Ahojte. Ideme si s priatelom kupovať byt na hypotéku. Boli sme u finančnej poradkyni a bohuzial sa zistilo, ze mne hypoteku, ako spoludlžníkovi, nikde nedaju, kedze som mala odklad splátok. Mám jeden maly spotrebný úvera este pred vypuknutím korony som bola v banke vybaviť jeden prevod a milá pani bankárka mi ponukla, ci nechcem odklad splátok, ze na to mám nárok, že to sa nič nestane, len pol roka nebudem platiť, ale doba splacania bude potom o pol roka dlhsia., Ja blba som vtedy kývla na to, bola som medzi dvoma zamestnaniami, tak som si povedala, že ok, aspon si trocha ušetrím. Po pol roku som začala znova splacať, ale nie po 50 eurach ako som zvykla ale po 98 eurach, na co ma neupozornila, ani viem, ze je to moja chyba ale proste sa to stalo. Zaroven mi to spravilo šarapatu pri vybavovaní hypotéky a raz alebo 2x sa mi stalo ze som šla do nepovoleneho prečerpania asi - 1 euro. Teraz uz figurujem v uverovom registry a zaroven som mala odklad pol roka a kvoli -1euru a 1500 eurovému spotrebaku nedostanem hypoteku. Tym pádom, hypotéku si musí vziat priatel sám, na svoje meno. Planovali sme do toho ist spolu, a teraz neviem ci je to dobry napad alebo nie, ja by som mu platila polku hypoteky ale potom mam pocit, ze to platim do vzduchu, ze o tom nemam ziadny doklad, okrem vypisu z banky a keby sa nedajboze hocico stane, moze ma vykopnut (co by sa nestalo nikdy, ale proste ja beriem vsetky scenare) z bytu, s tym , ze ma nevyplati. On este navrhol to, ze zatial by hypoteku platil sam, a ja najom a stravu a ked prejde premlčacia doba kvoli tomu mojmu kixu tak by sme si to dali prefinancovať s tym, ze to bude aj na moje meno, popripade sa vezmeme. Ako by ste to riesili vy prosim? vopred dakujem ...
Nuz bud nech si vsetko pekne hradi priatel sam a ty budes prispievat na najom a stravu. Mozes maximalne kupit spotrebice na seba.
Veď tá druhá možnosť je ta istá ako prvá len v ružom. 🙂Ved ty zacvakaš poplatky plus jedlo (čo nie je málo) samozrejme budeš ako diva variť, prať a upratovať. A pri rozchode by si išla s hoľou riťou a bude mať byť a ešte aj zadarmo býval a stravovala.
@erikab82 ano, ja viem, fakt neviem co mam robiť, už ma to cele nebavi. Konecne sme nasli jeden normalny byt za normalnu cenu a potom som toto zistila u finančnej... ja fakt neviem co dalej uz
pokiaľ bude hypo len na jeho meno, nech ju plati sám a o ostatne náklady sa podelte. clovek nikdy nevie. pokial by sa dalo urobit tak, ze hypo na jeho meno ale na LV by ste mohli byt obaja ako vlastnici, tak ok, ze platit pol na pol, lebo potom by ta musel z tej polovice vyplatit. ale to neviem ci sa pri hypo dá. skuste sa na to opytat.
@sirka9 dakujem pekne, skusim sa spytat, budeme mat sedenie s jednym velmi dobrym financnym poradcom, tak sa ho popytam, ako z tohto z jednej strany nevyjsť s holou riťou a ako v tom nenechat priatela sám
a keby ste sa najprv zobrali a potom riešili hypotéku? Tak by automaticky spadala do spoločného majetku, aj keby bola na jeho mene, či sa mýlim? Ako sa to potom rieši, ak by bol jeden z manželov úverovo rizikový ako si ty?
V prvom rade by som do toho nešla, keby som bola na mieste Tvojho priateľa. Prečítaj si to po sebe - nevedela si, nerozumela si, neupozornili Ťa, nepýtala si sa, išla si do mínusu... To všetko je len a len o Tvojej nezodpovednosti a tak to vidia aj v banke.
A nešla by som do toho ani na Tvojom mieste - určite nie s priateľom. Daj tomu čas, nechaj rozvinúť vzťah, plať si zatiaľ len svoje výdaje a popritom sleduj svoje financie. A vždy sa v banke na všetko pýtaj, nie je to hanba.
Tvoj čas na hypotéku príde, keď sa poučíš - či ju už budeš brať s týmto chlapom, s iným alebo sama.
Veď hypotéka môže byť na jeho meno ale zmluva na byt na vás oboch nie?
Pred asi 5mibrokmibsom tiez sla do banky ze by som chcela odklad lebo som meskala so splatkou 3 dni. Nastasie ma od toho ta pracovnicka odhovorila.
Na skolach by sa mala vyucovat financna gramotnost.
Nedalo by sa pockat? Ako dlho budes mat zaznam? Alebo poziadat o vymaz ak uz mas ten spitrebak splateny?
