Hypotéka - variabilné zložky na výplate

tomastomas1
20. jan 2022

Ahojte mám otázku keď ze nemám nikoho v okolí kto robí v banke alebo s financiami moja otázka znie berú banky do úvahy aj variabilné zložky na výplate? Alebo len tú čistú mzdu? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem 😊

tessa2299
20. jan 2022

@tomastomas1 len to co ti pipne na ucet

dadis
20. jan 2022

@tomastomas1 Vsetky variabilne zlozky, ktore ti vytvorili cisty prijem 😀 Aby si dobre chapal - cisty prijem je to, co ti pride na ucet (Hruba mzda + varibilna zlozka - minus dane a odvody)

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
20. jan 2022

V podstate vyššie ti už napísali. Ja vysvetlím ešte na príklade. Máš bežne čistú mzdu 800 eur. Predminulý mesiac si ale mal čistú mzdu 1400 €, pretože si mal ročnú odmenu. Ak banka bude brať do úvahy príjem za posledné 3 mesiace, bude brať príjmy 800 + 1400 + 800, čiže mesačný priemer 1000 €. Príjem sa overuje v sociálnej poisťovni, čiže do úvahy sa berie príjem, ktorý je reálne vyplácaný a sú z neho odvody v danom mesiaci. Čo máš v pracovnej zmluve banku nezaujíma.

tomastomas1
autor
20. jan 2022

@ivkazba aha ďakujem za vysvetlenie lebo mne bolo povedané ze práveže co je v zmluve je podstatné lebo keby mám minimálku na zmluve a na účet mi chodí 800 v čistom napríklad tak oni rátajú tu mininalku na zmluve

jakubvojcik
20. jan 2022

@tomastomas1 nie nie tak to nie je že rátajú minimálku. Avšak si treba dať pozor na pár výnimiek, kde to tak jednoducho nefunguje že sa iba robí priemer z čistých príjmov. Napríklad v Prima Banke priemerujú tak, že pozerajú 6 mesiacov či má človek príjem a priemerujú 3 najhoršie mesiace. V ČSOB napríklad na to pozerajú tak, že overia príjem za 6, a posledný príjem potom ešte systém raz preverí či za 2 mesiace predtým bol tiež taký alebo nie. Robí to problém napríklad vtedy, ak posledná výplata bola veľmi vysoká, no a potom vlastne sa ten príjem neoverí aj zvyšné 2 mesiace a schvaľovateľ môže ponížiť priemerný príjem.

ivkazba
20. jan 2022

@tomastomas1 banku nezaujíma, čo je na zmluve, reálne ani banka nemá odkiaľ vedieť, čo má človek v pracovnej zmluve. Zaujíma ju príjem, ktorý overí sociálna poisťovňa. Tu ale záleží od toho, či to, čo máš reálne nad rámec zmluvy, či z toho idú aj odvody. Ostatné pekne rozpísal Jakub.

zaba21
20. jan 2022

@ivkazba
Ako mzdová účtovníčka som vydávala potvrdenia zamestnancom pre rôzne banky . Potvrdenia jednotlivých bank sa dosť líšili a pre niektoré banky som musela špecifikovať štruktúru mzdy za určité obdobie. Uvádzali sa aj odmeny, dokonca aj cestovné náhrady, keďže išlo o kamionistov. Takže zrejme to môže byť nejaká doplnková informácia pri rozhodovaní.

zaba21
20. jan 2022

Ale teda otázka autora je nejasne položená, prípadné príplatky, odmeny sú v konečnom dôsledku súčasťou čistej mzdy.

ivkazba
20. jan 2022

@zaba21 kamionisti sú špecifickí, nemožno ich z pohľadu banky absolútne porovnávať s "bežnými" zamestnancami.

zaba21
20. jan 2022

@ivkazba
To mi je jasné.

