Hypotéka po rozvode

11. sep 2024

Ahojte keď máme splatenych cca 10 000 po rozvode musím mužovi vyplatiť 5000? A samozrejme ďalej platiť sama...musím to vyplatiť jednorazovom? Lebo s mojím 700 eurovym platom a dvoma deťmi je to tak na slucku

sevrin
11. sep 2024

To skôr záleží na vašej vzájomnej dohode. Kamarát zažil niečo podobné. Rozviedol sa, ženu nechal v byte s hypotékou, on prestal platiť, nech si ho platí ona s jej frajerom. Ba dokonca boli dohodnutí, že nejakú čiastku mu vyplatí, keďže platil ho on a nezostalo mu z neho nič. Nedostal ani euro, nemala z čoho ho vyplatiť. Asi sa to už ani nerieši, to by bolo mlátenie prázdnej slamy.

belllinka
11. sep 2024

Ked mas taky maly prijem, pochybujem, ze ti schvalia hypo iba na teba. Z coho by si ju splacala? Aka je vyska hypo? A ano, musis mu vyplatit 5000 a je asi na dohode ci jednorazovo alebo ako.

melanta
11. sep 2024

Ako sa dohodnete. Ak sa dohodnete, že tie peniaze nechce, nemusíš. Ak sa dohodnete na splátkach, tak mu to splatíš postupne. Skôr rieš to, či z tvojho príjmu ti vyjde samej hypotéka. Po rozvode ju musíš prevziať na seba, ak si chceš byt nechať a teda musíš mať príjem na to.

zuzanaete
11. sep 2024

Ma narok na polovicu zaplatenych splatok, nie polovicu splatenej hypoteky. Neviem, co vam presne predstavuje tych 10000. Dalej, ak ste davali nejaku ciastku z vlastnych zdrojov a boli to spolocne peniaze, tak ma narok aj polovicu z tych penazi. Ako uz bolo spomenute, je otazne, ci s takym malym prijmom banka schvali hypo iba na teba.

dadis
11. sep 2024

Do 3 rokov od rozvodu treba rozdelit bsm. Skor to oddialte a ty si zatial hladaj pracu, ktora bude riadne zaplatena, aby si si mohla hypoteku na seba prepisat

autor
11. sep 2024

@dadis ja inde prácu nenájdem teda našla by som ale teda toto mám tak že stíham pekne deti do škôlky keďže mne s tým nemá kto pomôcť mám to blízko a vyhovejú mi keď treba

miroslava2710
11. sep 2024

No treba tym padom rychlo popremyslat na tym ako dalej. Pretoze banka hypo nepresunie ked je plat 700 eur a dve deti. Plus vyplatit treba nie to co je splatene ale to co ste splatili aj s urokmi takze polovicu kazdej splatky plus to co ste dali na zaciatku spolu. Ak to da na sud a nebude ho z coho vyplatit tak to vie prejst az na exekuciu a mozete o tu nehnutelnost prist. Takze velmi dobre si treba premysliet kroky a naozaj potreba zvazit zmenu zamestnania.

dadis
11. sep 2024

@miroslava2710 suhlasim do bodky

dadis
11. sep 2024

700 eur je velmi maly prijem na hypoteku, nieto ked mas este 2 deti, niektore banky beru do uvahy aj vyzivne, ale len do max hodnoty. Je to viacmenej neriesitelne, ak ty nechces menit pracu ani byvanie a byvaly manzel potrebuje nove byvanie..

autor
11. sep 2024

@dadis bývanie meniť nemôžem nehnuteľnosť nie je naša

belllinka
11. sep 2024

jasné, že nie je vaša, keď na ňu máte hypotéku. Ale tebe bohužiaľ hypo nedajú. Takže buď predať, vyplatiť hypo a zvyšok rozdeliť alebo previesť hypo na manžela a on ti vyplatí polovicu splátok.

dadis
11. sep 2024

@belllinka Predat, vyplatit hypoteku a zvysok prostriedkov si rozdelit na polovicu

1andrea111
11. sep 2024

A koho je nehnuteľnosť?

autor
11. sep 2024

@belllinka
@dadis dom je rodičov my máme vlastne poschodie a oni svoje

autor
11. sep 2024

Predať to nemôžeme nakoľko tu bývajú

mk1111111111
11. sep 2024

.

