Hypotéka na spoločné bývanie

margaretka012
17. feb 2023

Ahojte.

Prosim vas rada by som sa spytala. Je moznost dostat hypoteku, hypotekarny uver s tym ze priatel pracuje. Mesacne zaraba cca 900€ no v zmluve ma minimalnu mzdu. Napriek tomu mu vsetko chodi na ucet. Sme v podstate mladi, mame obaja 22 rokov sme spolu 8 rokov a zvazujeme spolocne byvanie. No v tejto dobr je to velmi tazko a pravdu povediac nechceme platit najom cudziemu cloveku kedze su najmy take ake su a dobr vieme ze sa to neoplati. Kedze ja stale studujem pracujem ZATIAL len brigadne takze tam nehrozi hypoteka ani nic podobne.

O hlupe komentare vobec nemam zaujem, slusne rady i nazory si s radostou vypocujem. Dakujem !!

maranta_leuconeura
17. feb 2023

Prijem vidi jeho banka, ak v nej budete ziadat, inak beru info zo socialnej poistovne (oficialne priznany prijem, z ktoreho sa platia odvody). On musi vediet co ma vo vyplatnej paske, mozno su to oficialne premie a priplatky. Ak nie, cim skor zoficialnit.
A uprimne z 900€ platit hypo (co mas teraz vo vyske najmu, zalezi od lokality, na zapade aj prevysuje najom, u nas je 900 len hypo) plus este k tomu platit poplatky za byt (fond oprav, kurenie, voda), energie, stravu... Zrejme vam neostane povinne minimum, by som sa cudovala, keby vobec nieco. Nasetrenych 15-20% sumy asi tiez na nehnutelnost nemate?

margaretka012
autor
17. feb 2023

@maranta_leuconeura bohuzial zatial este nemame.

maranta_leuconeura
17. feb 2023

@margaretka012 tak asi nie je o com. Podla mna by vam hypo nedali vobec, hoci kalkulacka mi ukazala 62500€. Lenze to vam daju len do 80% hodnoty nehnutelnosti, zvysok nemate ako financovat. Momentalne bude pre vas najom lacnejsi.

nelka93
17. feb 2023

@margaretka012 hypo dostane ale len veľmi malú, pokiaľ nemáte nič nasetrene a nebyvate niekde na dedine pri Poltári tak vám to nebude stačiť ani na jednoizbový byt. Navyše k tomu platiť mesacne energie, stravu a všetky výdavky z tak malého platu je zahul.

margaretka012
autor
17. feb 2023

dakujem vam baby. dufam sa cim skor zamestnam aj ja a mozno budu neskor vacsie sance 🙂

surama
17. feb 2023

@margaretka012 Nerozumiem, preco vsetci nadavate na podnajom, ako musite platit cudzimu cloveku, ale zaroven na vlastne byvanie nemate.

My sme takisto na zaciatku byvali v podnajme, uskromnili sme sa a vdaka tomu sme si nasetrili na vlastne byvanie. Nic zlozite.

ropucha6
17. feb 2023

Momentalne asi nerealne. Ty sa musis zamestnat, priatel zmenit job na nieco poriadne, to jest vsetko na zmluve a pomaly setrit…pripadne este zalozit nejaku druhu nehnutelnost (ak mate tu moznost).

margaretka012
autor
17. feb 2023

@surama nie ja na to vobec nenadavam. ja respektujem to, kolko ludi je v podnajme. neviem, kde vidis ze by som na to nadavala. mam na to par dovodov, ktore tu vypisovat nemusim, no zaplatit najom 650-700 tiez nam zostane par eur z ktorych treba vyzit za mesiac. radsej nejakym sposobom ty h 650-700€ odlozim, usetrim lebo sa nam to oplati viac. nikde na to nenadavam takze treba citat s porozumenim

zmrzlinka2021
17. feb 2023

@margaretka012
U tvojho priatela sa bere do uvahy suma, z ktorej plati odvody a pri minimalke mu hypoteku nedaju - toto by si mal ujasnit so zamestnvatelom a pripadne odist z takej prace, lebo je vykoristovany a zneuzivany.