tomastomas1
autor
21. jan 2022

@jakubvojcik ide o to ze mam ponuku práce kde mi povedali ze čistá mzda vyjde na 800 eur ale na papieri budem mať minimalnu mzdu preto sa pýtam ci pozerajú vlastne to co mam na papieri 🙈 čiže mne keď bude chodiť 800 eur v čistom na účet budú mi rátať teda tých 800 za posledne tri mesiace jasne ze až po pol roku si budem môcť zobrať hypo len ci to takto je

jakubvojcik
21. jan 2022

@tomastomas1 no, nerozumiem ako to je možné.. vám bude chodiť teda 800€ od zamestnávateľa normálne na účet a na papieri budete mať minimálku? Ako to chce potom zamestnávateľ vyriešiť z účtovného hľadiska a z hľadiska odvodov? Bude platiť odvody za príjem 800€ alebo minimálny, a dá vám rozdiel potom nejak zvlášť na účet z iného účtu alebo v hotovosti?

Lebo v prípade, že bude odvádzať iba za minimálku a nejak v podstate "odrbávať" systém, v banke sa vám overí iba minimálka, nie celých 800€. Vy potom budete vedieť spraviť to, že banke vydokladujete daný príjem z výpisov účtu a cez potvrdenie od zamestnávateľa, ale neviem čo v tom prípade by sa robilo, ale asi by mal zamestnávateľ problém že vás vypláca na čierno.

Hlavne treba zistiť, za akú sumu bude odvádzať odvody. Čo sa týka potom hypotéky, viete to riešiť aj po 3 mesiacoch už ale iba v jednej banke by vám akceptovali plný príjem už po troch mesiacoch.

dadis
21. jan 2022

@tomastomas1 No evidentne na ucet budes dostavat len to minimum a ostatne na ruku. To ti k hypoteke nepomoze. Dala som si minimalnu mzu dokalkulacky a je to 520 eur v cistom. Ak by si mal dostavat oficilane priplatky za nocne, pracu nadcas, vykonostne odmeny - ktore by ti navysili plat (nie na cierno) tak by si musel mat minimalnu hrubu mzdu (cca 640 eur) plus 400 eur na tychto priplatkoch. Ved sa ich narovinu spytaj, z coho konkretne ta variabilna zlozka sa sklada a kedy na nu nebudes mat narok...napr...pocas PN, cerpania dovolenky lekara, nesplnenia vykonu atd.. vacsinou byva variabilna zlozka cca 10% platu, tebe by tvorila 70% co je neadekvatne

masinka
21. jan 2022

@tomastomas1 tvoj nadejny zamestnavatel ide odzubavat stat na odvodoch a v konecnom dosledku obabre poriadne aj teba - budes mat problem s hypo, v pripade PN a neskor aj dochodok ti bude vyplacany podla toho mala co odvedie ☹

tomastomas1
autor
21. jan 2022

@dadis no ved práve preto si to všetko overujem... Lebo aj v inzeráte má 900 eur v hrubom plus variabilné zložky ale keď som tam volal a spýtal sa ze koľko to vychádza v čistom mi povedal 800 eur a následne otázku je to na papieri on ze na papieri mate minimálnu mzdu... Toto je už neskutočne co sa deje v tomto štáte mladí človek chce hypotéku bývanie ale ako? Keď všade mi chcú dat mininalku na papieri proste... A to už som obvolal a bol na pohovoroch dosť a všade toto iste a najhoršie ze aj po skúšobnej dobe ešte by som pochopil ze v skúšobnej vám dajú minimálnu ale ono nikto nechce dať viac 😏😏a už som z toho na nervy

dadis
21. jan 2022

@tomastomas1 To je strasne, verim ti....skus este hladat dalej,,,verim ze najdes pracu, kde ta slusne zaplatia..

malinka158
21. jan 2022

@jakubvojcik prosim ta ktora banka to akceptuje po 3 mesiacoch.?

jakubvojcik
21. jan 2022

@malinka158 slsp 3 mesiace. 365banka 99 dní. TatraBanka aj Unicredit 3 mesiace ale budú deliť priemer 6-timi, čiže budú brať do úvahy iba 50% príjmu. VÚB 4 mesiace, takisto delia 6-timi. mBank, Prima a ČSOB 6 mesiacov minimum.

tomastomas1
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
malinka158
21. jan 2022

@jakubvojcik dakujem