podľa vás ideálna suma na vyžitie 3 člennej rodiny-dva dospelý a novorodenec
To sa neda urcit, nic si nenapisala ako zijete v byte/dome/podnajme, mate auto/nemate, zijete v meste/dedine, na vychode/na zapade, varis kazdy den alebo na viac dni, chodite aj do restauracii, fitka, na dovolenky, pobyty, kupujete obycajne potraviny alebo specialne vegan, lactofree, gluten free atd, mate dlhy v podobe hypoteky, uveru alebo pozicky... Ta Suma moze byt od takych 800-5000+
My byvame v dome pri BA, dom aj auta splatene, mesacne 'spotrebujeme' takych 1400eur by som povedala pre dvoch dospelych, 7 mes.babatko a 4 psov😁. Benzin, telefony platia zamestnavatelia. Nesetrime na sebe, neodprierame si, uz neni na co minat viac 😇 uz len rozhadzovat, co mi pride kus od veci, tak setrime.
To je tak individuálne že dovi 😀
My máme 3 detí a 4 na ceste a na stravu asi najviac keďže stále u nás musí byť ovocie, mlieko, pečivo, jogurty šunka, pomazánky, sladkostí a samozrejme hlavné jedlo.....
To je taká otázka.. Ideálna suma je taká, ktorú dokážete zaplatiť z výplaty otca, materskej, nič vám nechýba a ešte vám ostane ;)
Idealna je taka, aby si zaplatila vsetko, co treba a este aj nieco ostalo. To je taka otazka, ze nejakej konkretnej odpovede sa asi tazko dockas.
Závisí od pravidelných mesačných nákladov a náročnosti členov rodiny. Bez hypotéky by som povedala od 1300 do kolkokľvek.
Je to individuálne, ale pre mna:
- mali by ste byt schopní si odložiť na sporenie aspoň 500 EUR mesacne
- po zaplatení povinných poplatkov (hypo, najom, električenka, školka,..) by vam malo este ostat aspon tych 1500 EUR k dispozicii - celych urcite neminiete, ale mozete si z toho vytvarat aj rezervu, mat nieco na beznom ucte...
Ideálne je, keď 10% dokážeš odložiť ako rezervu, 20% ide do dlhodobých investícií a poistení, 30% Mac minieš na bývanie a 40% ti stačí na mesačnú spotrebu tak, že ti nič nechýba. Ak na bývanie a úvery miniete viac ako 30% príjmu, tak máte nízky príjem alebo príliš druhé bývanie. Ak minieš viac ako 40% platu na spotrebu, tak buď rozhadzujes alebo máš nízky príjem. Ak z príjmu zaplatíš iba najzákladnejšie suroviny+ bývanie a ostane ti 3,50€ na zvyšné tri týždne, tak máš definitívne nízky príjem.
Vila? Domček? Byt?
Vlastný?
Hypo?
Podnájom?
Odpoveď: od ........ do.......
Aká otázka taká odpoveď.
O trošku viac ako potrebujete.... 😁Strava 200 dospelí.. Ale to minimálne ale dalo by sa.. + mlieko a plienky vypočíta koľko potrebuješ... Do 500 eur sa zmestí si myslím... Dalo by sa... Bude to taky jednoduchý život... Aj 400 sa dá..
My minieme na stravu cca 300 eur mesacne, ak cisto varim doma a nestravujeme sa v restikach. Potom cca 60 eur stoji pes a macka. Benzin minimalne 50 eur pre mna, muz ma firemne auto. Plienky, kozmetika detska cca 50 eur. A nejake drobne na pausaly. Cize dajme tomu 500 euro na mesiac cisto na prezitie, bez akychkolvek inych vydavkov. Ale to je fakticky zivorenie pre mna😃ja si rada doprajem kavicky v meste, kvalitnu kozmetiku a oblecenie pre seba aj dieta a hlavne dovolenky. Tak uvidime, ked pride rodicak, ako sa ni bude vyskakovat😅
To je veľmi individuálne. Nevieme koľko máte mesačne inkaso, stravu, potreby pre dieťa, vás, koníčky , benzín, nič. Ideál je keď vám ostane po zaplatení réžií aspoň 70-80% z výplaty. To potom rozdelíte na sporenia , keď tak investície, stravu atď.
my sme BA, byt bez hypoteky, používame jedno auto, 2 dospeli a 4 ročný syn, nešetrili sme nikdy striktne, mesacne 1000-2000 minieme, tisícku ak je to iba potraviny, drogéria, poplatky za byt, el.,telefóny, atd...ak sú Vianoce, nejaká svadba, kupujeme väčšiu vec alebo viac sezonneho oblečenia tak su to tie 2 tisícky, viac sme minuli iba ak sme kupovali nejaký novy spotrebič alebo dovolenku. Pri našom prijme ale vždy mame dosť veľkú rezervu a poznám ludi, ktorí aj s 2 malými deťmi minu 800e mesacne ...takže je to individuálne
@zmrzlinka2021 Na sporenie 500€ mesacne? Pri slovenskych platoch? Vela rodin je rado ked odlozia 100€ a nie ze 500€ mesacne. Ano,ked spolocny prijem je tak 3000€+,tak sa to da.
Podla niektorych prispevkov sa mnohe slovenske rodiny maju dobre, samozrejme doprajem nezavidim🙂len ma zo zvedavosti zaujima ako sa dostane mlada rodina k domu ci bytu bez hypoteky? Pracujem nonstop 12 rokov,miestami aj 2 prace sucasne ale teda hypoteku mam nie malu..
@iv007 Ja myslim,ze ludia bud podnikaju,alebo dedia,inak sa to neda. Z priemerneho platu si nenasetris 300 000-400 000 cash,ani keby si nespavala.A hodne tiez zalezi,ci mas ci mas napr.vlastne auto,alebo firemne a neplatis za neho nic. Na poistkach,benzine a opravach usetris majland.
@iwesska otázka je o ideálnej sume. Aj tu na koníku máš rodiny, kde sa celý jeden plát šetrí a teda odklada
Pri všetkej skromnosti 2000€ po podpocitani hypotéky + všetkých poplatkov
to zavisi od vas... kde byvate? mate hypo? co auta? mate/ nemate? vase alebo na splatky/ leasing? soferujete denne? novorodenec je kojeny materskym mliekom, alebo umelym mliekom? plienky ake pouzivas? Lidl, Dada, latkujes, alebo pouzivat tie drahsie moony?
takto ti mozem povedat xyz otazok na ktore si treba odpovedat, napisat sumy na papier a podla toho ti vyjde odpoved...
niekomu na 2 osoby + novorodenec moze stacit aj 900 euro, ked byva vo vlastnom, auto nevyuziva na dennej baze, novorodenec je kojeny, pouziva lacnejsie plienky a viac menej minaju na platenie byvania, energii, stravy, telefonov atd...
a niekomu ani 2000 nemusi stacit ak ma hypo neviem aku auta na leasing na pohonnych hmotach necha stovky euro, kedze auto vyuziva denne a vela...
toto je velmi individualne