Moj manzel, sme spolu 3 roky, si pred sobasom este vzal pozicku.Rucitelkou mu je jeho mama, ale tu nesplacal.Je teda asi v registry neplaticov. Teraz chceme hypoteku na byt, vsetko je super, ziadam ju ja, na svoje meno, ja nemam problem v registry, vsetko splacam pravidelne, ale manzel bude ako posudzovana osoba. Bojim sa, ze nam to neuznaju.Ake mate skusenosti, alebo vedomosti?
opytaj sa priamo v banke kde ziadate o uver. Vsade je ina doba ktora im vadi. 3 roky si myslim ze je dost dlha doba aby to brali do uvahy.
@popelka5000 a ked sa prizname, tak to banka moze schvalit? akoze je tam aspon sanca, kedze uver neberieme velmi vysoky, len 12000 eur
@tiwyna ak je uz vyplateny ,tak je tam sanca.
Manžel musí mať 6rokov čistý register na centrále. A vôbec pokiaľ máte nejaké pôžičky čo i len jeden z Vás, alebo paušál, alebo leasing, alebo nedajboh ste mali v posledných 2rokoch dlh na zdravotne, alebo sociálnej poisťovni, alebo ste niekomu ručili pri pôžičke, či hypotéke, tak nemáte šancu dostať nič. A na výške v tomto prípade vôbec nezáleží. Aj keby ste si dali spraviť BSM, tak ak s manželom žijete v spoločnej domácnosti a máte spoločné trvalé bydlisko stále sa bude brať ako spoluposudzovaná osoba. Všetky tieto faktory toto ovplyvňujú. A ešte ak máte detí, tak by ste museli mať veľmi vysoký príjem, aby Vám to schválili. Z príjmov sa odpočítavajú výdavky. A dôležité je mať pracovnú zmluvu na neurčitú dobu.
@tiwyna kolko splatok bol v omeskani?
@christina123456 neprehanaj, kazda banka ma ine podmienky posudzovania historie v uverovom registri.
Poznam par, ktory je na tom podobne a dostali ovela vyssiu hypo 🙂 vsetko priznat dopredu treba.
@christina123456 :to urcite prehanas, to uz aj ja poznam ludi z okolia co nemali ani tretinu z toho co hovoris a dostali uvery 🙂
Je ta původná nesplácaná půžička už splatená?
@tiwyna
@tiwyna Nech sa páči, však nech :D Ja som napísala všetky podmienky a faktory ovplyvňujúce zamietnutie hypo všeobecne, ktoré platia v bankách.
@christina123456 register sa posudzuje 5 rokov do zadu, potom sa údaje mažú (5 rokov po ukončení záväzku aby bolo správne chápané, existujúce stále) - takto je to v zákone.
Ak má niekto paušál - je to lepšie pre posúdenie ako napr. ak má niekto mobil na kredit.
Ak má niekto lízing a spláca ho bez omeškaní, nie je to nič, čo by negatívne posudzovalo bonitu klienta. Vstupuje to iba do výdavkov a teda ak má lízing v takej splátke, ktorá nerujnuje rodinný rozpočet, tak samozrejme môže bez problémov dostať klient úver. Môže mať aj 10 lízingov a 5 hypoték ak má to príjem, vôbec nie je pravda, že ak má niekto lízing, tak v banke nič nedostane - to kde si počula.
Ak si manželia rozdelia BSM, tak do úverového vzťahu vstupuje iba jeden z manželov, posudzuje sa iba jeden príjem a teda aj bonita schopnosti na splácanie sa posudzuje z jedného príjmu - druhý partner potom banku vôbec nezaujíma takže zase to nie je pravda, že ak sú v spoločnej domácnosti tak ich oboch posudzujú. To by potom museli spoločne posudzovať napr. aj prípady, kedy v spoločnej domácnosti žijú mladí s rodičmi a nebodaj ešte aj súrodenci mladých a teraz im nikto nedá úver, lebo berú do úvahy všetkých členov domácnosti a zarábajú v nej trebárs len tí mladí, čo si chcú brať úver - takže riadny blud - rozdelením BSM sa teda berie do úvahy iba jeden partner.
Ručiť taktiež môžeš aj desiatim ľuďom, ak máš dostatočný príjem, dostaneš úver aj sama - dostatočný príjem znamená v tomto prípade to, že ak by aj všetkých desať ľudí, ktorým ručíš prestali splácať, tak musíš zarábať toľko, aby si dokázala splácať tých 10 úverov vrátane toho svojho.
A tie príjmy a deti - poznám prípad, kedy muž zarába 750 eur, žena je na rodičovskom, majú dve deti a hypotéku dostali 70tis. eur.
Tiež doba neurčitá v práci tiež nie je podmienkou. Podmienka je, že v čase podania žiadosti nesmie byť v skúšobnej a ani vo výpovednej lehote a žiadosť musí byť podaná najneskôr 3-4 mesiace pred koncom doby určitej. Alebo sú banky, ktoré majú podmienku, že stačí, ak bola tá doba určitá aspoň raz predĺžená i keď znova na dobu určitú.
A dlhy na sociálke či zdravotke - to môže mať ktokoľvek z nás a ani to nemusí vedieť - ak si zamestnanec, zodpovedá za to Tvoj zamestnávateľ a Teba banka za to neschválením úveru trestať nebude. A keby aj niečo také vzniklo z iného dôvodu, stačí banke vysvetliť, alebo priniesť doklad o vyplatení a v pohode sa úver dá získať.
Ak je ale niekto skutočne v úverovom registri ako neplatiť, tak vtedy nezíska v banke nič.
