Hypotéka - založenie nehnuteľnosti

18. nov 2024

Ahojte, chceme si brať hypotéku, mame už aj vybratu banku. No povedali nám ze potrebujú aby sme založili nehnuteľnosť. Ale musíme mať dokončený dom na 85% a vtedy je možné ho založiť. Co je úplne nelogické, pretože keď budem mať 85% domu hotového tak si nebudem brat hypotéku. Potom navrhujú založiť hotový dom, čiže rodinný. No svokrovci už dom založený maju v inej banke a moji rodicia s tým nesúhlasia. S manželom zarábame dosť na to aby sme to zvládali splácať. Urobili by sme si aj poriadne poistenia obaja. No rodicia nechcu o tom ani počuť. S čím sme nepočítali, pretože sme nečakali ze sa nám vlastná rodina otočí chrbtom. Teraz nevieme co a ako ďalej. Je nám hlúpe pýtať sa vzdialenej rodiny či si môžme dat založiť ich dom. Myslím ze keď nám nevyhoveli v tomto rodicia tak nepomôže už nik. Mame urobenu polovicu hrubej stavby, no ďalej sa bez hypotéky nepohneme, a ak aj áno tak to bude trvať 10 rokov. S hypotékou by sme do roka a pol bývali. Hocikomu s rodiny sme predtým poziciali peniaze lebo sme vedeli ze našich vždy vrátia, vždy tak aj bolo. Teraz keď potrebujeme pomôcť my tak akosi nemá kto. A aby toho nebolo málo ešte vlastný brat poslal faktúru za to co bol pomáhať na stavbe vo voľnom čase.Pozemok mame veľký ale to v banke tiež neakceptuju.

petronelag
18. nov 2024

A keby ste skúsili iné banky, aké sú tam podmienky.

autor
18. nov 2024

@petronelag iné banky už majú o dost väčšie úroky.

michelle567
18. nov 2024

No a nedá sa že založiť dom rodičov len kým postavíte a potom si prenesiete záložné právo na ten svoj dom? Myslím že takto sa dá. Poriadne do detailov by som sa na to vypytovala v banke a riadne rodičom vysvetlila že to je len na ten čas

zic
18. nov 2024

Tak rodicom sa necudujem... to je druha vec po ruceni, co by som nespravil ani vlastnym detom... je to nebezpecne... rucit vlastnym bytom "cudziemu"... hocico sa moze stat, aj to co poistka nepokryje... a skor suhlasim - pozrite inu banku... co som pocul, banky chcu aby boli zaklady a meter murov a nie 85% nehnutelnosti hotovej... nie je v tom este nieco ine?

katkaseiner
18. nov 2024

Nehnevaj sa, sama by som deťom neručila mojim domom. Nechápem prečo ste sa tak velmi pustili do stavby bez dostatku penazi. Nie je povinnosť rodičov založiť rodičovský dom. Stačí ze sa jednému z vás niečo stane (vobec nič zlé neprajem) a nebude ani rodicovsky dom, a aj hypo bude treba platit

autor
18. nov 2024

@michelle567 ano takto sme to chceli, už som im to teraz aj cele vysvetlila. Ale nechcu o tom ani počuť. Ako keby sme boli nejakí dlžníci alebo neviem, pri tom vedia ze s peniazmi to dobre vieme.

autor
18. nov 2024

@zic dnes sme boli v banke, o metri múrov nás vysmiali, vraj sú to len ľudské flamy. Je tu milión tém kde majú ľudia založený rodičovsky dom. Tým ze by sme dostali hypotéku by bol dom do polroka dokončený na 85% určite. Čiže hneď potom by sme založenie preniesli na vlastný dom

autor
18. nov 2024

@katkaseiner nehnevaj sa ale dnes stavajú domy bez hypotéky asi len Fico a spol 🙂

sense
18. nov 2024

Prepáč v dnešnej dobe sa rodičom nečudujem. Tiež by som to neurobila, pretože nikdy nevieš čo sa môže stať a čo potom ak ostanú bez strechy nad hlavou

autor
18. nov 2024

@sense jasne, ale keď sú starí tak my ich musíme dochovať že? Aj na úkor nášho života...

michelle567
18. nov 2024

No tak hlavne je škoda že ste sa ich na to nepýtali ešte predtým ako ste začali vôbec stavať 🙈 ešte by som to skúsila poriešiť s nejakým finančným poradcom nech vám niečo poradí aby to vyšlo...

maximiliana
18. nov 2024

Nehladali ste banku, ktora ponuka postupne financovanie na tranze? Asi 6 rokov dozadu som tak stavala jeden dom... mozno by som to skusila aj za cemu momentalne vyssieho uroku a neskor refinanc do lacnejsej...

doriiis
18. nov 2024

Akú vysokú sumu potrebujete?

januska12323
18. nov 2024

Jedna vec je požičať peniaze a v prípade neschopnosti splácania prísť o ne a druhá prísť o dom. Vôbec sa rodičom nečudujem. Čudujem sa tým, ktorí to spravia. Neurážaj sa na nich.

