Ahojte. Chcela by som sa opýtať či máte nejakú reálnu skúsenosť, alebo nejaká pani čo robí účtovníctvo by mi prosím neporadia. S manželom máme byt. Ten by sme ale chceli predať a postaviť si dom. Manžel mal hypotéku ešte predtým ako sme sa zosobášili. Z predaja bytu by sme si chceli kúpiť pozemok, a postaviť hrubú stavbu a následne si zobrať ešte hypotéku na dokončenie. Tu nastáva moja otázka. Manžel je živnostník. Ale pre banku nemal dosť vysoký príjem ( potrebovali sme uver na auto) na základe daňového priznania. Tak som si úver zobrala ja. Mne dali. Pracujem ako vedúca predajne momentálne som na rodičovskej dovolenke.. Manžel si začal umelo navyšovať príjem, aby nám tu hypoték dali. Chceli by sme využiť ajbto že my išiel muž na materskú. Teda sa chcem opýtať či sa materská berie ako príjem, a či vadí že by som bola ja ako jeho žena na RD bez príjmu. Ďakujem
zivnostnici to maju tazke, ale nie nemozne. kazda banka akceptuje prijem zivnostnika inak, niekde vedia tusim brat do uvahy obraty, nie danove priznanie.
materska sa ako prijem neakceptuje.
@petamich ďakujem. My sme to chceli urobiť tak že by chodil muž do práce, a zároveň by aj poberal materskú. Aby si zvýšil príjem keď bude podávať daňové priznanie, to znamená že by mal aj výplatu aj tu materskú súbežne. A na základe toho priznania by sme žiadali o hypotéku. Ja by som bola zatiaľ bez príjmu na RD. A ak pán Boh dá počas trvania tej jeho materskej by sme sa chceli pokúsiť o ďalšie dieťa. Malý bude mať 2 roky. Že by som išla opäť ja na materskú s ďalším dieťaťom. A vtedy by sme chceli o tú hypo požiadať. Hlavne ma zaujímalo či sa materská ráta ako príjem. Či nielen ako rodičak, že je to sociálna dávka. 🙂
@denda007 no ano, ale zamestnanec aj odvedie viac na daniach a odvodoch ako zivnostnik....
ja chapem preco to zivnostnici robia, takto je realny prijem vyssi, ale holt kazda minca ma dve strany.... a staci ze ma jedno uzavrete danove obdobie lepsie, a uz by to v tej banke malo byt lepsie....
@denda007 zial nerata, prave kvoli tomu, ze to je len tych 34 tyzdnov atd. cize akceptuje sa iba do vysky RP nech je materska akakolvek :( budem drzat paste! pripadne este skusit najst nejakeho sikovneho FP, ktory vacsinou vie poradit ako to spravit, niekedy sa skutocne neda ale obcas s tym uz maju tolko skusenosti, ze vedia poradit
materska nie je akceptovatelny prijem, pri poberani materskej banka akceptuje jej vysku len do vysky rodicovskeho pripevku (270 alebo 370E) a kedze nemozete mat subeh materskej a rodicovskeho (ani ak su davky poberane na dve rozne deti), v tom pripade je to najnevhodnejsia forma, co chcete zvolit - ak manzel pojde na matersku, ty musis poziadat od odnatie RP a tym padom banka bude akceptovat manzelovi prijem vo vyske 370E z coho vam hypoteku po odpocitani zivotneho minima na vas dvoch a dieta/deti (nie je z prispevku jasne ci mate jedno alebo dve) neschvalia, lebo vam to zial nevyjde