Hypotéka verzus spotrebný úver

7. feb 2024

Ahojte, budem kupovať byť, mám peniaze našetrené plus budú z predaja nehnuteľnosti, chýbať mi bude cca 15 000 €. Rozmýšľam,že by som vzala na to spotrebný úver, nie hypotéku. Je to podľa vás výhodnejšie a rýchlejšie ako vybavovať hypo? Dá sa aj spotrebak časom refinancovať alebo keď ho človek uzavrie, už musí platiť takú splátku celých 8 rokov? Teda keby som ho vzala na tých 8 rokov,čo je aj tak maximum. A dajú sa aj pri spotrebaku raz ročne vkladať mimoriadne splátky? Dakujem

amelianka
7. feb 2024

Fuha urcite by som asi riesila hypo..

tttbb
7. feb 2024

Vsetko sa da refinancovat. Aj spotrebak aj hypo. Ale prioritne by som riesil hypoteku.

doriiis
7. feb 2024

Pri spotrebaku ( aspoň pri mojom) sa dá vkladať mimoriadna splátka koľkokrát chces a nie len raz ročne.Da sa aj refinancovať ( mne sa banka ozýva sama,keď majú nejakú ponuku).Áno,pri refinancii sa dá zmeniť aj výška splátky aj dĺžka splacania.
Samozrejme,že radšej spotrebak ...kvôli 15 000 zakladať nehnuteľnosť a mesiace čakať je volovina.

mk1111111111
7. feb 2024

V kazdej banke je ina moznost, davat mimoriadne splatky na hypouvere. Napr. Wustenrot ma moznost kazdy mesiac dat splatku do x nasobku mesacnej splatky. Tak by sa Ti oplatila aj hypo. Pripadne si mozes viat na kratsiu dobu splacania.
U spotrebaku je tak, ze mozes splatit aj okamzite cely uver.
Treba si pozriet, aky urok Ti nukaju pri hypo a pri spotrebaku a podla toho vybrat.
Pri hypo musis rucit majetkom.
Rychlejsie vybavis spotrebak, zvycajne je v banke, kde mas ucet, predschvalena vyska spotrebneho uveru a tak sa sa da uzavriet rychlejsie, lebo poznaju Tvoju historiu

martina7578
7. feb 2024

Pri najhoršom vyplatíš spotrebák alebo hypo na šupu a zaplatíš 1% zo zostávajúceho úveru. Ale určitá suma sa dá aj bezplatne riešiť mimoriadnou splátkou.

autor
7. feb 2024

@doriiis presne takto aj ja rozmýšľam ako ty. A prosím ta akú más banku?

autor
7. feb 2024

@mk1111111111 presne aj o to mi ide,že je to jednoduchšie,rýchlejšie. Napr Prima banka má 15000 za cca 200€ splátky mesačne na 8 rokov.

autor
7. feb 2024

@martina7578 uvidím ako by mi to vychádzalo. A ten spotrebak sa dá vybaviť napr do týždňa? Čo je k tomu potrebné? Budem to riešiť v priebehu roka,ale zisťujem info.

doriiis
7. feb 2024

Ja mám raiffeisen

autor
7. feb 2024

@doriiis vdaka

autor
7. feb 2024

No teraz som kukla na účet,tak mi tam píše,že mám akoby nárok na ten spotrebak 15000 a z toho 5000 môžem žiadať aj cez internetbanking. Čiže tam sú aj nejaké podmienky aby ten spotrebak dali,napr výška príjmu atď alebo im je to jedno?

doriiis
7. feb 2024

Autorka....ak si vo svojej banke dlhšie,máš a vidia pravidelný príjem,odchádzajú,prichádzajú platby a máš aj niečo nasporené,tak máš predschvaleny určite nejakú čiastku.Spotrebak mne trvá vybaviť pol hodiny aj s kávou.

autor
7. feb 2024

@doriiis áno,mám primabanku cca 6 rokov, pravidelne platby, pravidelný príjem, nikdy som nebola v mínuse,nám tam aj niečo nasporené. Takže to bude pravda,čo mi píše v IB,že tých 15000 by mi dali. Ďakujem ti.

doriiis
7. feb 2024

Autorka.....určite zajdi na pobočku a tam ti všetko vyjasnia.Moj muž má tiež Prima banku a tiež ma predschvalenu istú sumu

autor
7. feb 2024

@doriiis ďakujem,zbehnem tam

iveta7677
7. feb 2024

Problém je vyšší úrok pri spotrebnom úvere.

martina7578
7. feb 2024

Mne v kuse vyvolávajú, že aj bez potvrdenia príjmu mi ponúknu 20 tisíc € a s potvrdením príjmu aj 40 tisíc.

