Ahojte.. chcela by som sa popýtať na pár vecí a zároveň si vyliať srdce. S priatelom sme spolu 3 roky, on býva v garzonke ktorá však nie je jeho, polka je mami a druha polka sa deli medzi 3 surodencov, z čoho jedna je na ID a druha ma rodinu a vlastny byt. On tu garzonku vyfackal, prebehla komplet. rekonštrukcia. Ja byvam momentale so surodencov v 3izbovom byte, ktory je našej mamy, ona však byva u svojho priatela na vidieku. To, že byvame zvlasť, nam uz ide poriadne na mozog a kedze si chceme zalozit rodinu, kedze biologické hodiny tikajú, sme sa rozhodli pre hypotekarny uver a kupu bytu. Dlho sme hladali, ale cez vikend sme našli krasny 4 izbovy byt v dobrej lokalite za 85,000e, čo je podla mna fajn cena, kedze byt je velky a kompletne zrekonštruovaný. Boli sme z neho konečne obaja nadšení. Moja rodina ma podporuje ale vcera ma priatel poprosil, aby sme to šli este pred kupou oznámiť aj jej mame (a aj sestre na ID, ktora s nou zije).Sestra má psych. diagnozy a v poslednej dobe má aj jeho mama depresie. Uz ked som si sadla do obyvacky, citila som z nej ze zo zmna nie je nadšená.Cely cas si mädlila ruky a vyhybala sa očnemu kontaktu so mnou. Povedali sme cakompak naše plány a ona začala vrtieť hlavou cely cas, zacala vzdychať, ked zachytila priatelov pohlad tak vrtela hlavou akoze nie-nie.. strašne zle mi to padlo. Začala sa vypytovať ako to chceme platiť, obaja zarabame, ja mam plat 670e a priatel 900e. Že netušime ani kolko penazi to je a nezvladneme to, co bude s jej synčekom, ze ho chcem do tohto zatiahnut.. potom sa vyjadrila ze chce aby hypoteka bola na jeho mene a aby nebola spoločná, tak isto aj byt.. to som vobec nepochopila, ako toto mohla vypustiť. Furt vzdychala a dobreženie mala slzy v očiach. Priatel v garzonke zije o 2 poschodia vyššie ako ony, takze su zvyknute, ze je po ruke... potom začala ponukať nejake vyprazane mäso ale len synovi, ze sa ma ist najesť do kuchyne.. priatel sa to este snazil zachraniť, ze sa ma spytal, či si nedam aj ja snim, povedala som mu ze sme boli dohodnuti ze sa ideme najesť von a on že jaj však jasne, tak odmietol slušne rezen a mama sa tak hystericky zasmiala, ze akoze on ju uz nepotrebuje. Potom sa začali pytať, mama aj jeho sestra, či chceme aj dieťa. My, že samozrejme, ja mam 31 a priatel 34, že je načase. Tak sa chytila za hlavu, ze preboha ani nevieme do čoho ideme, ze ani netušime čo take dieťa vyžaduje a kolko penazi stoji, a este aj hypoteku musime platiť. Ja som uz pomaly nezvladala situaciu tak som povedala sestre nech mi ukaze svoju izbu (niečo tam prerabali), vtedy si mama odchytila priatela a niečo mu šuškala. Potom mi priatel povedal, ze to jej povedal, ze "teraz sa ti skončil dobrý život". Mne to tak zle padlo.. to ako ja mu ho pokazim, tym, ze chceme rodinu, byt a dieťa?? Celkovo som rozhodena z tohto pristupu. Samozrejme, mam aj ja strach, či to zvladneme ale dnes mame stretko s finančnou poradkynou a chceme prebrať naše možnosti a potom sa rozhodnut ci ist do toho, alebo si najst nieco lacnejšie. Mysleli sme na to, ze garzonku by sme mohli dať do prenajmu, napr. aj mojej sestre alebo proste niekomu normalnemu a velmi by nam to pomohlo, kedze by sme vedeli lepšie splacať. na to začala tak vrtieť hlavou, ze v ziadnom pripade.. tak sme sa pomaly pobrali preč, doma som to rozdychavala este dlho, priatel vobec nevnimal toto ako zle spravanie, len mi povedal, aby som ich nebrala vazne a nerobila si hlavu. On nie je asertivny typ vobec, takze som nečakala ani žiadne rozbroje ani buchnutie po stole. Takze tolko k jeho rodine.. Moja otazka zas znie na Vás, ktorí máte hypotéku, ako to zvladate? poprípade, da sa to zvladnut aj napr. z 900 e platu a materskej? nájom je v byte velmi lacný (138eur pre 2 osoby + elektrika), este neviem ako nam vypocitaju hypo, ale plati sa este nieco ine? to pripoistenie hypoteky a domacnosti a pod.? taky priklad by som rada videla, možno nazor, či sa to da zvladnut... prepačte za dlhy prispevok a vylev 🙂
Otvorene si to vyjasnite s chlapom vy dvaja a urobte rázny krok žijete predsa vás život nie život matky, sestry atď. Akože podľa veku nemáte na čo čakať. Ceny nehnuteľnosti idu stále hore, mladší už nebudete a určite na papieroch treba mať mena obidvoch.
