Pekny vecer,
Mam na Vas otazku ohladom hypoteky a moznostiach. Je to cista uvaha na vecer, kedze o tom len premyslame. Nie sme vzati, mame 27 a 24 rokov. Spolocny prijem je cez 4000 eur. Partner je tpp ja ako brigada, kedze este studujem. Neplanujem zatial menit - je to pre mna vyhodne. Brali by ste si spolocnu hypo? Alebo by ste cakali? Resp zohladnuje si brigada pri vyske hypo?
@martinmmartin 250-300 tisic by bol ideal
Máte 50.000 hotovosť?
mas 20%? ak nie aj to sa da vyriesit
Ne nesla by som.do spolocnej hypo pred svadbou...jedine samostatne hypo.ale.spolocne nie hoc co sa moze stat ;)
Nechoď do toho... Ak sa nechceš popáliť.. Spoločná hypo po svadbe
Cakala by som a riesila (a este k tomu taku vysoku!!) hypoteku jedine s manzelom, nikdy nie s frajerom.
Brigada resp praca na dohodu sa neakceptuje ako prijem.
@zuzkaa1991 dakujem za radu😊
Dakujem Vam za rady😊
My sme brali spoločnú hypo ale s tým, že sme vedeli, že sa v najbližšom roku budeme brať. Záleží ale, ako dlho ste spolu. Manželstvo tiež nezaručuje, že spolu zostanete. Ak máte hotovosť na 20%, alebo ju nie je problém získať, šla by som do toho. Úroky budú pravdepodobne ďalej ešte rásť. Jedine, porozprávajte sa s priateľom, ako budete riešiť vlastníctvo nehnuteľnosti, či 50:50, alebo iným podielom, keďže on s tpp asi zarobí väčšiu časť z Vášho spoločného príjmu.
Poznám prípady, kde tiež čakali na kúpu spoločnej nehnuteľnosti do svadby a po roku/dvoch sa rozviedli a museli sa navzájom vyplácať. Pred svadbou má výhodu ten, čo zarába viac, že to ešte nejde do BSM a tým pádom nemusíte mať obaja rovnaký podiel na majetku a po prípadnej svadbe, alebo zmene príjmov sa to dá upraviť.
@jana0215 chapem, dakujem za informacie. Hotovost mame, zvazim teda vsetky pre a proti😊
my sme najprv kupovali byt 50;50, muz tpp, ja studentka na dohodach... brali sme sa az po 5tich rokoch... u nas bol risk zisk, cochvila je byt splateny a ma 2nasobnu hodnotu ako ked sme kupovali. co sa ale tyka urokov, je to teraz sialenstvo, asi by som pockala na nejaky pokles
@feydy keby úroky klesli tak si ju dá refinancovať nie? buď do inej banky alebo vo svojej... aký problém? prečo by mala čakať?
@zuzanka.zuzu poplatok za predčasné refinancovanie..
@feydy v ramci svojej banky žiaden, len za zmenu zmluvy čo napr.vo VÚB je 200e. pri prechode do inej banky nám ho zaplatila druhá banka. už to neponúkajú?
@zuzanka.zuzu nám tiež ponúkli preplatenie tejto pokuty, keď sme chceli ísť do inej banky. 🙂
Nepočúvaj rady že žiadna hypo pred manželstvom. Kľudne si ju zoberte aj skôr, vlastníctvo samozrejme 1/2 ku 1/2 a platte ju presne napoli, žiadne "ja hypotéku, ty nákupy".
Manželstvo nič nezaručuje.
Kolko by ta hypoteka mala byt?