Hypotéka pre mladých ľudí

8. mar 2021

Ako majú mladí ludia nadobudnúť nehnutelnosť, keď banka dá hypo tak 70%? Ak teda chcú bývať napr v Trnave, keď tam majú prácu a ich príjem je dokopy 1500€ v čistom. No len taký 2 izbový holobyt tu stojí 150 000 €. O dome s pozemkom sa nam môže len snívať. A ceny stále rastú. Mám trochu depresiu z tejto predstavy, že budeme s priatelom stále v podnajme.

qetka
8. mar 2021

treba si asi najst ine zamestnanie 🤷‍♀️

ivkazba
8. mar 2021

Ak nemáte financie, tak prečo hneď novostavba? Možno na začiatok sa uskromniť so starším bytom, staršie 2 izbáky v TT kúpiš už za 100 tisíc (100 a 150 je big rozdiel), len teda je po nich v TT veľký dopyt. Banka dá 80%. Ak nie je nasporené, je možnosť aby si okrem kupovaného bytu založila aj inú nehnuteľnosť (napríklad rodičovskú) a potom dostaneš aj 100% na svoj byt a rodičovskú za pár rokov dala z úveru preč. No keď nie, tak sporiť sporiť sporiť, alebo dočerpať chýbajúcich 20% zo spotrebného úveru. Alebo ako je rada vyššie, hľadať prácu s vyšším príjmom, ak to povaha vášho vzdelania a skúseností dovoľuje.

anesim
8. mar 2021

Vcera ked som pozerala Nove byvanie, tak tie ceny su uz v TT dobre hore😫 . Dom s mini pozemkom pomaly 300 000, byty tiez, 3 izbovy stary byt - neprerobeny pod 130 000 nenajdes. Dcera tiez vcera , ze to tu s vami budem este dobre dlho.

nominativ
8. mar 2021

Nájdite si dobrého realitného. Dobrého. Overeného. Čo je zabehnutý aj vo finančníctve. My sme kupovali dvakrát s nulou najšetrenou a vždy to nejako poriešila. 🙂

weronkaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anitka_4
8. mar 2021

Mna hlavne štve to, ze človek bez zázemia musí mať 400€ čistého na podnájom mesačne, avsak hypotéku, kde by som platila 250€ mesacne mi nikto neda 🤷‍♀️ a našetriť si pri týchto výdavkoch 20% ceny nehnuteľnosti je beh na ďalších 6 az 8 rokov minimálne. Bohužiaľ

anitka_4
8. mar 2021

@nominativ da sa taka situacia vyriešiť aj ked nemas aku inu nehnuteľnost založiť?

laila18
8. mar 2021

My bývame v BA kraji z takže ceny tiež prehnané, na pozemok by sme vtedy v roku 2017 potrebovali mať svojich minimálne 50 000€. Nebola šanca, nemám bohužiaľ ani majetnú rodinu ani nič 😂 ani môj muž ...tak sme kúpili starší dom z roku 1993 s pozemkom 500m2 vtedy sa 120 000...neskôr sme si ho ešte zrekonštruovali zatiaľ len interiér aj to nás vyšlo na ďalších 40 000 pritom skoro 90% prác svojpomocne, rodina a tak...teraz keď som na rodičovskej dovolenke je to s financiami len tak tak, stále sú nejaké neočakávané výdaje ...fakt musíme obracať každé euro...ale snáď keď sa vrátim do práce zase bude to ok 🙏

nelca84
8. mar 2021

Na dve osoby mate celkom slusny prijem, uz ste mohli mat pekne nasetrene, odkladate si nieco mesacne? Chce to troska financnej discipliny...

stanulienkat
8. mar 2021

Ver mi že, poznám veľa ľudí s vysokou školou tu v Bratislave a niektorí nedosahujú ani tých 1500 ako ty píšeš. A byty tu stoja ešte oveľa viac. V zahraničí je úplne bežné, že ľudia nevlastnia vlastnú nehnuteľnosť. Buď rada, že si mladá a že máš dobrú šancu do budúcnosti.