A pravdaze plati, ze musis mat 20 % vlastnych zdrojov. Ak to spravne chapem, zatial nepracujes, takze potom, ked si najdes job, bude to lepsie aj s prijimami. Dolezite je, aby si si nasla pracu, kde zarobis viacej ako snubenec, lebo aj prijem 900 eur je nizky.

Odporucam kupovat nehnutelnost az v manzelstve, ak planujete teda spolu zivot.

margaretka012
autor
17. feb 2023

@zmrzlinka2021 dakujem krasne. urcite planujeme!

wade
17. feb 2023

Musite zvysit prijem, bez toho to nepojde. Len nerozumiem tomu najmu - 700 eur, to je 2-izbovy byt v Bratislave - ale podla prijmu to Bratislava nebude. Kazdopadne, realita je taka, ze ak chcete v takom mladom veku (dajme tomu v najblizsich 5 rokoch) vlastne byvanie, tak budete musiet zamakat - zahranicie, stastie na dobru pracu doma, vlastne podnikanie a uskromnenie v byvani (zdielana izba na byte?). Neda sa pracovat s minimalnou zodpovednostou (podla prijmu) a cakat ze budes mat v 25 vlastny 3 izbovy byt. Kazdopadne drzim palce, len sustredte sa na zvysenie prijmov, nie na kupu lacneho bytu v hornej dolnej.

martul
17. feb 2023

@margaretka012 no ja to tiež reálne nevidím. Musíte mať nieco našetrené/20percent/, príjem je takisto veľmi nízky, darmo má bokom peniaze tam by som sa skôr bála čo na to banka. Kamoška mala takto príjem na účet-vyplatu + príjem ,,bočkom" a banka sa jej pýtala, čo je to za príjem pravidelný každý mesiac. A čo im povieš, že viete to priateľa vyplácajú načierno?!

surama
17. feb 2023

@surama Priamo v uvodnom prispevku pises, ze sa neoplati platit najom. Musis si proste uvedomit vase financne moznosti a v ramci nich riesit byvanie.

Neviem odkial si, ale neverim, ze podnajom v jednoizbaku stoji 600-700eur. Uskromnite sa, chodte do jednoizbaku alebo garzonky. Ty si zatial najdes normalnu pracu a cely tvoj plat mozete odkladat a setrit si na tych 20%, ktore potrebujete k hypoteke. Kazdy nejak zacinal a zaciatky su tazke.

A ak nie, tak sup do zahranicia, ale tam tiez budete musiet niekde byvat a platit najom a nie maly.

prvosienka7
17. feb 2023

V tejto vašej mometálnej situácii je proste hypotéka nereálna. Aj ak by vám ju dali, podľa mňa by ste to takto nezvládali. Musíš si nájsť normálnu prácu , niečo si budete musieť našetriť a potom sa vám bude ľahšie premýšľať

kristiii
17. feb 2023

@margaretka012 odkiaľ ste? Aspoň približne. Ako bývate teraz? Každý u rodičov, ci ty na intraku? Podľa toho, čo som zatiaľ vyčítala, by som spoločné bývanie zatiaľ odložila. Aj keď chápem, že ste spolu dlho a chcete sa už asi niekam posunúť, ale hypo by bola momentálne pre vás nereálna a nájom, máš pravdu, zbytočne drahý. Teda pokiaľ zarába viacmenej len priateľ. Ty zatiaľ v prvom rade dostuduj, nájdi si prácu, priateľ nech tiež zháňa niečo iné, lebo zamestnávateľ ho pekne ojebabrava. Z oficialnej minimálky mu nikdy nevyjde riadna hypo a keby aj nejaká vyšla, predstav si, že by musel byť nebodaj dlhšiu dobu PN a tú by mu z nej počítali. To by ste nedali. Celé zle

ariannazara
17. feb 2023

@margaretka012 odlozte si kazdy mesiac po 400eur to je splatka hypoteky a o pol roka sa ozvy ako ste natom 🙂 hypoteka je zavazok a plat fakt nizky.

jana_eyre_2
17. feb 2023

Podnájom garsónky v Bratislave je do 400€, to je len taká malá vsuvka a poznámka do diskusie.. garsónka je ideálny byt pre zaciatok spoločného bývania..

