Hypotéka - pripísanie prostriedkov na účet

lenka3008
10. sep 2024

Ahojte. Riešime teraz hypotéku na kúpu domu. Znalecký je vyšší ako kúpna cena. Ak bude banka vychádzať zo znaleckého a suma bude vyššia ako chce predávajúci ako sa to rieši? Viem, že sa s ním dohodneme, že dá do zmluvy sumu akú potrebujeme. Ale komu banka pošle peniaze? Niekde čítam že kupujúcemu a my ho následne vyplatíme alebo rovno predávajúcemu? Ide len o to, že ak by mu na účet poslali vyššiu sumu akú mám istotu, že mi zvyšok vráti?

sasa1310
10. sep 2024

@lenka3008 pre banku je dôležitá suma na kúpnej zmluve, od tej sumy sa odpichuje aj výška hypotéky a z toho ešte ti dá max. 80 %. Banka nevychádza zo znaleckého posudku. Znalecký posudok sa robí kvôli tomu, aby hodnota nehnuteľnosti (resp. jej zabezpečenie) nebolo nižšie ako jeho predajná cena. Takže určite nedostaneš viac peňazí z banky, ako reálne máš na kúpnej zmluve. A peniaze vždy banka posiela predávajúcemu

solange7
10. sep 2024

@lenka3008 ty tie peniaze ani neuvidis. Dostanes urcite % z ceny nehnutelnosti. Ci uz 60,70 alebo 80. Zbytok si dofinancujes sama. Znalecky posudok musi byt vyssi ako predajna cena, inak by ti neschvalili hypoteku.

vanilkovazmrzka
10. sep 2024

Banka ti posle tolko penazi, kolko ziadas uver. Preco by ti mali posielat viac kvoli posudku? 😅

pukina
10. sep 2024

@lenka3008 banka berie do uvahy vzdy to, co je nizsie, ak je znalecky posudok nizsi ako suma na kupnej zmluve, pocita sa hypoteka z posudku. peniaze idu vzdy priamo na ucet predavajuceho. To, ze vy sa s predavajucim dohodnete, ze vam sumu umelo navysi, aby ste dostali realnu hodnotu domu tej hypoteky je podvod voci banke a hoci sa robi dost casto, zvazila by som tento krok. Ak nejdete cez realitku, ktora to vie zmluvami "obist", peniaze navyse uz vidiet nemusite.

nikoletah
12. sep 2024

Toto je úverový podvod čo tu opisuješ.