melanta
11. sep 2024

Bola si už v banke, aby ti prepočítali, či ti samej dajú hypotéku? Pretože ak nie, tak tých 5000 je tvoj najmenší problém. Ak ti prevzatie hypo samej nevyjde, budeš si musieť nájsť spoludlžníka alebo ju vyplatiť. Pretože muž sa jej musí zbaviť. Má na to právo v rámci vyporiadania BSM. Takže začni riešiť toto. Ako urobíš to, aby si muža z hypo dala preč. Ak to nebudeš vedieť vyriešiť, tak môže o tom rozhodovať súd a ten, ak nebudeš vedieť hypotéku vyriešiť, môže nariadiť predaj nehnuteľnosti, aby sa hypotéka vyplatila. Takže je v záujme teba aj rodičov, aby ste našli či najskôr riešenie, ako prevziať hypo tak, aby tam muž nebol.

belllinka
11. sep 2024

Mozes nam normalne napisat fakty? Dom je rodicov, hypo na vas? Ci ako? Kolko je este hypo? Hmm, takto ohrozit byvanie rodicov…

dadis
11. sep 2024

Tvoj ex nie je na LV zapisany? Zajdite za mediatorom a dohodnite sa nejako. Kazdopadne, ak budes chciet prepisat hypoteku z exmanzela na seba, budes s takym nizkym prijmom potrebovat spoludlznika. Napriklad brata, sestru a pod.

purple_wolf
11. sep 2024

no neviem ci mu budes vyplacat len tych 5000 skor to byva sucasna hodnota nehnutelnosti minus hypoteka minus tych pattisic a z toho rozdiel ... to tiez zalezi od toho aku dohodu ste uzavreli

autor
11. sep 2024

@belllinka dom vlastnia rodičia býva tu ešte sestra s nimi my máme svoje poschodie zvlášť brali sme hypo 100 000 pretože sa komplet nastavovali muž tu má trvalý pobyt ale nemyslím že je na liste vlastníctva nemáme nič písané na seba možno aj našťastie... S ním sa dohodneme len veľmi ťažko. Splatenych je necelých 10 000 našetrené sme nemali nič ja som ešte z mojej materskej sama nakupovala spálňu a detské izby...zadlžený je celý pozemok kde ešte býva vo vedľajšej prístavbe dedko. Všetko je písané na rodičov mojich

autor
11. sep 2024

Zatepľovanie domu platili napríklad komplet moji rodičia čiže mi príde divné aby som vyplácala hodnotu nehnuteľnosti

ivuska027
11. sep 2024

Ak mu niečo budeš vracať, tak je to polovica uhradenych splátok, nie polovica zo zaplatenej sumy. To je rozdiel, lebo to, čo ubudlo z úveru sú splátky istiny, ale vy platíte aj úrok, teda opakujem, polovicu zaplatených splátok

belllinka
11. sep 2024

Takze tvoji rodicia vam na hypo rucia svojim domom 🤦‍♀️ No tak rychlo rozmyslaj, kde zozenies 90 000 na splatenie hypo lebo tebe hypo nedaju a prides o strechu nad hlavou nielen ty, ale aj rodicia, sestra a dedko.

autor
11. sep 2024

@ivuska027 no neviem či ťa chápem čiže to je koľko?

@belllinka tak ale ak budú oni ručitelia?

dadis
11. sep 2024

@belllinka Tak ex sa len tak nemoze zbavit tej hypoteky, v tej nevyhodnej pozicii je najma on, ak je pravda, ze sa zadlzil na cudziu nehnutelnost. Ale autorka by sa mala snazit ho vyplatit a snazit sa prevziat uver na seba, popripade sestru..rodicov (ak nie su prilis stari a maju dobre mzdy)

autor
11. sep 2024

@dadis rodičia majú po 50tke len neviem či tiež nemajú pôžičku ale toto neviem na isto

dadis
11. sep 2024

@ivuska027 Polovica uhradenych splatok sa vracia, ak sa pocas manzelstvs splaca uver na nehnutelnost vo vylucnom vlastnictve jedneho z manzelov. Je toto rovnaky pripad? Lebo ten dlh je spolocny.. moralny aspekt je druha vec.. @draik?

autor
11. sep 2024

@dadis no ako sa to vezme v prenájme by platil oveľa viac tu v podstate spalca 300 eur mesačne...v podnájme by mu tiež peniaze nikto nevrátil. Nevrazal sem svoje peniaze ale peniaze banky ktoré ďalej budem platiť ja. Za rozpad manželstva môže on. Mojim rodičom neplatil nič takže v podstate nemám pocit že by on až tak o veľa prišiel

autor
11. sep 2024

@dadis akože ja nemám problém vyplatiť mu niečo aj ak na splátky len nech mám pokoj od neho nej si to aj nechá a pôjdem niekam ja