@lasona v podstate sa ma zastavala, resp. zastavala sa situacie a spytal sa mamy, ze teda kedy si predstavuje, ze budeme mať rodinu? ze je pravy čas. Druha vec, že si musiem velmi velmi davať pozot na usta, lebo jeho sestra je schyzo so sucidalnymi sklonmi spojene so silnou depresiou, už aj krivý pohlad ju dokaze rozhodiť. On tam netravi vela času, je pravda, že im často chodi nakupovať, ale okrem prace je len so mnou a mame pekny vztah. Ide o to, ze on s mamou taky dobry vztah nema, zomrel mu otec pred 4 rokmi a v podstate jeho bral ako autoritu vždy..
@adamadent praveze, my sme si uz vsetko vyjasnili, chceme ist do toho, priatel tu vcerajsiu navštevu ani nejak neriešil, vobec mu nič neurobilo v hlave, ze jeho matka sa spravala ako.... no tak ako sa spravala a veselo mi posiela vzorkovniky obkladačiek
My sme s priateľom riešili byt pred 1,5 rokom a rodičom sme to len oznámili...sme dospelí a svojprávni, takže to bolo naše rozhodnutie... Vlastníci sme obaja, ale byt nemáme na polovicu, ale dohodli sme sa vopred, kto bude akým podielom prispievať a podľa toho sme to dali aj do zmluvy (my nemáme spoločný účet alebo tak, náklady na bývanie si delíme, ostatné výdavky neriešime nejako delenie, zaplatíme podľa toho ako to práve vyjde...ale to je náš model, každý to má inak). Na vašom mieste by som si najskôr urobila prehľad všetkých výdavkov, ktoré mate - strava, mobil, internet, telka, prípadné sporenie/poistky, atď., nechala si v banke vyrátať splátku hypo, v poisťovni aspoň odhad ročného poistného bytu+domácnosti a uvidíte. Vyslovene si urobiť domáci rozpočet a zistite, či vám to vyjde na tento byt, alebo budete hľadať lacnejší. Určite by som nešla ale na doraz, lebo stačí, že skončí viazanosť úroku, splátka môže poskočiť a bude problém. Treba si nechať aj trochu rezervu...plus si chcete ten život aj trochu užiť 🙂
Normalne sa odstrihnite, ta vyska hypoteky je v dnesnej dobe uplne nizucka, to zvladnete uplne v pohode, prenajom garzonky (ktora neni jeho), asi len tak nepojde, s tymi peniazmi by som vobec nepocitala ako "vase"... ale hypoteku zvladnete aj tak, na rodicaku nemusis kysnut tri roky, ale normalne skor do prace sa da ist + rodicak ti ostane k platu ako bonus... co sa tyka nakladov - tak rataj vyssie naklady za kurenie, vodu (pri detoch podstatne viac peries, susicka bezi, takze aj elektrika9, internet, domova sprava... nech neostanete prekvapeny, ako vam to okresa rozpocet... Ale s toho co pises (1500e mesacne dokopi) ja v tom nevidim nejaky problem vyrazny.
No hypotéka a všetko okolo je v dnešnej dobre úplne normálna vec ktorú majú skoro všetci. Cena za byt je skvelá. Uvidis ako Vám to vynde.
Ale! Za prvé veľmi si premysli či do toho chceš ísť s týmto muzom. Jeho rodina a problémy s nou tu budú vždy. Za druhé. Ta psycho diagnoza môže byt dedičná, keďže matka aj dcéra sú očividne zasiahnuté. Neskôr sa nože vyskytnúť u partnera, alebo vašich deti. Život s nimi ľahký mat nebudes
Sadnúť si s priateľom a nech ti povie svoj vlastný názor na vec. Nie čo si mysli jeho mama. Donekonečna bývať v garsónke nemôžete. To je jasne.
Tak buď idete s tebou do hypotéky, alebo ty sa budeš musieť zariadiť inak
Inak dať tu garsónku do prenájmu je veľmi fajn nápad. Neviem v akom meste bývate, ale fajn bočný príjem.