tyrkysova_kobyla
8. mar 2021

@anitka_4 no medzi podnajmom a hypo je tam predsta este len rozdiel, zatial co podnajom je fix tych 400 € se vsim vsudy, ak mas hypo 250 €, treba si uvedomit, ze k tomu sa pripocitaju aj energie a ine vydavky, pripadne dofinancovanie tych zvysnych 20-30 %.

ninusa221
8. mar 2021

Aj moj priatel chce kupit ale to je čista katastrofa... v NR su tiež take drahe byty ale zas platit podnájom je ako hádzať peniaze do kanála... hadam sa niečo poriesi ani v podnájme to nieje sranda vkuse pisat majiteľke že daco sa stalo atd.. najradsej by som išla naspäť domov🤦🏽‍♀️

aduskatt
8. mar 2021

Nie je pravda, že musíš mať 30% svojich vlastných prostriedkov. Dá sa to riešiť aj inak. V niektorých prípadoch a nie je ich málo, viem klientovi zabezpečiť aj 100% financovanie. Je fakt, že v Trnave máme tie nehnuteľnosti drahé, ale rozhodne sa dá nájsť dvojizbák za nižšiu sumu ako je 150tis🙂

c_est_la_vie
8. mar 2021

@anesim mna to potešilo. My sme pred rokom dom susediaci s jedným z prezentovaných domov včera a zjavne napriek korone dobra investícia.
V TT sa už nedá kde stavať ( myslím že dlhodobo sa zvažuje len na smer Bučany), takže jasne že ceny pôjdu hore.
A nič v zlom ale bývanie v novostavbe v krajskom meste
na západe považujem za silný nadštandard, to nie je niečo čo si má vedieť dovoliť priemerný Slovák.

Takže ja by som na autorkinom mieste kúpila domček / byt na dedine. V satelitoch pri TT sú krásne ulice kde býva kopec malých rodín a teda buď veľa ušetria alebo budú mať pozemok o ktorom môžeme my iba snívať 🙂.
Už ten rozdiel mesto dedina vôbec nie je taký ako kedysi.

anitka_4
8. mar 2021

@tyrkysova_kobyla ano, tomu samozrejme rozumiem. Ale ked ma clovek dajme tomu najom 400€ + si odkladas 200€ bokom práve na to tvoje bývanie do buducna, tak mas na platenie tvojho vlastneho bytu k dispozícii neskôr tych 600€ mesacne. To je len príklad... Jasne ze hypoteka nie je o tom, ze si zaplatim jednu ciastku a dovidenia. Ja len ukazujem, aky nepomer je pri platení nájmu a hypo. Podľa nejakeho odporúčania, by tvoje náklady nemali presahovať 30% tvojho vlastného príjmu. To by pri hypo na garsonku pre 1 osobu mozno sedelo. Avsak veľakrát ti ju nedajú, a musis platiť nájom cudzej osobe za taku istú garsonku a mesačne ti to zožerie 50% tvojho príjmu. Toto nie je vďaka bohu moja situácia, ale mam okolo seba veľa ľudí, ktorí takto bohužiaľ žiť musia.

aduskatt
8. mar 2021

@anitka_4 ak máš dostatočný príjem, dá sa

tyrkysova_kobyla
8. mar 2021

@anitka_4 to mas pravdu, aj ked zial nie vzdy je to rozdiel o tych 200 €, u nas to bol rozdiel + 100 % 🙄

hopsadobrandejsa
8. mar 2021

Tie ceny su naozaj extremne. Rast platov v sucasnosti nestiha drzat tempo s rastom cien nehnutelnosti.

Mas dve moznosti:

- bud si na krk zavesis naozaj velmi vysoku hypo ( hypouver + spotrebak na 100% financovanie ak nemas vlastne zdroje )

- budes si setrit a pockas kym bublina praskne.