darkswan
17. feb 2023

@margaretka012 ono netreba zabudnut, ze ked mas hypo platis splatku plus vsetko okolo, takze to vyjde ako prenajom len teda s tym, ze platis svoje

lopka1313
17. feb 2023

Hlavne si uvedom, ze mas 22, si studentka a naozaj je v tomto veku riadna kravina ist zit hned do vlastneho spolocneho s hypotekou, na ktoru vobec nemate... Netusis, co ti na partnerovi bude vadit a ci sa hned po spolocnom byvani nerozidete, lebo ten druhy strasne hlasno dycha, vobec neupratuje (naopak kde z neho odpadne, tam to zostane na veky, alebo kym sa to SAMO nesprace) alebo ma inu vadu, ktoru prvy partner nedokaze zvladnut... Skuste zit spolu v najme v jednej izbe na zdielanom studentskom byte aspon rok-dva-tri (zaplatite za to nejake 2-3 stovky), zvysok z toho, co by si chcela platit za hypo alebo najom odlozte, naucte sa spolu fungovat a az potom rieste vlastne spolocne byvanie. Proste vo vasom veku a tvojom studiu je aj samostatna garzonka blbost a radsej spolocna izba za par eur.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
17. feb 2023

@sheila121 alebo do BB 🙃

surama
17. feb 2023

@sheila121 Pozrela som si. Od 350e za jednoizbak/garzonku. V KE sme tolko platili v r.2016 za jednoizbak. 😉

margaretka012
autor
17. feb 2023

@lopka1313 ono ta vec je, ze my uz cca 1,5 roka byvame u jeho rodicov spolu. je to stale ta vec ze s rodicmi, no uz viacmenej byvame spolu. ale bytik maju malicky takze tazko to.

jaroslav81
17. feb 2023

Bohužiaľ, ceny nehnuteľností išli za 3 roky hore o 40% a úroky na hypotéke z 0.8% na 4%...Ak dokopy nemáte príjem aspoň 1500€ v čistom na páske a našporených aspoň 20 000€, nie je možné si kúpiť ani garsónku v krajskom meste, nie to ešte byt...

lopka1313
18. feb 2023

@margaretka012 byvat s rodicmi a v studentskom byte je obrovsky rozdiel. Jeho rodicia mu operu, navaria, nemusi riesit domacnost, stale je ich dieta. Ani Ty velmi nemusis, lebo byt je jeho rodicov a tie veci okolo neho si delite, alebo robia prevazne oni (aspon co som poznala rodicov a aj ja mam takych, proste robia si lebo nech mas kolkokolvek rokov, si ich dieta/tvoj partner je ich dieta). V studenskom byte/byte s inymi nladymi uz ides za seba. Bez opory v rodicoch, bez ich starania sa, mate podelene akurat upratovanie spolocneho a platby, zvysok idete za seba. Varite si sami, svoj priestor riesite sami, zijete nezavisle od nich. Je to naozaj obrovsky rozdiel, tak to skuste takto.

margaretka012
autor
18. feb 2023

@lopka1313 perieme, varime si my. vsetko si robime svoje. varime vacsinou bud na dvojako, alebo varime aj im. uvedomujem si, ze stale to nie je 100% samostatny zivot, no v tychto veciach nas naozaj nezivia a nestaraju sa o nas jeho rodicia. nemaju na to oni ani cas

marca12
18. feb 2023

@surama aj ja som na zaciatku byvala v podnajme,ale platila som 250€ za 1 izbovy byt v tom case,dnes za taky podnajom pytaju 450€. A to by som si uz sakra rozmyslela,ci vyhodim 450€ von oknom alebo tie peniaze dam na hypoteku. Uvedom si,aka je teraz doba ako sa za posledne 3 roky zmenila situacia. To,na co sme boli zvyknuti,uz je davno minulostou. Ak mas dat 500€ na najom uz nemas sancu sporit a vytvarat si rezervu,aby si si raz mohla dovolit vziat hypoteku.

margaretka012
autor
18. feb 2023

@marca12 presne pre toto odmietam najom. nie ako pani/slecna vyssie pisala ze preco na to nadavam. to vobec, len sa to v dnesnej dobe jednoducho duplom neoplati

danielinaa
18. feb 2023

@margaretka012 no len 900 eur je žalostne malo na chlapa. Ja ako obyčajná predavacka na dedine na konci sveta mam plat 800 eur.