Hypotéka v Prima banke

simonad7
26. nov 2024

Dobrý deň, dávali ste si teraz niekto v blizkej dobe schvaľovať hypotéku? Ak áno, prosím ako dlho vám to trvalo?
Sľubujú teraz 48h… je to pravda? Dakujem pekne

obkladac
26. nov 2024

Ak máš znalecký, dostatočný príjem a zábezpeku , áno.

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac zaujíma má nejaká reálna skúsenosť z aktuálneho obdobia. Lebo týka sa nás to zo strany predávajúcich a teda minuly týždeň dal dotyčný do primy rezervacku, KZ a znalecky a vraj stále nemá odpoved.

obkladac
26. nov 2024

Banka mu najskôr musí hypo schváliť, podpísala si založenú zmluvu?

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac no veď čaká stále na to schválenie (ktoré tvrdia že by malo trvať 48h), zaniesol tam spoločne podpísanú rezervacnu zmluvu a znalecky posudok. Majú mu dat info či to schvaľujú následne potom sa podpisuje kúpna zmluva.

obkladac
26. nov 2024

Záložnú zmluvu

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac záložná zmluva sa podpisuje až keď je hypotéka schválená.

obkladac
26. nov 2024

Určite sa vyjadria do 48 hod či áno či nie, vyššie si písala kz- som myslel kúpnu zmluvu

obkladac
26. nov 2024

Veď choď s ním do banky v čom je problém

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac no nevyjadrili sa, keďže to tam dal minuly pondelok (vraj). A ja neviem ako to zistiť že aké môžu nastat vo všeobecnosti komplikácie nato, aby mu to neschválili nakoľko kupuje byt v hodnote 220k a berie iba 120k.

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac ten že ja ho nepoznám, resp nemám naňho kontakt. Má ho naša realitacka a neviem na koľko mozem byt nepríjemná v tomto, že chcem odpovede, kde to viazne a či sa mozem oháňať s tým, že to malo byt do 48h vyjadrenie, či mu to schvaľujú alebo nie.

bubobubo29
26. nov 2024

@simonad7 ahoj, aj ja som v pozicii predavajucej a nasi kupujuci ziadali sice hypo vo vub nie prima banka ale v utorok niesli vsetky potrebne doklady a odpoved z banky mali az o tyzden v stredu. Neviem preco to teraz tak dlho trva v bankach, ja ked som ziadala v slsp pred 4 rokmi tak som mala odpoved v priebehu 24 hodin

simonad7
autor
26. nov 2024

@bubobubo29 no presne… my pred 4r sme riešili hypo a po mesiaci a to tam bola veľká noc sme mali úver vyplatený… nechápem kde to viazne. Ale už aj tak je to vyše týždňa… takze má to znepokojuje.

obkladac
26. nov 2024

@simonad7 komplikácia môže byť nedostatočný príjem, môže byť v registroch neplatičov..., v rezervacnej zmluve by mal byť termín výplaty fin. prostriedkov či nie?

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac v rezervacnej zmluve je len dátum kedy rezervácia konci, to si myslite s vyčíslením hypotéky.

obkladac
26. nov 2024

No podľa mňa by tam mal byť termín do kedy má byť podpísaná kz, ak nie záloha prepadáva v prospech predávajúceho, ak nie je to môže vybavovať neobmedzene dlho

bubobubo29
26. nov 2024

@simonad7 este by som pockala do konca tyzdna a uvidite, mozno im pre nieco neschvalili a cakaju za vyjadrenim inej banky len im je to blbe vam to povedat, a maju cas na vybavovanie presne do konca rezervacnej zmluvy

vikisisi
26. nov 2024

@simonad7 ako chápem že ste nervózny a najradšej by ste mali už nehnuteľnosť predanú tak ale on má dátum v rezervačnej zmluve dokedy musí podpísať kúpnu zmluvu a možno mu podmienky Prima banky nevyhovovali a dal si to schvaľovať v ďalšej

simonad7
autor
26. nov 2024

@vikisisi nato nemá OP predávajúceho aby to dával do inej banky, preto má to znepokojuje. 🤷🏻‍♀️

vikisisi
26. nov 2024

@simonad7 na to nepotrebuje originál stačí keď mu realitka poskytla vašu kópiu OP alebo boli správne vyplnené údaje na rezervačnej zmluve, t.j. rodné číslo atď

sasa1310
26. nov 2024

@obkladac nepleť ju, lebo píšeš totálne blbosti.

sasa1310
26. nov 2024

@simonad7 môže byť niekoľko dôvodov prečo to toľko trvá. Ale týždeň je ešte v pohode. My keď sme predávali, tak to trvalo aj 3 týždne.

obkladac
26. nov 2024

@sasa1310 v čom?

sasa1310
26. nov 2024

@obkladac no že či má podpísanú záložnú zmluvu a pod. a kúpnu zmluvu. Toto všetko sa robí až po schválení hypotéky

obkladac
26. nov 2024

@sasa1310 zaujíma má nejaká reálna skúsenosť z aktuálneho obdobia. Lebo týka sa nás to zo strany predávajúcich a teda minuly týždeň dal dotyčný do primy rezervacku, KZ a znalecky a vraj stále nemá odpoved.

simonad7
autor
26. nov 2024

@sasa1310 viem, ale nechce sa mi to vysvetľovať ďalšej osobe ako to prebieha. Chcela som názory take ako prišli ďalej, nejake skúsenosti pripadne kedy už treba zbystriť.

Ja som sa informovala všeobecne v banke a tam mi povedali že ak je vsetko ok zo strany kupujúceho, mal by ro schválené do 48h. Tak to ma dalo do nepohody, že ja vôbec neviem v akom to ma stave a čo aa deje. A teda rada by som to vedela.

simonad7
autor
26. nov 2024

@obkladac mal tam byt OP* moja chyba.

sasa1310
26. nov 2024

@simonad7 my sme v sporiteľni mali schválené za 4h. V prima banke sme chceli najprv vziať a tam také otrasné podmienky a taká neprofesionalita z ich strany, že sme radšej odišli odtiaľ ešte pred samotnou žiadosťou o úver. Takže pri prima banke nič nové, keď to bude trvať aj 3 týždne. Zbystriť ti nepomôže, skôr oni môžu byť na infarkt, keďže nestihnú dobu v rezervačnej zmluve, tak ich záloha prepadá v prospech 50% vás a 50% realitka.

simonad7
autor
26. nov 2024

@sasa1310 my zároveň toho riešime svoje nové bývanie (dôvod prečo sme sa rozhodli predať byt). Takze to nie je úplne take jednoduché.

sasa1310
26. nov 2024

@simonad7 áno verím ti. Neboj, snáď sú rozumní a vedia, že im schvália a preto o ňu žiadajú. Ako píšem, od nás kupovali a 3 - 4 týždne im to trvalo. Naši brali tuším vo VUB

obkladac
26. nov 2024

@simonad7 tak aby som ťi nepísal blbosti ako bolo spomenuté, schválenie do 24hod, pripísanie finančných prostriedkov na účet do 48 hod vlastná skúsenosť Prima nie je to jpp.