U nas v PP isli nehnutelnosti tiez rapidne nahor a ten nepomer plat vs cena je celkom znacny. Momentalne je ale rozbehnutych viacero projektov cize ked sa tie dokoncia, zrejme stlacia cenu starych bytov nadol.

Kym je dopyt vyssi ako ponuka, je to vseobecne najhorsie obdobie na kupu nehnutelnosti. V nasom regione su ceny nehnutelnosti nadhodnotene pretoze ludia vyuzivaju situaciu na trhu. Bohuzial, vzdy sa najde niekto kto to kupi.

Radsej trocha pockaj alebo hladaj niekde na dedine kde su ceny prijatelnejsie.

nika82
8. mar 2021
laila18
8. mar 2021

@nika82 ale to vyzerá len na holobyt, dokončenie ešte tak 20 000 možno aj viac

nika82
8. mar 2021

@laila18 ale najst sa da

mimca77
8. mar 2021

@nika82 To je ale apartman, nie byt. Znamena to, ze nesplnal nejake nalezitosti na to, aby mohol byt klasifikovany ako byt (slnecnost, rozloha a neviem co vsetko, tych kriterii je viac). Myslim (ak ma pamat neklame), ze na apartman je problem dostat hypo, je to v podstate brane na katastri ako nebytovy priestor.

tyrkysova_kobyla
8. mar 2021

@nika82 no ale pozor, toto nie je 3 izb. byt, ale 3 izb. apartman, ktory je v podstate definovany ako nebytovy priestor a nema kriteria, ktore ma splnat klasicky byt

tyrkysova_kobyla
8. mar 2021

@mimca77 aaa, vidim, ze sme to postli naraz 😅 aspon som si ista vo svojom tvrdeni 😀

mimca77
8. mar 2021

@tyrkysova_kobyla napisali sme uplne naraz uplne to iste 😀

mimca77
8. mar 2021

@tyrkysova_kobyla a znova 😂

eskop
8. mar 2021

Skuste sa popozerat po okoli, nejake dedinky a tak ale s rychlou dostupnostou do mesta. My s muzom byvame cca 40km od Ba, obaja pracujeme v Ba a po dialnici to mame za polhodinku. Byvame na dedine, mame mensi domcek, blizko vacsieho mesta, kde vieme vsetko vybavit a nakupit takto sme to chceli.Minule davali v TV, ze aj ked je covid tak ceny bytov isli nahor o 15% vyssie s porovnanim z pred roka. To je sila. Ale co uz ked ludia byvat musia niekde.

aduskatt
8. mar 2021

@mimca77 dá sa aj na apartmán dostať hypo, ale nižšie % z hodnoty znaleckého ako pri byte

liz_lemon
8. mar 2021

@mimca77
@tyrkysova_kobyla
teoreticky je to pravda, ide o nebytovy priestor, ale napr. v dome, kde byvam, je viacero takychto nebytovych priestorov, vsetkym dali HU aj trvaly pobyt bez problemov, pritom by sa to nemalo, ale zjavne miestny urad v tom nevidi problem

mimca77
8. mar 2021

@liz_lemon jasne, nehadam sa, je to kludne mozne, len ked sme to riesili na stavebnictve, tak nam to spominali, ze to moze byt problem, verim tomu, ze urcite to nie je nemozne, minimalne na nizsie % ako pise @aduskatt . Ak si dobre spominam, tak tam boli napriklad aj take kriteria, ze kolko hodin slnecneho svetla ma mat obytny priestor podla stavebneho zakona, a tym padom napriklad byty v novostavbach orientovane vylucne na sever tuto podmienku nesplnaju, a preto su klasifikovane ako apartmany. Pre mna to je zbytocne stresujuca predstava, ze mam si kupit nehnutelnost, kde moze byt problem pri financovani, pri prideleni trvaleho pobytu aj v buducnosti pri predaji, asi by som do toho nesla.