Pozri, jeho mama má už len jeho, jedno dieťa si dožije svoj vlastný život, to druhe je vážne choré, čiže jej zostal len on.
Teraz mozno trosku mimo Tvojich otazok, ale ja mam regulerne z Tvojho opisu pocit, ze matka je psychicky zle a tak trochu manipulator, zomrel jej manzel, dcera taktiez so psychiatrickou diagnozou, takze toto bude do buducna riadny boj, to si treba zvazit a vyjasnit s partnerom. Tak, ako ma sestra suicidalne sklony, je mozne, ze toto caka i jeho matku resp ze ho tym bude vydierat. Zvazte v prvom rade postup, ze ako to budete riesit, ked toto nastane a az potom hypoteku a spolocny zivot.
Stretnite sa s poradkynou, a uvidite.
100% hypo dostanete velmi tazko, takze ak nemate vlastne prostriedky, budete musiet dofinancovat uverom, t.j. splatka hypo + uver + naklady na byvanie + naklady na zivot.
Garzonka nie je Vasa, takze zial.
Byt Tebou, porozpravam sa s Tvojou mamou, ci je ochotna pomoct (napriklad zalozit jej 3i byt).
@lucia147852 Ano, to je moja najvacsia obava, ale sestra ochorela proste az po výške, nezvladala stresy a neviem co a proste sa to u nej prehlbilo do psych. choroby. Druha sestra je zdrava, priatel je zdravý a jeho mama má depku z toho, ze je už staršia, chcela by mať klud a pokoj a musí sa starať o chorú 42 ročnú dcéru a nonstop ju mať pod dozorm a už má pocit akéhosi vyhorienia,, ale ani viem, ze riziko tu je, bohuzial poznam vela zdravych rodičov bez psych. diagnoz v rodine, ktore maju chore dieťatko..
Na margo priateľovej reakcie na návštevu u mamy - očividne už vie, čo treba púšťať jedným uchom dnu a druhým von 😉. Asi ste mamu len zaskočili a jej reakcie aj v budúcnosti budeš musieť filtrovať aj ty 🙂. Každý má svoje muchy, ja filtrujem niektoré reakcie mojich rodičov a so “svokrou” zasa už viem, na ktoré témy sa neoplatí ani baviť 😁. Dôležité je, že sa zhodnete vy dvaja s partnerom 🙂
V tom byte pri vasich prijmoch nevidim ziadny problem, je to uplne fajn, nebal by som sa toho. Ak by ste si na 80 tisicovy byt zobraili hypoteku 72 tisic (100 percent vam uz dnes nikto neda) tak na 25 rokov by vam vysla splatka 300 eur, co je pri vasich prijmoch 1500 uplne normalne a v pohodicke, zdrave hospodarenie.
Co sa tyka matky - je upnuta na syna, nechce ho "prepustit" inej zene.. Svokor zije? Nezije? Nespominas ho.. Mozno naozaj potrebuje muza v domacnosti, aby im tam obcas nieco pomohol, na tom nie je nic zle. Mozno matku staci iba uistit ze ked bude poterbovat pomoct, tvoj muz bude k dispozicii.. Ale moze byt ta situacia aj horsia, ak uz takto "vyvadza" teraz, tak je mozne, ze od nej mat pokoj nikdy nebudes a dufam, ze ten byt, co idete kupovat je dostatocne daleko vzdialeny od svokry - nesmie byt v pesej dostupnosti 🙂 Inak ju tam budete mat furt a bude vam do vsetkeho komentovat.. Mam to v rodine, babka s dcerou byvaju v jednom v chode a uz 20 rokov len stekaju po sebe a furt si riesia navzajaom svoje zivoty (kto mal co urobit, kto nemal co komu dat a podobne ubohosti)
A tie platy sú v čistom, či v hrubom?
@cubo2 priatelov otec náhle zomrel pred 4 rokmi a jediny chlap ostal moj priatel..Je dostatočne daleko aj od jeho rodiny aj od mojej :D Praveze, netusim este ako dofinancujeme tych 20% , viem, že sa da riešiť spotrebnym uverom, ale ten ma dost vysoke uroky aj splatky tak netuším este ako to vyriesime
@belllinka v čistom
autorka - no tak vidis, ved tym sa to moze cele vysvetlit (ten chybajuci svokor). Treba mamu ubezpecit, ze ked bude treba, urcite jej pridete pomoct, aj tvoj priatel a sem tam aj ty. Mama sa upokoji..