@andreah25 Nehnevajte sa, nechce sa mi to čítať. Možno ste si pomýlili adresáta. Otázku ohľadom hypo kládol niekto iný, ja som sa nič nepýtala :D Ďakujem
@christina123456 adresáta som si nepomýlila, Vy ste písali o zvláštnych podmienkach toho, že ak čosi človek má (paušál, lízing a pod.) - tak nemá šancu dostať úver, tak som Vám napísala, že to nie je pravda a teda nie je potrebné Vašim skeptickým názorom odrádzať ľudí od úveru v banke a takto človeka v podstate poslať do nebankovky, i keď to často nie je potrebné.
@tiwyna Tak keď myslíš, tak choďte do toho, len až sa vám nestane, že zaplatíte znalecký a ďalšie poplatky a nič z toho nebude... Napokon pýtali ste sa, tak som napísala na vašu otázku.-
@andreah25 ale neviem odkiaľ máte mylné, vymyslené informácie, že niekoho posielam do nebankovky :D sama by som tam nikdy nešla :D Pani sa pýtala, ja som jej odpovedala, aké podmienky v banke sú a s vami ja nepotrebujem konverzovať. Vy môžete jej odpísať na otázku a vyjadriť svoj názor, resp. vaše skúsenosti a informácie. Mne to vysvetľovať nemusíte :D Pekný večer prajem a Dovi :D
@christina123456 no asi vysvetľovať musím, keďže podávate zlé informácie o tom ako to v bankách funguje. Tak ako ste to napísali, tak to vôbec nie je a len som Vám napísala, aká je realita, nič viac, nič menej. A neviem, čo zlé sa Vám v spojitosti s bankou stalo, ale asi to nebolo nič príjemné, pretože pôsobíte v príspevkoch zatrpknuto a nahnevane a je teda pochopiteľné, že odmietate na túto tému konverzovať a nechcete počuť iný názor, ako ten, o ktorom ste presvedčená. Takže teda dovi....
@andreah25 :dakujem ti za informacie, velmi si mi to pomohla ozrejmit a Christina nejeduj sa, mysliet si nieco este neznamena vediet to. Ja, ak nieco neviem na sto percent, radsej mlcim, alebo sa spytam, ale davat taketo info a este sa aj urazat, ked ta upozornia, ze nehovoris pravdu, je ako v skolke....
@tiwyna ahoj, pracovala som v banke a musim napisat, ze slecna or pani @christina123456 na v tom jeden velky chaos. Drz sa rady @andreah25, i ked som zaznsmenala 1-2 body s ktorymi sa nestotoznujem. 🙂
@sufo dakujem, ja som sa uz nakontaktovala na viacerych financnych poradcov, ktori mi jednoznacne odporucili BSM a kedze nechcem brat velmi vysoky uver, mohlo by to vyjst.Su to ludia, ktori s tym pracuju, riesili uz podobne pripady, takze si myslim, ze sa tomu aj rozumeju.Kazda banka ma vlastne kriteria na posudzovanie, su banky, ktore posudzuju kazdeho klienta individualne, takze treba verit a zariskovat. 🙂
@andreah25 Ja v banke robím, preto tieto informácie milá moja, nie preto, že by som mala zlé skúsenosti, práve naopak. S manželom máme hypo a vybavili sme ju na prvý krát, nakoľko sme si dali pozor na všetky podmienky a nemuseli nám to zamietať na centrále a tohto chcem vyvarovať aj iných na čo si majú dávať pozor a čo majú spĺňať. :D Ja dávam rady a skúsenosti z praxe, vy možno vaše domienky, ktoré sú mylné. Iné je povzbudiť, ale iné je klamať. A pani pýtala radu a nie žiadosť o povzbudenie. Majte sa krásne. Dovidenia. AK budete mať aj vy nejakú otázku, rada Vám na ňu odpoviem. Nie podľa môjho názoru a domienok, ale podľa skutočného stavu a podmienok bánk. PA
@sufo vy ste možno pracovali v banke, no ja pracujem :D a už vôbec minulý čas, že ste pracovali, nejdem riešiť. Láskavo ma tu neosočujte. Vy si vyjadrite svoje rady a nekritizujte ostatné. Nepresadzujte za každú cenu svoj názor, ktorý je podstatný ROVNAKO ako príspevky iných. Tak ma vo fóre už nespomínajte. Ďakujem. Peknú nedeľu.
@christina123456 nutne potrebujes odbornu pomoc..
@christina123456 ále aké prekpavenie - tak pracovník banky 😀 . A napr. tá zákonná podmienka 5 rokov vedenia záznamu úverového registra Vám asi ušla? Alebo ako bežní bankoví pracovníci nemusíte ovládať zákony? Vlastne nemusíte, tie nás na školeniach neučia - schválne používam ,,nás" - pretože som z banky a tak ako Vy, tak i ja viem svoje veci z praxe a poviem to takto - ak by sa pri posudzovaní úveru/hypotéky bralo do úvahy to, či má klient paušál, lízing, počet všetkých členov domácnosti (vrátane rodičov, svokrovcov, súrodencov a neviem koho ešte) a ručiteľské záväzky a neviem čo ešte - tak by úver či hypotéku nedostal v SR nikto, iba pár vyvolených.
Takže neviem v akej banke robíte, ale ako som povedala, musíte mať veľmi zlé skúsenosti s úvermi a to sa i potvrdilo, pretože asi vo Vašej banke zamietajú všetko....
Peknú nedeľu 😀
Viem,ze nas upozornovali v banke ,ze ak je nieco taketo ,mame to cimskor povedat a oni to zapisu .... vraj skor moze uskodit ,ak by ste to tajili ,oni na to aj tak pridu .