Hypotekárna pomoc od štátu

26. feb 2024

Neviem ako to vnímate ostatní, ale mňa ide poraziť keď vidím tie príspevky o pomoc k hypo od štátu.
Akože prečo by sa mali všetci daňoví poplatníci skladať nezodpovedným ľuďom čo si poberú xy tisícové hypotéky, majú nenormálne spátky a teraz sa hrnú na tú hypo pomoc od štátu jak supy. Lebo sa neuskromnia, ale musia mať novostavby a luxusne zariadenia a ešte neviem čo všetko.

Keď raz na to nemám, tak si takú hypo neberiem. A nie teraz všetci sa budeme takým nenažrancom skadať z našich daní.

Viem, že sa na môj príspevok väčšina hodí ako supy, ale je to tak.

kristinka92
26. feb 2024

no vidis, a mne lezú na nervy skôr poberači dávok, ktorí len sedia doma a vymýšľajú prečo do prace nepôjdu a minimálna je pod ich úroveň.

autor
26. feb 2024

@kristinka92 aj mne takí prekážajú. Veď to je nenormálne, že tak sa rozhadzujú štátne peniaze.

skeblicka777
26. feb 2024

Už som to písala v inej téme, tiež mi to vadí, my sme mali prvý úrok 5.69 a vyšlo nám len na starší dom, ktorý pol života prerábame, vždy ss niečo nájde. Potom nám dokonca ešte úroky o niečo stúpli, nikoho nezaujímalo, že z čoho to budeme platiť, berieš hypo, musíš s tým počítať. Tuto sa ideme skladať niekomu na novostavby 😡. Raz som zahliadla, ako sa nejaká realiťáčka sťažovala, ako jej chudere zdvihli splátku o 500e, no tak jej treba, koľko musela brať hypotéku, keď o toľko zdvihli splátku a keď už taká nevie,ako to a hypo funguje, tak ja už potom neviem.

autor
26. feb 2024
zuzanka.zuzu
26. feb 2024

prečo by nevyužili, keď dávajú? 😀 banky sa vyjadrili, že ľudia nemajú problémy so splácaním, čiže to nie je o tom "nemajú na to" 😉 podľa údajov to vyzerá, že majú

andaluzia12
26. feb 2024

no vidíš, sú rôzne dávky o ktoré sa tu ženy trhajú. Napr. maximálna podpora po rodičovskej, aby mohla panička sedieť ešte pol roka doma na ritke. ...ďalšou dávkou je príspevok na zvýšenú splátku hypotéky. A prezradím ti fakt, nemám na tú dávku nárok, nakoľko sme v minulosti úver refinancovali, nie preto že sme nezodpovední a nemáme nato, ale preto, lebo sme zodpovední, zaujímame sa o svoje peniaze a nechceme ich zbytočne "darovať" banke. V predošlom príspevku som sa zaujímala o rozhodnutie o priznaní, či ich vôbec posielajú, nakoľko aj keď viem, že nárok na dávku nemám, žiadosť som si podala. Vieš čo robia aktuálne nezodpovední ľudia? Zostávajú v pôvodnej banke aj za cenu vysokého úroku, len aby dostali štátnu pomoc, pretože so štátnou pomocou bude ich mesačná splátka nižšia. A kto je víťaz na konci dňa? no predsa banka!!!

autor
26. feb 2024

@zuzanka.zuzu nemajú na to, ale zoberú si takú hypo a potom plaču

autor
26. feb 2024

@andaluzia12 lenže prefinancovať úver je úplne niečo iné ako drankat peniaze od štátu. Keď si refinancujes úver, tak nezatazujes tým ostatných daňových poplatníkov.

andaluzia12
26. feb 2024

autorka, predpokladám že máš deti. Určite zaťažuješ ostatných tým, že od štátu drankáš prídavky na deti a taktiež daňový bonus, ktoré sú také isté dávky od štátu...