autor
18. nov 2024

@doriiis cca 80tis

doriiis
18. nov 2024

80 000 tisíc by vám možno vyšlo,keby ste zvlášť každý zažiadali o spotrebak.Ked si každý zoženiete nejakého ,,spoludlžníka" pracujete a nemáte iné veľké výdavky,tak by to mohlo vyjsť.
Za cenu vyšších úrokov,ale potom keď bude dom,by ste zobrali hypo,rucili domom a úvery vyplatili

sense
18. nov 2024

Vieš ty sa hneváš na rodičov, ale na svokrovcov nie lebo oni dom založený už majú. Skús sa na to pozrieť z druhej strany čo ak sa niečo stane s ostanú bez strechy nad hlavou? Prečo ste začali stavat keď ste nemali dostatok finančných prostriedkov a ani ešte schválenu hypotéku, alebo zabezpečenú nejakú zábezpeku
Prípadne zvážte iní banku aj keď za cenu vyššieho úroku a potom keď to bude možné skúste refinancovat

maminkadeticiek
18. nov 2024

Slovenska sporitelna vam da cca 80%ceny nehnutelnosti na tranze.Toto nie je cesta?

kristie571
18. nov 2024

Rodina sa vam chrbtom neotocila. Obrat si to. Rucila by si svojou strechou nad hlavou niekomu blizkemu? Zvazis dva a tri a preratas si to… je to risk rok a pol je dlha doba..
zvazte ine sposoby financovania, spotrebak? A nasledne mozno refinancovanie hypotekou?… a nie si nikomu na hlave.. troska nerozumiem preco ste zacali stavat a nemali voped vyriesenu otazku plneho financovania..

autor
18. nov 2024

@sense svokrovci založili dom svagrovi.

autor
18. nov 2024

@kristie571 pretože pri každej hypotéke ti nedajú ank cent kým nemáš niečo postavené. To je tak ťažké pochopiť každému jednému?

autor
18. nov 2024

Žiaľ, tiež sme uverili rečiam stačia meter vytiahnute múry. No skutočnosť je úplne iná.

kristie571
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tramtada31
18. nov 2024

Nechapem, ako to mozes takto skaredo napisat, že vlastná rodina sa vám otocila chrbtom. Ty by si ručila svojou strechou nad hlavou svojmu dietatu a úplne cudziemu cloveku? Ja teda nie. Ak by si nebodaj bože zomrela, tak on im môže ukazat dlhy nos a nepreložiť záložne právo. Alebo budeš mat dve deti (to sa nezda, extrémne pojdu výdaje hore), budete bez jedného prijmu a nebudete vediet splacat a oni prídu o nehnutelnost. A nebolo by to fer voči tvojmu súrodencovi. Normálne si vezmite spotrebak, alebo vacsi úrok v inej banke, alebo hypotéku tam, kde sú svokrovci. Už majú určite veľa splatenej, keďže sú starší a viete mat dve hypoteky na jednu nehnutelnost, aj my sme tak mali. Rieseni je kopec, nehľadajte len to jedno najlepšie pre vás.

maximiliana
18. nov 2024

Keby si sa neupinala na jedinu banku a v tvojej situacii momentalne neriesila mozno 0,5% na urokoch, tak su banky, ktore daju aj 70% z ceny pozemku... len sa treba ist popytat...ibaze by ste nemali pozemok s lepsou hodnotou...

maminkadeticiek
18. nov 2024

Ale v SLSP staci mat mury do vysky jedneho metra nie?Ja stale nechapem ktoru banku ste sito vybrali?!

michelle567
18. nov 2024

Ja by som to riešila s finančným poradcom. Určite vám to nejak nakombinuje spotrebak+hypo v hocijakej banke. Hlavne že postavíte. Potom si to refinancujete

colsami
18. nov 2024

Prepac ale to je vasa hlupost ze ste si poriadne neprezistili fakty (v banke) a moznosti (s pozickami, + v rodine).

Ale kludne sa uraz ze sa ti "otocili chrbtom", zalozenie domu pre mladych vobec ani v rodinach nie je takou samozrejmostou. A uz vobec nie povinnostou!! Teraz mozno zvladas splacat, ale zajtra (nedajboze) do vas niekto na krizovatke napali a neda vam prednost, a mozes viesco.
Rodicom sa necudujem. A nie, nikto mne ani muzovi na byvanie nedal ani cent, takze ano museli sme to proste vyspekulovat sami.
A to sme teda potrebovali ovela viac nez nejakych 80tisic, co pri dobrej voli ak mate take vyborne prijmi, urcite pojde vymysliet s poradcom a bankou.

A nehnevaj sa smerom do rodiny, ale k sebe. Nekaz si zbytocne rodinne vztahy, ked si nahnevana a ukrivdena nepravom.

adinam
18. nov 2024

rodičia ťa nevychovali???

veronika_sk000
18. nov 2024

@michelle567 presne takto sa to da spravit 👍