anjelok
7. feb 2024

Este je moznost stavebny uver v PSS, nemusis zakladat nehnutelnost, da sa dat dlhsia splatnost ako pri spotrebaku a mala by byt aj nizsia sadzba. Prip. volakedy boli aj ucelove spotrebaky na byvanie, kde bola dlhsia splatnost a lepsia sadzba ako pri bezucelovom uvere. Len neviem, ci to este existuje, ale skus sa aj na to popytat.

autor
7. feb 2024

@anjelok ďakujem,pozistujem aj to

nisia
8. feb 2024

Tu je kalkulacka na vypocet splatky, zadac sumu,pocet rokov a percenta. Vypocuta to vysku splatky:

https://index.sme.sk/kalkulacky/uverova-kalkulacka

Hypoteka:
- je zabezpecena nehnutelnostou, fixujete si urokyna nejaky cas, mimoriadne splatky, moznost vyplatit hypoteku aj skor k vyrociu fixu, mimoriadne splatky, nizsie mes.splatky,mozete natiahnut dlzku splatnosti, mimoriadne splatky, refinanc a ak splnate podmienky tak mozete vyuzit aj statnu premiu

Spotrebny:
Rychle vybavenie, netreba zabezpecenie nehnutelnostou, vyssie splatky, vyssie uroky, nie vsetky banky ponukaju mimoriadne splatky, dlzka splacania sa neda predlzit, niektore banky pri splateni skor uctuju pokutu (moze to byt aj niekolko 100 €).

Kazdemu vyhovuje nieco ine, rozhodnite sa co je pre Vas vyhovujuce.

autor
8. feb 2024

@nisia ďakujem

cukorfalat
8. feb 2024

Ahoj. V tomto pripade nejaky velky rozdiel nebude, ci zoberies spotrebak ci hypo. Nejde o nejaku zavratnu sumu, a zrejme to ani neplanujes splacat 30 rokov.
Sporebak: s tvojimi parametrami, teda co si opisala, spotrebak si vybavis za 20 minut. Pojdes do banky, poziadas, nevidim ziadny dovod, aby to neschvalili. Predschvalenu to mozes mat, ale proces preverenia aj tak prebehne, ale ak mas vsetko ok, tak je to len da sa povedat formalita. A ked si zoberies tych 15000 napr s urokom 6% na 8 rokov, vyjdu ti splatky na tych 200eur mesacne. Celkovo zaplatis naspat cca 19000. Samozrejme hocikedy mozes dat mimoriadnu splatku, v akej vyske chces, aj predcasne splatit. Napr budes to splacat 4 roky, a vtedy povies ze no mam teraz peniaze nazvys, zaplatim zostatok predcasne. Za 4 roky zaplatis na splatkach 9500, zostatok bude nejakych 8400, to predcasne splatis, takze celkovo si zaplatila uz len 17900. (Len priklad). Popripade mozes hocikedy aj refinancovat, keby sa casom nasiel niekde lepsi urok. Takze da sa s tym pohrat. Pri refinancovani mozes menit vysku splatky, aj dobu splacania. Samozrejme vzdy treba sledovat, kolko celkovo zaolatus naspat. Velakrat ludia refinancuju, znizia si splatky ale trosku natiahnu aj dobu splacania, a tak na konci zaplatia viac ako povodne mali.
Hypoteka: trosku dlhsi proces, ale nemusi to trvat mesiace. Ale tu potrebujes zalozit nehnutelnost. Treba znalecky posudok na byt, ohodnotia, dajme tomu, nech ma byt hodnotu 80000. Tak na hypo mozes brat 80% z tej hodnoty, ty potrebujes len 15000. Nevidim problem. Zas priklad: zoberies hypo 15000 s urokom 4%, kludne mozes nastavit splacanie na 8 rokov, splatku budes mat mesacne 180eur, celkovo zaplatis naspat 17500. Ked pouzijeme predchadzajuci priklad, ze po 4 rokoch zase predcasne splatis, tak za 4 roky zaplatis 8700, zostatok bude vtedy 8100, to das naraz, zaplatila si celkom 16800. Hypoteku mozes dat aj na 20 rokov, tam by si maka splatky nejakych 90eur, ale za 20 rokov by si zaplatila naspat 21500. Zas po styroch rokoch keby si to splatila cele, tak by to bolo nejakych 17000. Dalsia vec, ze pri hypo mas aj fixaciu uroky, po skonceni fixacie ti to trosku zvysia. Ale zase sa da refinancovat, najst lepsi urok. A predcasne splatenie hypoteky je za poplatok, (pri tejto konkretnej sume ale nic strasne), spotrebak bez poplatku.
A samozrejme da sa namodelovat milion kombinacii. Kedy a kolko mimoriadnych splatok, zmena uroku pri refancovani, atd.
Ako vidis, co sa tyka súm ktore zaplatis naspat, nie je medzi nimi velky rozdiel, ci spotrebak ci hypo.
Spotrebak mas na pockanie, nic dalej neriesis, pri hypo uz treba par veci, neni to zo dna na den, ale nic strasne.
Na druhu stranu, s hypo mozes zaplatit naspat banke o kusok menej.
Hlavne je, spravne pracovat s uvermi pocas celeho ich trvania

