Hypotéka na stavbu domu

2. jan 2025

Ahojte, nevysmejte ma, prosim vas 🙂 nikdy som nemala ani len mobil na splatky, vzdy vsetko riesim v hotovosti. Ale chcem si vziat hypo na stavbu domu. Ked vsak nahadzujem hypo kalkulacku, pyta to cisty prijem. A ja neviem, aku sumu uviest. Ci len cisto vyplatu, ci mozem aj rodicak a rod.pridavky, ci aj dan.bonus,alebo ho odpocitat😃 no pytam sa ako jelito, ale fakt neviem😃 dakujem vopred za odpoved 🙂

zuzkaa1991
2. jan 2025

Cisty príjem je vyplata (banka overuje si odvodu z vyplaty) potom je kolónka ine prijimy ale co.sa tyka hypotéky riesila by som s finančnými poradcami vedia vybavit aj dobre podmienky;)

Ja som finančne gramotna kedze ovladam ekonomiku ale co sa tyka veci(úprimne nechce s ami behat do všetkých bank poisteni atd) takze mame finančného poradcu (ano musel mu dokazat ze nejde mu o provízie ale spokojnosť klienta) takze ja len zavolam a riesi všetko za mna len pojdem podpísať papiere ;) co sa tyka am stavbu domu je to trosku zložitejšie tiez sme stavali dom s hypo ;)

solange7
2. jan 2025

V tvojom pripade by som oslovila financneho poradcu. Uz len z toho dovodu, ze nemas ani sajnu. Navyse na stavbu domu ti banka bude pustat len urcite tranze takze ti hypo kalkulacka k predstave budgetu nepokoze. Jedine ze by si si brala len nejaku americku hypoteku a dostala cely cash flow naraz.

autor
2. jan 2025

@zuzkaa1991 urcite to nebudem riesit sama, ved fakt ani netusim, co a ako😃 len som chcela aspon orientacne si pozriet, kolko by nam dali, aby som sa vedela nejako odrazit 🙂
@solange7 urcite to budem riesit s poradcom, to je jasne. Islo mi cisto len orientacne o tu sumu, od ktorej sa mozem odrazit. A v pripade, ze si dam stavat dom na kluc, nevies ako sa to financuje? Tam sa tiez nevyplaca cela suma naraz, ale ide to podstatne rychlejsie ako ked si niekto stavia svojpomocne, to mi je jasne. Viem, ze pri stavbe su urcite datumy a clovek musi dokladovat, co uz postavil atd., az tak mimo nie som, len chcem fakt aspon zhruba na zaklade prijmov zistit, aku sumu by nam dali

janka_266
2. jan 2025

najskôr treba zodpovedať otázky máte pozemok? ak nie budete ho kupovať za hotovosť? alebo aj na ten hypo? máte financie na vytiahnutie múrov do výšky 1 m? bez toho Vám hypo na stavbu domu nedajú. máte ešte nejakú inú nehnuteľnosť na ručenie? najjednoduchšie financovanie je kúpa už postaveného domu, tam viete čo kupujete a za čo. pri stavbe sa môže celý predražiť, treba aj s tým rátať. a do kalkulačiek treba nahodiť čistý príjem, čo chodí na účet.

autor
2. jan 2025

@janka_266 pozemok mame, aj nieco nasporene, zhruba 30% z ceny domu co som pozerala aspon zbezne ceny montovanych domov. Rucit nemame cim, inu nehnutelnost nemame.

janka_266
2. jan 2025

tak na montovaný dom Vám dajú hypo až keď bude celý pod strechou, tam treba zase viac hotovosti. takže už len vybrať projekt a dať si naceniť a porovnať so sumou, čo vyšla v hypo kalkulačke a veľa nervov a odhodlania :D

autor
2. jan 2025

@janka_266 preco vela nervov?

janka_266
3. jan 2025

lebo to nie je len aha kúpila som dom a zariaďujem:D treba vybaviť prípojky, povolenia, nájsť firmu, ktoré toho pokazí najmenej, za primeranú sumu, dozerať na nich pri každom úkone, ak stavať svojpomocne, tak obetovať tomu každú voľnú chvíľu, čo niekedy treba aj pri firme :D potom to skolaudovať, ak stavebný úrad bude ako u nás, že raz stačí na kolaudáciu len to, a keď prišli, tak vymenovali ešte tak 100 vecí, čo treba :D

stanulienkat
3. jan 2025

Hlavne si financie rozrátajte na veľa rokov dopredu, či to budete vedieť splácať, aby tu o tri roky nevznikla ďalšia téma, že máte niekoľko rokov rozostavaný dom a nemáte financie. Je to strašne veľký záhul na nervy, na psychiku a na peniaze. Rozmyslite si, ci vám nebude lepšie v byte. Stále ide všetko hore a budete riešiť milión zádrhelov.

autor
3. jan 2025

@stanulienkat financie nie su problem a do bytu nemozeme ist kvoli zvieratam.

@janka_266 rozhodujem sa medzi 2 firmami na zaklade recenzii od spokojnych zakaznikov, jasne, ze to nie je len tak vybrat si niekoho na stavbu domu. Stavat svojpomocne sa da murovany dom, nie montovany, takze svojpomocne stavat nebudeme a dozerat na nich budeme, to je v pohode 🙂 pripojky su u nas len elektrika, plus teda este covka a vrt, je mi jasne, ze to nie je zadarmo a ze je s tym kopa papierov a casu atd. O domoch viem svoje, aj o neustalej praci okolo, zijem v dome 15 rokov, len by som uz chcela vo svojom 🙂 mna zaujimala len ta hypoteka, lebo s tym ozaj skusenosti nemam, zatial som nikdy nemusela nic platit na splatky, na vsetko sme nasporili a kupili, len teda na dom nenasporime tak rychlo 🤣