la_dolce_vita
26. feb 2024

Stat zadlzeny a na mizine, pricom kopa nezmyselnych socialnych balickov... ale treba predsa odmenit volicov 🙂

skeblicka777
26. feb 2024

@andaluzia12 ale no, prídavky na deti tu boli odjakživa, teda aspoň čo ja si pamätám. Plus daňový bonus, aspoň trochu zvýhodnení ľudia, čo pracuju a nielen robia deti . Ale tieto kadejaké dávky, aby politici vyzerali lepšie,no ja ti neviem.

autor
26. feb 2024

@andaluzia12 lenže to sa nedá porovnávať 😃 deti sú budúci daňoví poplatníci. Je to rokmi zaužívané. Deti nesiu rozmar, že keď na to nemám tak som si ich urobila.(okrem výnimiek, ktorým by som to tiež zatrhla tie dávky).
Ale toto je čisto zdieranie štátu, že chcem mať novostavbu, drahé zariadenie tak si zoberiem aj keď nebudem mat ako to splatiť.

skeblicka777
26. feb 2024

Autorka ale zasa niektorí, keď tie hypotéky brali,nevedeli, že takáto "pomoc" príde, skôr ide o princíp, že vôbec to schvaľovať nemali, tiež by si požiadala, keby si mala nárok. Ale teda v každom prípade nie som s týmto stotožnená

ivuska027
26. feb 2024

Tak zase aspoň je to limitovane sumou 150€.

lienka.7
26. feb 2024

@autorka mne omnoho viac vadi, ze tu ženy poberajú max.materske, vymyslene PNky, max.podpory a pod. Vymyslene prezene rodicaky, resp.co si "vybavovali" aby im decka nebrali do skolky, aby za 500€/ mesacne ďalší rok len tak sedeli doma. Toto ti nevadilo??? To si radšej prepočítaj, kolko je to tisíc a nie úbohých 150€ mesacne.
A po druhé, typicky slovenský postoj... nemám nárok ja, tak prečo iný, ze?

autor
26. feb 2024

@lienka.7 ja nie že nemám nárok na to, ale niesom natoľko nezodpovedná, že keď na to nemám tak aj tak si takú veľkú hypo zoberiem. Máme hypo aj ja a aj partner a ani nás nenapadlo požiadať o tú pomoc od štátu. Keďže nie sme nerozvážni a žijeme v reaite.

lulupulu
26. feb 2024

Ja nemám rada takých ľudí ako ty. Ti ľudia predtým tiež a aj počas pracujú a odvádzajú dane rovnako ako ty. Ci budeš rada keď si tie tvoje dane radšej prevedie na účet Fico ako by mali niekomu pomôcť???? Dopraj a bude ti dopriate! 🙂

ivuska027
26. feb 2024

Ale nebuď hrdinka, požiadaj si. Keď nie ty, tak niekto iný. Majú na to vyclenenu konkretnu sumu, ktorá keď sa minie, navysovat to nebudú. Možno na budúci rok to nebude vôbec. Všetci vieme, že to bol len populusticky krok novej vlady. Každý príčetný človek vie, že sa musí spoliehať sám na seba.

lienka.7
26. feb 2024

@autorka odkiaľ máš ze všetci brali hypo na veľké vily??? Jaj, zabudla som z telky. Radšej menej pozeraj TV, ok?
A písala som už v inej diskusii, ze NIE KAZDY mal možnosť refinancovat, takže nadávať im do nezodpovedných a hádzať všetkých do jedného vreca to je také slovenské, ze? A ti ludia aspoň platia dane, lebo inak by tu hypo ani nedostali.
Mimochodom, ze sa Ukrajincom skladáme na nájom, to ti nevadí? Len tak? Jaj, s tým si pravdaže ôk. Zavidis len preto, že ty nárok nemáš. Ubohe.
Ako ti tu už napisali, dopraj a bude ti dopriate.

