Hypotéka pre dvoch mladých ľudí

12. nov 2023

Pekny vecer,
Mam na Vas otazku ohladom hypoteky a moznostiach. Je to cista uvaha na vecer, kedze o tom len premyslame. Nie sme vzati, mame 27 a 24 rokov. Spolocny prijem je cez 4000 eur. Partner je tpp ja ako brigada, kedze este studujem. Neplanujem zatial menit - je to pre mna vyhodne. Brali by ste si spolocnu hypo? Alebo by ste cakali? Resp zohladnuje si brigada pri vyske hypo?

martinmmartin
12. nov 2023

Kolko by ta hypoteka mala byt?

autor
12. nov 2023

@martinmmartin 250-300 tisic by bol ideal

jarka_black
12. nov 2023

Máte 50.000 hotovosť?

sweet20
12. nov 2023

mas 20%? ak nie aj to sa da vyriesit

zuzkaa1991
12. nov 2023

Ne nesla by som.do spolocnej hypo pred svadbou...jedine samostatne hypo.ale.spolocne nie hoc co sa moze stat ;)

macekovam
12. nov 2023

Nechoď do toho... Ak sa nechceš popáliť.. Spoločná hypo po svadbe

colsami
12. nov 2023

Cakala by som a riesila (a este k tomu taku vysoku!!) hypoteku jedine s manzelom, nikdy nie s frajerom.

la_dolce_vita
12. nov 2023

Brigada resp praca na dohodu sa neakceptuje ako prijem.

autor
12. nov 2023

@zuzkaa1991 dakujem za radu😊

autor
12. nov 2023

Dakujem Vam za rady😊

jana0215
12. nov 2023

My sme brali spoločnú hypo ale s tým, že sme vedeli, že sa v najbližšom roku budeme brať. Záleží ale, ako dlho ste spolu. Manželstvo tiež nezaručuje, že spolu zostanete. Ak máte hotovosť na 20%, alebo ju nie je problém získať, šla by som do toho. Úroky budú pravdepodobne ďalej ešte rásť. Jedine, porozprávajte sa s priateľom, ako budete riešiť vlastníctvo nehnuteľnosti, či 50:50, alebo iným podielom, keďže on s tpp asi zarobí väčšiu časť z Vášho spoločného príjmu.

Poznám prípady, kde tiež čakali na kúpu spoločnej nehnuteľnosti do svadby a po roku/dvoch sa rozviedli a museli sa navzájom vyplácať. Pred svadbou má výhodu ten, čo zarába viac, že to ešte nejde do BSM a tým pádom nemusíte mať obaja rovnaký podiel na majetku a po prípadnej svadbe, alebo zmene príjmov sa to dá upraviť.

autor
12. nov 2023

@jana0215 chapem, dakujem za informacie. Hotovost mame, zvazim teda vsetky pre a proti😊

feydy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
leniel
13. nov 2023

my sme najprv kupovali byt 50;50, muz tpp, ja studentka na dohodach... brali sme sa az po 5tich rokoch... u nas bol risk zisk, cochvila je byt splateny a ma 2nasobnu hodnotu ako ked sme kupovali. co sa ale tyka urokov, je to teraz sialenstvo, asi by som pockala na nejaky pokles

zuzanka.zuzu
13. nov 2023

@feydy keby úroky klesli tak si ju dá refinancovať nie? buď do inej banky alebo vo svojej... aký problém? prečo by mala čakať?

feydy
13. nov 2023

@zuzanka.zuzu poplatok za predčasné refinancovanie..

zuzanka.zuzu
13. nov 2023

@feydy v ramci svojej banky žiaden, len za zmenu zmluvy čo napr.vo VÚB je 200e. pri prechode do inej banky nám ho zaplatila druhá banka. už to neponúkajú?

jana0215
13. nov 2023

@zuzanka.zuzu nám tiež ponúkli preplatenie tejto pokuty, keď sme chceli ísť do inej banky. 🙂

esmey
13. nov 2023

Nepočúvaj rady že žiadna hypo pred manželstvom. Kľudne si ju zoberte aj skôr, vlastníctvo samozrejme 1/2 ku 1/2 a platte ju presne napoli, žiadne "ja hypotéku, ty nákupy".
Manželstvo nič nezaručuje.