@cubo2 ved ona toto vie...občas robí naprieky, ked mame plan na nedelu tak vymyslí, ze musia premiestniť nabytok a podobné veci, takze ano, chce ho mat priputaneho ale chvalabohu si to priatel uvedomuje, sam sa mi zdoveril, ze ma pocit, akoby mama chcela aby nahradil otca.
fuu no neviem si predstavit, ze by som sa isla mojej mamy vypytovat pred kupou bytu, ci mozem 😂 co ma 5 rokov... na toto si davaj velky pozor, lebo z tohto este mozu byt pekne problemy a dobre skomplikovany zivot, ked ho vlastna matka hucka proti Tebe... uprimne, neviem ci by som do toho sla
autorka: posiela ti vzorkovníky obkladačiek? kto?
@avril299 my sme to išli oznámiť, nie spytať sa 🙂 ostatné bola len čisto reakcia jeho matky
@panelacikova chlap - myslené bolo to, že si vobec nerobí taku hlavu z toho ako ja a už sa vžíva do toho bytu
Tak s tym neratala ... btw. hypoteku by som si brala len s manzelom a nie priatelom, toto by ste mali mozno poriesit tiez.
či vám to vyjde finančne alebo nie, od toho je banka, aby to posúdila, nie my. ale čo ma zarazilo, že uvádzaš, že ste mohli dať garsónku do prenájmu a z toho si pomôcť. tak toto ma teda poriadne dorazilo. ako môžeš takto rozmýšľať, že budeš mať akoby vedľajší príjem z garsónky, z ktorej priateľ prakticky vlastní iba 1/6 podiel? ak mám byť úprimná, keby ste na nej "zarobili" 300 eur v čistom (to aby sa dobre počítalo, to je ale nonsens na garsónku), tak priateľov podiel z prenájmu by bol 50 eur... reálny a právne podložený. nechápem, ako môže vôbec niekto takto uvažovať. to akoby ja som tuto susedov byt prenajala, aby som si pomohla 🙄
Ďalšia vec... ak je priateľ vyrovnaný s tým, akú má čudnú rodinu a sám ti hovorí, aby si to neriešila a ty máš istotu, že on im nebude skákať okolo zadkov, tak je to v poriadku. len si dávaj obrovský pozor na toto, pretože teraz to on môže na teba "hrať" a len čo vezmete hypo, kúpite byt, nedajbože príde dieťa a on sa začne točiť okolo rodiny, pretože chúdence, sú psychicky choré.... takže v priateľovi musíš mať obrovskú istotu, aby si do toho šla. a samozrejme, nech ti ani nenapadne ustúpiť v tom, aby on mal hypo aj byt na seba....
No mamicka nebude mat synacika po ruke a nepribehne na zapiskanie. Jasne ze je proti tebe a všetkému
autorka: aha, rozumiem. ja som najprv nechápala, načo obkladačky, keď byt je prerobený 😀
@panelacikova garsonku som nechcela dat do podnajmu ja ale priatel a ano patri mu 1/6 ale vrazil doň dosť vela penazi aby vyzerala normálne, kedze predtým to tam vyzeralo ako feťácky bunker, čiže nie ja, ale on sa chcel dohodnuť so sestrami a s mamou, či by sa dal dať do podnajmu.
@panelacikova chceme vymeniť na zachode a v kupelni, nepaci sa nam farba :D to je jedine co chceme vymeniť
Kazdemu z vas by pomohlo par eur navyse z prenajmu
My sme brali 79000 hypo byt stal 86000 a to je 3izbovy a museli sme ho cely prerobiť okrem okien takže vy ušetríte aj za prerabku. 100% hypo vám nedajú nikde rozdiel budete musiet vyplatiť. Náklady sú cca 500€ (hypo, bytové družstvo, elektrina, internet) my sme to zvladali v pohode aj keď už som bola na materskej. A teraz máme byť v prenájme a kúpili sme dom ďalšia hypo teda už podstatne vyššia ja som na rodičaku doma a stále zvládame.A co sa týka jeho mamy nerieš to ani ja neriešim svoju svokru a je mi dobre. Mate už dosť rokov aby ste sa osamostatnili.
A ešte jedna vec hybo a byt sú len na mňa a hypo a dom na manžela ale len stoho dôvodu ze sme vedeli ze chceme ísť do domu aby sme mali voľnú cestíčku a mohli vziať dve hypo a byt nepredat.
Mama je veľmi upäta na syna...toto nebude robiť dobrotu..skôr by mi začali svietiť kontrolky že či ozaj ísť do dieťaťa s takým mužom...nevravím on nemusí byť zlý, ale zastať by sa ta mohol...jeho mama čakala že bude sám? Že nezatuzi po dieťati?? Ak sa už teraz tak výrazne montuje...čo bude ďalej...toto je otázka čo sa ti predkladá a treba ju riešiť..nie to či zvládnete platiť hypotéku...to je až druhoradé