andaluzia12
26. feb 2024

Tú pomoc dostanú len ľudia, čo v minulosti úver nerefinancovali. Ja mám 34 rokov, každý mladý pár z môjho okolia, ktorý nemá bohatých rodičov aby im vlastné bývanie zaplatili oni, musí mať hypotéku. Zo všetkých známych spĺňa túto podmienku jeden jediný pár. Aj oni by najradšej prešli do inej banky, kde by bol úrok nižší, ale kvôli štátnej pomoci radšej zostanú v pôvodnej banke, len aby o štátnu pomoc neprišli!

anketkarka
26. feb 2024

Tá pomoc je preto, že úroky a splátky narástli nečakane veľmi. Je to prostriedok ako utlmiť negatívny sociálny dopad tohoto nárastu. Podmienky sú nastavené myslím férovo (okrem toho refinancu v minulosti)

andovka007
26. feb 2024

Ako nehnevaj sa ale my napríklad nie sme žiadne supy, nemáme žiadnu novostavbu ani nič luxusné zariadené. Sme len obyčajná rodina ktora si brala pred rokmi hypoteku na starý rodinny dom a žiaľ mali sme smolu ze nám fixácia zrovna končila v tomto obdobi a uroky nam vystrelili do nebies. Takže pomoc sme privítali. Treba si naštudovať najskôr o co ide a potom nadávať

autor
26. feb 2024

@andovka007 tiež som brala pred rokmi hypo a si predstav ze nevyletela mi splátka do nebies. Takže asi tam bude tou sumou hypo ci?

autor
26. feb 2024

@lienka.7 Ukrajinci ci sú iná kapitola😃 tu riešim hypo

sasa1310
26. feb 2024

@andovka007 mali ste smolu? Skôr ste mali veľké šťastie, že ste pár rokov splácali hypo s maličkým úrokom. 🤦‍♀️

lelelienka
26. feb 2024

Vidím to úplne rovnako, takých ľudí by som nechala “padnúť na hubu” aby sa poučili, pretože keď ich budeme neustále zachraňovať, nikdy nič nepochopia…a my sa im budeme neustále na niečo skladať. Odmietam…

lenkakoc444
26. feb 2024

Je to hlupost a populisticky krok pre jednoduchsich volicov. Dufajme, ze to buduci rok zrusia. Vobec nejde o luxusne nehnutelnosti, ked kupujem nehnutelnost preratam si ci som schopna platit aj s vyssim urokom. Ak nie kupim mensiu, inde, starsiu. Bol tu prispevok, ze ved len stary dom kupili. Tak asi mali byt kupit ked dom nevedia splacat. Su to dalsie rozhadzane peniaze ako aj vymyslene PN, max materske pre zeny, kt. "zmenili zamestavatela". Mne je luto, ze nas stat nie je schopny tieto peniaze pouzit na podporu podnikania, vzdelavania atd. Ja som toho nazoru, ze stat ma pomahat starym a chorym a ostatni maju mat prilezitost pracovat.

hiro
26. feb 2024

@skeblicka777 ak jej stupla splatka o 500€ tak to musela mat vysoku splatku uz predtym a na 100% narok na pomoc nebude mat lebo tato pomoc je len pre nizsie prijmove skupiny. Ti co maju luxusnejsie nehnutelnosti s vyssimi prijmami tu pomoc nedostanu.

helen_167
26. feb 2024

Dobra veta,, ked nato nemam tak si hypoteku neberiem, ano jasne budem sediet do konca zivota s rodičmi v detskej izbe,, lebo kym nasetrim na obycajny bungalov 220 tisic, tak aj umriem z týchto vyplat..
Autorka, pomaha sa konecne slovakom NIE ukrajincom, ci aj to ti vadi?

lienka.7
26. feb 2024

@helen_167 nie, im principiálne vadi, ze oni nemajú nárok, lebo refinacovali. Keby narok mali, to uz by boli o inom samozrejme. Stačí si prejsť ine diskusie, aj na nete. Akonáhle sa začalo spomínať, žeby sa to upravilo tak, žeby aj ti co refinancovali mali narok, tak to už potom bolo zrazu OK. No typická Slovač👌