Hypotéka v Prima banke

19. sep 2022

Prosim vas za aky cas po predlozeni vsetkych zmluv a dokladov vam nabehlo cerpanie v prima banke?

alenah31
19. sep 2022

po predložení všetkých dokladov a schválení hypo sa ešte musel vykonať zápis do katastra - ťarcha v prospech banky. Po podaní Návrhu na vklad do katastra majú na to 30 dní. Potom prišlo poštou oznámenie o vykonaní zmeny na LV (môžeš si to nechať zaslať elektronicky ak máš OP s čipom) a na základe toho banka uvoľnila peniaze.

vikusjk
19. sep 2022

@alenah31 nepamatam sa uz presne, ale myslim, ze nam stacil orazitkovany vklad na kataster v poradi 1) ťarcha 2) zmena vlastnika a banka pustila cerpanie, necakalo sa na zapis.

alenah31
19. sep 2022

@vikusjk my už sme museli čakať na zápis. Nám to dokonca trvalo dlhšie ako 30 dní - museli sme to cez banku urgovať.

vikusjk
19. sep 2022

@alenah31 to je inak riadna blbost, ved ziaden predavajuci nebude cakat este mesiac navyse na peniaze len preto, lebo banka sa rozhodne cakat na zapis 😲

alenah31
19. sep 2022

@vikusjk my sme stavali RD - mali sme rozostavanú hrubú stavbu - hypo sme brali na dostavbu.

jakubvojcik
20. sep 2022

@vikusjk Jediná možnosť, kedy banka čaká tak dlho na zápis je vtedy, ak človek stavia rodinný dom a po vlastnej osi riešil zápis na kataster, že ide už o rozostavanú stavbu. Banka vtedy nevie, čo sa na katastri zapisuje a či to nie je. napríklad právo dožitia alebo ťarcha inej banky, takže pustí peniaze až keď to je vyriešené. V týchto prípadoch sa to rieši tak, že zápis na kataster ide na podnet banky a vtedy viete čerpať hneď.

vikusjk
20. sep 2022

@jakubvojcik Ďakujem za vysvetlenie, chápem. My sme riešili obyč.refinanc hypotéky, čiže asi preto sme nečakali. zároveň návrh na vklad bol spracovaný bankou.