Ahojte, chcela by som sa opýtať je možne zmeniť meno dlžníka v hypoteke resp. Na inu osobu? Ide o to, že manžel mení pracu od 1.8.aj v inom meste, o hypoteku si poziadat nemôžme nakolko ja som na materskej a manzel tym, ze ma momentalne nizky prijem tak by nam ju asi neschválil, no a vyhliadli sme si tam aj domček.. Da sa to teda nejako, ze by sme vybavili hypoteku na meno niekoho ineho (rodina) a po urcitom case (3 mesiacocv alebo kratsie, neviem ako je to mozne) by sme vlastne hypoteku prevzali my.
@ivkazba dakujem za odpoveď, a viem, ja sa iba pytam, ci sa to da.. A nie, ze to hned zajtra ideme urobit, kazdopadne dakujem 🙂
@aninkaninka vo väčšine bánk sa takáto žiadosť dá podať, schválenie resp. zamietnutie je vždy individuálne. Odporúčam sa vyhnúť Prime a Poštovke v takomto prípade.
@ivkazba velmi pekne dakujem za radu,prajem pekný večer
Technicky sa to dá. Ide o zmenu na úvere, robí sa dodatok k úverovej zmluve, ide o prevzatie dlhu. Banka s tým musí súhlasiť. Reálne môže aj nemusí. Ak ti aj teraz povedia v banke že áno, nie je to garancia, že tak banka naozaj urobí keď k žiadosti príde. Ak s tým banka nebude súhlasiť, cesta bude predčasné vyplatenie a nová hypotéka. Tu ale treba počítať s poplatkom za predčasné splatenie mimo fixácie.
Ďalší fakt, ktorý by som dala do pozornosti je to, že banky čekujú minimálne 3 platy, niektoré banky aj viac. Čo v prípade, že by napriek vyššiemu príjmu hypotéku neschválili? Čo potom urobíte? Napríklad budú chcieť overiť príjem za 6 mesiacov, alebo zamietnu z dôvodu odvetvia (niektoré banky napr. kvôli korone dnes vôbec neschvaľujú zamestnancov z vybraných odvetví), zamietnu lebo ste za posledný rok boli 3x pár centov v mínuse atď atď... Budú "prechodní dlžníci" pripravení na to, že sa môže stať, že hypotéka bude ich aj oveľa oveľa dlhšiu dobu ako 3 či 6 mesiacov? A že ak by došlo k situácii, že by sa splátka neuhradila načas, že im vznikne negatívny záznam v registri, čo im spôsobí problém v prípade, že budú potrebovať oni žiadať o vlastný úver? Toto sa nepýtam, odpoveď je potrebné si premyslieť z vašej strany a treba myslieť aj na situácie, ktoré si dnes myslíš, že vám sa stať nemôžu.