Poradite mi prosim, ci je to mozne? Mame s priatelom pozemok, ktoreho vlastnikom je on. Kupoval ho predtym ako sme sa spoznali. Chceme stavat dom v hodnote 200 000e. Priatel ma nasetrene, ja by som si vzala uver 100 000. To by nam dokopy vyslo tych 200 000e. Lenze otazka znie, ci by mi banka dala uver na buduci dom ak budem spoluvlastnik vlastne az vtedy, ked bude dom postaveny? Ako sa toto riesi. Dakujem
Určite by som si nevybrala úver 100 tisíc a dala ich priateľovi len tak na dobre slovo aby nezostali oči pre plač. Však nech postaví priateľ dom a TY si vyberieš úver dáš mu 100 tisíc s tým že ťa napíše ako polovičnú vlastníčku bez toho by som nedala. Aby sa s tebou neskôr nerozišiel a neuvidíš peniaze len TI ostanú splátky a oči pre plač. Nikdy by som tak peniaze z ruky nedala. Nikdy nevieš. Teraz by si mu peniaze dala a č neskôr čau a TY čo .Neurob chybu v živote kúp si niečo sama a máš lepšie. Ako dať vlastne cudziemu peniaze a nikdy ich neuvidíš bude TI balamutiť hlavu že napíšem to polku na teba daj teraz peniaze a môže s as tebou rozísť a nič neuvidíš. predtým dávali tak že ak bol pozemok museli byť vytiahnuté múry až potom si dostala od banky peniaze lenže u vás aj ak budú múry vytiahnuté stavebne povolenie vybavoval ON pozemok je jeho tak da len na seba a TY nič takže na dom môžeš zabudnúť. Na byt dávajú lenže len 80% percent ostatok musíš mať 20% vlastne zdroje. A navyše píšeš mame s priateľom pozemok ON má TY nemáš nič takže nie mame ale ON má .Zajtra sa s tebou môže rozísť a TY nemáš žiaden pozemok ON má na svoje meno .Ako môžeš mať TY ak nie si zapísaná ako spolu vlastník. Takže ON má. Môže s tebou vybabrať a ostane TI úver a oči pre plač. Včera tu bol príbeh autorka písala požičala priateľovi na stavbu domu mala to ošetrene právne a ak mu peniaze požičala na druhý deň sa s ňou rozišiel. Takže asi tak .Dostala peniaze síce nazad ale veľmi sa bála že to bola vysoká suma .Rozmýšľaj skôr ako by to bolo neskôr veľmi zlé.
@alickapusinka to čo je za radu, že “kúp si niečo sama”. Aj vy bývate s mužom oddelene?
@kikanik presne ako pise @melanta ja som bola vlastníkom pozemku do stavbneho som pisala oboch( a to sme boli manzelia) takze manzela som pisala aj seba to iste aj pri žiadosti o kolaudáciu tak automaticky bol zapisany v katastri
Jedine som musela pri žiadosti o stavbnom povoleni dodat nájomnú zmluvu ze mu moj pozemok davam do najmu ;)
@belllinka pokiaľ viem píše že je slobodna bezdetná o priateľovi. Radšej tak ako prísť o 100 tisíc eur. Pozemok je jeho dom výstava má úspory ON ale peniaze by chcel. Ja s mužom žijem bývam ale toto je jej priateľ to znamená k by boli vzatý je to iné. Teraz tu písala do žena ktorá požičala priateľovi peniaze na kúpu domu a na druhý deň sa s ňou rozišiel. Našťastie to mala právne ošetrené peniaze dostala nazad. Je iné status manželka vezmime sa kúpme spolu niečo a nejaká priateľka ktorá mu má dať 100 tisíc eur. A príde o nich. Takže asi tak.
@alickapusinka aha, takže ty si riešila spoločný byt/dom s mužom až po svadbe a narodení detí? No každý menusí mať také ambície. Veď normálne budu mať barak pol na pol, prečo by mala prísť o peniaze? Ako jej to manželstvo zaručí, že nepríde o peniaze?
No....sme spolu uz 11 rokov v byte. Setrime na dom uz dlho. Mame spolu 8r syna. Nechceli sme brat hypo na cely dom, preto priatel odkladal peniaze tolke roky. Ja nie som prizivnicka, nechcem aby vsetko platil on. Tiez mam svoju pracu kde zarabam, tiez chcem dat svoje peniaze na spolocne byvanie. 20% nasetrene mam. Dlho sme uvazovali predat pozemok, kupit starsi dom ale napokon sme sa rozhodli pre novy. Len som teda chcela vediet ako je to ked nie je este postaveny s tym splouvlastnictvom. A ci mi daju hypo na ,,cast buduceho domu,,. Nemozeme setrit dalsich 10rokov a vrazat peniaze do podnajmu. Svadbu neplanujeme, obaja sme rozvedeni.
@kikanik jaj tak to úplne mení situáciu ja som si myslela že ste mladý a spolu začínate. Toto je úplne iná vec že mate aj dieťa a koľko rokov ste spolu. Ja som si myslela že ste sa len teraz zoznámili a idete spolu do toho. Viem že kamarátka stavali mali pozemok už darovaný po svadbe ale viem že banka nechcela im dať úver pokiaľ nebola základová doska plus múry vytiahnuté. Neviem ako je to teraz oni to robili pred 5 rokmi.
@kitycat máš pravdu to kamarátka mi hovorila že to je tak len som si nebola istá či aj teraz je to tak.
@kikanik ale prečo chces úver brat iba ty? Veď ste pár. Peniaze čo on našetril sú vaše spoločné
Pri vystavbe sa peniaze čerpu postupne, ako postupuje stavba. V banke ti vysvetlia. Da sa zalozit aj pozemok, ale max 50 % z hodnoty.
@zmrzlinka2021 pretoze on kupil pozemok za 120 000 + nasetril 100 000 na nase spolocne byvanie. Pride mi to spravodlive, prispiet polovicou ked to ma byt nas spolocny domov. Jasne, ze berieme peniaze ako spolocne. Ak aby bola cela tarcha vystavby domu na nom a ja sa len zapisem do papierov ako spolumajitel mi nepride ferove. A bude treba zabezpecit nabytok...toto bude znova na nom kedze ja uz na to penazie mat nebudem. Vsetko je velmi, velmi drahe. A ocakavat od chlapa, ze vsetko ma platit on a ja sa len nastahujem? To by som sa citila ako prizivnicka.
@kikanik Priatel nasetril kym si ty bola na materskej?
@kikanik veď si jeho partnerka, každé euro ktoré zarobí je aj tvoje a detto ty. Mali by ste fungovať ako rodina.
@natalienka12 fuuu to by musel mat velmi vysoky prijem aby to stihol cez matersku. Su to roky prace.
@zmrzlinka2021 my fungujeme ako rodina. Rodina = spolocny ucet? Rodina znamena starat sa jeden o druheho.
Prečo by si bola spoluvlastník až keď bude dom postavený? V stavebnom povolení ak budete obaja ako stavebníci, tak od úvodu si spoluvlastník. Bez toho nedávaj do domu ani cent. Prečo by si to robila? Ako hlúpa by si musela byť, aby si dávala peniaze do domu, kde nie si od úvodu spoluvlastník s rovnakým podielom ako partner? Pozemok nech si nechá na seba, ale vlastníci domu môžete byť od stavebného povolenia obaja. Bez toho nerieš žiadne financie.