Hypotéka v SLSP

4. apr 2022

Prosím vás stalo sa vám,že keď ste mali v slsp prdschválenú hypotéku nakoniec vám ju nedali? Ďakujem

jakubvojcik
4. apr 2022

Čo znamená predschválenú? V SLSP viete dostať prepočet ponuky a následne si ju dať schvaľovať. Myslíte toto?

Môže sa stať, že vám ju zamietnu vo viacerých prípadoch:

- mysleli ste si, že máte akceptovateľný príjem ale nakoniec nemáte (príjem zo zahraničia/z podnikania...)
- uviedli ste klamlivé informácie alebo ste niečo zatajili
- nehnuteľnosť nechce banka zobrať do zábezpeky (v zlom stave napríklad)
- negatívny úverový register - ale to už pri ponuke bude upozornenie
- pár ďalších menej častých prípadov. Prípadne ste dostali zlé informácie od pracovníka na pobočke alebo vášho finančníka... neviem aký máte presne prípad. Ak by ste ho viac rozviedli v diskusii tak by sme vám skúsili poradiť.

sasa1310
4. apr 2022

predschválená hypo nič neznamená. Znamená akurát to, že na tvoj príjem ti vedia nejakú dať.

veve_ad
4. apr 2022

@jakubvojcik Mozem len pomimo otazku: prijem zo zahranicia je problem pri vybavovani hypoteky v SK banke na nehnutelnost na SK?

autor
4. apr 2022

@jakubvojcik ide o priatela,riesi mu to financny poradca,bolo mu povedane,ze uverovym registrom presiel ....ci sa teda este moze nieco stat? V minulosti mal dlhy

jakubvojcik
4. apr 2022

@veve_ad banky sa v tomto líšia. Niektoré to neakceptujú vôbec, niektoré len konkrétne krajiny alebo konkrétne meny, niektoré zas akceptujú aj vybrané živnosti v zahraničí, je to celkom rozdiel. Skúste napísať o príjem z akej krajiny ide, o akú profesiu ide, aký je čistý príjem, či ide o TPP alebo inú formu práce a ako dlho trvá už pracovná činnosť. Poviem vám ktorá banka to ako zoberie.

autor
4. apr 2022

@jakubvojcik v minulosti mal aj exekucie,ale fin poradca povedal,ze slsp pozera iba rok dozadu

jakubvojcik
4. apr 2022

Tak SLSP je benevolentnejšia k dlhom v mnulosti. To, že SLSP pozerá iba rok je pravda ale iba z časti. Ak boli exekúcie priamo v SLSP tak si myslím že skôr to neprejde, najmä ak potom nemal pozitívnu úverovú históriu, teda dlhodobo a načas splácané úvery. V inom prípade si myslím, že ak je metodicky všetko v poriadku (príjem, nehnuteľnosť a pod.) tak že to SLSP zoberie.

autor
4. apr 2022

@jakubvojcik nie dlhy neboli v slsp

jakubvojcik
4. apr 2022

Bude to v poriadku, ak maklérovi vyslovene do komunikácie nenapísala SLSP, že môžu byť komplikácie s registrom. Skúste si to u neho overiť. Ak je toto ok tak vám vďaka registru úver nezamietnu.

autor
4. apr 2022

@jakubvojcik ok vdaka

autor
7. apr 2022

@jakubvojcik a mozem sa este spytat taku vec...bola u nas znalkyna a zistila,ze kotolna nie je zapisana v planoch,lebo bola pristavena neskor...moze to byt problem?

kikavadi
7. apr 2022

Samozrejme, je problém, ak sa geometrický plán nezhoduje s nehnuteľnosťou, ako bola skolaudovaná. Ak má stavebné povolenie na kotolňu, treba dať spraviť nový geometricky plán a dať ho zapísať do katastra. Ak povolenie nemal, treba asi dodatočné stavebné povolenie, nový geometrak a zápis na katastri. Nie som v tomto odborník, kontaktovala by som asi najskôr nejakého geodeta, ten by vám mal vedieť poradiť, ako postupovať vo Vašom konkrétnom prípade.

autor
8. apr 2022

@kikavadi ďakujem

jakubvojcik
8. apr 2022

Niektoré stavby, hospodárske budovy, ak sú mimo hlavnej a do 25m2 pri hypotéke v SLSP nebudú robiť problém. Ak sú väčšie, najprv musia byť skolaudované a až potom sa dá doriešiť hypotéka.

autor
8. apr 2022

@jakubvojcik je to spojene s hlavnou,je to kotolna

jakubvojcik
8. apr 2022

V tom prípade tak ako napísala @kikavadi