Hypotéka - predčasná splátka

11. okt 2022

Ahojte. Mam takú otázku, možno toto nie je najlepšie fórum na ňu, ale vyskúšam. Mam hypotéku na byt, cez 80000e musím ešte splatiť. Mam teraz usetrenych pár tisícok, čo mi len tak stoja na účte, nie veľa, ak by som ich teraz dala ako čiastočnú splátku, znížia mi mesačnu splátku o nejakých 30eur.kedze som finančný diletant, oplatí sa mi to? Viem, že držať peniaze na účte nemá zmysel. Ci mam radšej skúšať niekde investovať?

liljana
11. okt 2022

Ide recesia. Bud si to nechaj ako zeleznu rezervu, alebo zniz svoje dlhy - splat hypo.

jakubvojcik
11. okt 2022

Pokiaľ máte vytvorenú dostatočnú rezervu mimo toho, máte stabilný príjem a nie je pre vás "takmer nevyhnutné" si tú splátku znížiť o tých 30€ mesačne, určite by som tie peniaze na vašom mieste zainvestoval. Z tých peňazí by ste rokmi nakumulovali oveľa viac peňazí a vedeli by ste hypotéku predčasne vyplatiť celú o niekoľko rokov skôr. Pokiaľ nemáte rezervu, nechajte si to určite ako rezervu - prípadne sa môžete poobzerať po konzervatívnom investovaní, ktoré by aspoň čiastočne ochárnilo peniaze pred infláciou a vedeli by ste z neho vybrať v prípade potreby.

katkaseiner
11. okt 2022

ono asi zavisi ze kedy mozes vlozit jednorazovu mimoriadnu splatku. Ja mam vo VUB a kazdy rok k datumu vyrocia viem vlozit sumu do 20 % celkovej sumy hypo. Ja to vyuzivam hlavne aj zato ze uz len rok mam fixaciu s 0.89% cize co najviac splatim, tym menej ostane na refinanc. Zisti si ci mozes dat kedykolvek alebo ak nie, tak kedy je vyrocie zmluvy a vloz. Co sa investicii tyka, ano oplati sa teraz investovat, ale vsetko to zatial ide dole tak je z toho clovek dost frustrovany. Vlozili sme takmer pred rokom celkom peknu ciatku do investicie a uz sme stratili takmer 4tisE ... mohla som radsej o rok mat znizenu splatku za hypo...

veronika_e
11. okt 2022

Ak uz, tak najlepsie je sa drzat proste datumu vyrocia, kedy su tieto vynimocne splatky bez nejakych poplatkov a podobne a jasne potom sa ti vie bud znizit mesacna splatka alebo si skratis dobu splacania

kristiii
11. okt 2022

Ako písali baby, zisti si v banke alebo pozri do zmluvy na podmienky mimoriadnej splátky, aby si neplatila zbytočne poplatky. Ja sa chystám tiež teraz dať mimoriadnu splátku druhý rok po sebe, ale neznizujem si sumu, ale dobu splácania. Držať peniaze na účte pri tejto inflácii zmysel nemá. No na investovanie neviem či sa cítiš, ja napríklad nie, aj keď teoreticky ovládam, že je to výhodnejšie 😁

autor
11. okt 2022

@kristiii
@veronika_e
@katkaseiner
@jakubvojcik áno, mala by som to ako mimoriadnu splátku do tých 20% bez poplatkov. Tak asi do toho pôjdem, keďže žiaľ na investovanie si fakt netrúfam, nerozumiem sa do toho žiaľ.. Ďakujem vám za rady 🙂

jarka_black
11. okt 2022

Ak máte nízky úrok a doba fixácie je napr. na 5 rokov, je lepšie nesplácať rýchlejšie. Doba inflácie je priateľská dlžníkom, nie veriteľom. A vy ste dlžníčka. Peniaze, ktoré máte navyše, buď investujte, alebo si za ne niečo kúpte. Ja by som urobila toto: peniaze naviac by som zhodnotila - úrokom vyšším, ako je úrok na hypotéke - a k výročiu najbližšiemu koncu fixácie by som ich dala ako mimoriadnu splátku. Samozrejme, sledovala by som vývoj hypoték, lebo ak budú úroky po tých pár rokoch vyššie ako teraz, mimoriadna splátka mi pomôže. Ale ak úroky teraz rastú a po cca 5 rokoch budú zase nízke a nebude mi hroziť zdraženie hypotéky, tak to netreba riešiť.
Ale motiváciou môže byť snaha zbaviť sa akéhokoľvek dlhu - človek sa lepšie cíti, keď nemá záväzky. Tým pádom predošlá úvaha je nanič - len si proste znížte záväzok.

simonah73
11. okt 2022

my mame csob hypo a viem davat mesacne mimoriadne splatky, obcas dam par stoviek ak to vychadza, resp ak si zmyslim a viem dat aj raz rocne tu mimoriadnu splatku a kazda splatka mi neznizi vysku splatky ale znizi dlzku splacania. takze smelo do toho, ak vies ze Ti tie peniaze nebudu chybat. rozhodne radsej ako investovanie ak sa tomu nerozumies, lebo aj ked Ti niekto povie ze on sa to mu rozumie, tak otazne je ci bude Tvoje prachy investovat tak aby on z toho nieco mal alebo Ty.

harsesis
15. okt 2022

Investovať je lepšie ako dávať predčasne splátky . Investovať sa dá aj 50 eur / mesiac a z dlhodobého hľadiska sa vám to viac oplatí . Netreba sa investovania vobec bat teraz je to fakt jednoduché !