Prosím vás, riešili ste niektorá takú vec ze počas čakania na rozvod novú hypotéku pre seba?
Chcem si zobrať hypotéku na seba, aj keď s mužom mame jednu na byt momentálne.
Je to možné zobrať čisto na seba, keď budem mať ručiteľa normálne..? Mate skúsenosť? Ďakujem pekne
@happymama_happykid môžeš, ale musíš mať notársky overené zúženie BSM. Ovšem na polovicu sumy splátok, ktoré budeš splácať na tú hypotéku ešte počas trvania manželstva bude mať zo zákona manžel nárok. (Ak o tom vie a bude to žiadať, pravdepodobne uspeje)
@happymama_happykid podla mna jedine odelit BSM sudnou cestou. V case rozvodu je to bezna prax, len musis zaziadat sud a budete mat normalne pojednavanie.
Vola sa to Žaloba na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov za trvania manželstva
@joannita predstav si, že ja toto ovládam. Ak by aj ty, tak vieš, že na rozdelenie BSM je potrebný súd a ten na to potrebuje silný dôvod. Zväčša rozdelenie BSM súd schváli iba v prípadoch že jeden s manželov podniká (aby neručil rodinným majetkom za podnikanie) alebo ak jeden s manželov dokázateľné ohrozuje rodinu (napri. diagnostikovaný gambler, feťák, apod).
@ivkazba predstav si, ze to ovladam aj ja. Kedze mam s manzelom oddelene bsm. A hore pisem, ze je potrebny na to sud a aj pojednavanie, treba precitat co som pisala.
V case rozvodu, ked je uz na sude navrh na rozvod, sa bsm oddeluje bezne, ano treba na to dovod a preto je potrebne spisat riadnu zalobu a preukazat dovody, ale to by si mala vediet ked to tak ovladas.
Kým ste manželia a nemáte rozdelené/zúžené BSM, musí manžel vstúpiť do hypotekárneho úveru.