autor
8. feb 2024

@cukorfalat wau ďakujem ti veľmi pekne za vysvetlenie. Áno,ide mi aj o to,čím skôr to splatiť. Super,že sa spotrebak dá aj refinancovať a dať mimoriadnu splátku. Som ti vďačná,mám v tom už jasnejšie. Asi by som šla do toho spotrebaku skôr, aj možno z dôvodu povedzme keď nájdem byť,viem povedať,že mám hotovosť,nemusíš predávajúci čakať,kým vybavím hypo.

autor
8. feb 2024

@cukorfalat a teda možno môžem trošku vyjednať zníženie ceny,keď by som mala peniaze hned.

zuzanka.zuzu
8. feb 2024

minulý rok schválili 35t na pobočke vo vub na počkanie. ak si napr. bežný zamestnanec a nie si policajtka alebo vojačka, tak bežný príjem v sociálnej poisťovni overia hneď

autor
8. feb 2024

@zuzanka.zuzu áno,som úplne bežný človiečik.

cukorfalat
8. feb 2024

Pri spotrebaku mimoriadne splatky uplne v pohode. Ale tiez nie uplne neobmedzene. Napr, ze raz za mesiac mozes dat mimoriadnu splatku vo vyske trojnasobku riadnej splatky. (ale myslim si, je to dostatocny ramec). Predcasne splatenie ale bez poplatku.
V pripade hypo uz mas viac obmedzeni. Niektore banky ponukaju rozne moznosti, napr jedna mimoriadna splatka za rok max v takej a takej hodnote. Alebo bezplatne splatenie pri skonceni fixacie, ale len 20% zo zostatku.
Kedze ide o nie az tak velku sumu, (hypoteka je lepsia skor pri vacsich sumach, spotrebny uver mozno brat max 40000), tak ten spotrebak si myslim, bude lepsi. Je to flexibilbejsie, a naozaj je to rychle. Hovorim, ak vsetko ok, 20 minut od vstupu do banky mas peniaze na ucte.
Jaj, este nieco, hypoteka je ucelovy uver, dokladuje sa, na co sa to pouzilo. Pri spotrebaku nic nedokladujes, beries peniaze a pouzijes na vo chces.
Pri niektorych hypotekach je tiez moznost nedokladovat, v niektorych pripadoch, ale to je teraz nepodstatne.
A este taka vec, niektore banky uctuju poplatok aj za poskytnutie spotrebaku, niektore nie. Spominala si prima banku, tam tusim je teraz 600eur, ale maju nejaku markentingovu kampan, teda ze pri splneni istych podmienok ti tu sumu vratia. A medzi tymi podmienkami moze byt aj to, ze klient sa nebude ponahlat s predcasnym splatenim napr. Vzdy treba prestudovat vsetky podmienky, lebo reklama je reklama, ale v reklame sa ukazuje len to pekne.

autor
8. feb 2024

@cukorfalat tak vidím,že ten spotrebak je taký flexibilnejší. To som prekvapena. Pre mňa by to bolo teda výhodnejšie podľa toho čo píšeš. Ten poplatok za poskytnutie spotrebaku som si v prime všimla aj ja. Síce tam píše,že po splnení nejakých podmienok to vrátia tuším,ale tak tie malé písmenká som nečítala,aké sú tam podmienky. Potom by som si pozostávala lepšie.

autor
8. feb 2024

*pozistovala

cukorfalat
8. feb 2024

A banky automaticky ponukaju aj poistenie k uveru, nacten pripad, keby klient nejaky cas nemohol splacat uver. A to poistenie znamena aj malu zlavu na urokovej sadzbe, ale tiez nie vzdy sa to oplati. Videla som uz poistenie k uveru, ze som si pomyslela, ze to je cista kradez 😀 Lepsie je dobre nastavene zivotne poistenie, teda ak clovek chce nieco istit. Ja napriklad nemam na spotrebak ziadne poistenie. Ale to uz je na kazdom.