Buď rada, že Vám tu hypo dajú aj bez teba ináč by to bol veľký problem, keby kvôli takej chybe ste nemohli kúpiť byt.Je obrovský rozdiel platiť 50 eur a 100 splátku dávaj si veľký pozor koľko platíš čo podpisujes.spravila by som ako priatel hovorí zatiaľ plat niečo iné a potom refinanc.A pozor na také silné slová, že Ťa nevyhodi nikdy nevieš čo bude o 2,5 r
Ahoj, ja by som to spravila asi tak, nech priatel kupi byt na seba, ak mate teraz nejaky vyhliadnuty (nie je lahke najst vyhovujuci byt). Nasledne by som riesila svadbu. Kym by nastala svadba, tak peniazky odkladaj bokom napr na sporiaci ucet al len "bokom" na svojom ucte. A po svadbe ich mozes vlozit na hypo ako mimoriadnu splatku - ku dnu vyrocia uveru (to si presne zistite v banke kedy ako to je mozne). + mozno nejaka zmluva o tom al prevod, to by chcelo rozhovor s pravnikom. Mozno v tom case uz bude mozne i prepisat byt na vas spolu a prefinncovat hypo na spolocnu.
A čo tak trocha prišporiť a splatiť spotrebák? 1500 € nieje až taká nehorázna suma. Vyrovnaj to a tak potom žiadajte o spoločnú hypo. Inak by som do toho nešla.
Samozrejme ak nechceš nakoniec z toho víjsť s holou riťou. Nikdy nevieš čo bude.
Priateľ nech si vezme hypo a byt na seba, pekne si to bude aj splácať, rovnakú sumu si ty môžeš odkladať bokom a keby sa niečo stalo, tak neodídeš s holým zadkom, ale budeš mať našetrenú nejakú sumu, resp. sumu, ktorú by si investovala do splátok do cudzieho.
O bežné náklady na chod a vybavenie domácnosti sa samozrejme podeľte.
Občas si išla euro do nepovoleného mínusu. Toto je najväčší problém, hoci si ľudia myslia, že veď len euro. Ale banka sa na to pozerá tak, že ak si človek na konci mesiaca nie je schopný ustriehnuť euro, aká je istota, že si ustriehne niekoľko sto eurovú splátku? Môžeš partnerovi navrhnúť, aby ste ako majitelia nehnuteľnosti boli obaja, hypotéku si zoberie iba on, spíšete s právnikom dohodu, kde sa zaviažeš prispievať každý mesiac na polovicu splátky. Alebo môže byť priateľ jediný vlastník a potom nech si hypotéku platí výlučne on, náklady do bytu (nábytok, elektronika atd) nech si platí výlučne on. A ostatné životné náklady (strava, výlety atd) si podeľte na polovicu. Určite by som nedala ani euro do bytu, ktorý nie je môj. A určite by som ani neznášala všetky náklady preto, že on platí hypo. Veď platí svoje bývanie. Na druhej strane, na jeho mieste by som nešla do toho, že byt by bol spoločný, pretože z toho, čo si napísala by som ti neverila čo sa týka finančnej stability.
@postavicka1212 to jej nepomôže. Ak by aj teraz hneď vyplatila spotrebák, záznam v registri ostáva ešte 5 rokov po splatení. Možno (naozaj možno) by to mohla skúsiť rok po splatení. Ale ak občas ide euro do nepovoleného mínusu, že si nedokáže ustriehnuť na konci mesiaca ani tých pár centov, tak to je väčší problém.
@ivkazba sme spolu 4 roky a máme voj vek, zároven ako bonus som tehotná. Co sa týka moje nezodpovednosti a finančnej stability, je jedine kvoli tomu, že som na všetko sama. Platim 100 spotrebný úver, 250 eur nájom so všetkými výdavkami a 40 eur telefon. Ak si to zrátaš, len toto je skoro 400 Eur, plus ešte strava, sice len pre seba a moje zvieratá + domácnosť, občas káva v kaviarni a to je všetko. moj plat je 620 eur aj napriek tomu, že robím na úrade, platy sú tu žalostné. Takže ked si vezmeš všetky aspekty mojej finančnej neschopnosti, myslím si, že pri takýchto výdavkoch z jedneho platu, mozem byt rada, že som sa prehupla do nepoveleneho prečerpania len o 1 euro, ale áno chápe, banku toto nezaujíma a vidia len to, že pred výplatou tam mám -1 euro, ale napríklad, to si nevšimaju, že splácam riadne, načas a plnu sumu a nidky som sa neomeškala so splatkou ani den.
Preco si si nenasla lepsiu pracu? Akoze urad je pohodova a ista praca, ze sa clovek nenarobi, ale zit sa z toho neda. Uz ti poradili, zoberte sa. Alebo nech priatel splaca sam a ty si odkladaj. Ale z coho si vlastne chcela splacat svoju cast hypo, ked uz dnes ledva prezijes,ledva splacas spotrebak, materska bude nizka a rodicovsky este nizsi?
Skúsila by som to riešiť s tým finančným poradcom. Ako už niekto spomínal, vlastníci (na liste vlastníctva) môžete byť obaja, hypo bude mať on na svoje meno. A pre tvoj pokoj skúsiť konzultovať právnika alebo hoc aj toho finančáka, či sa to nedá medzi vami nejak zmluvne ošetriť. Že síce na LV budete obaja, ale hypo len naňho ale zároveň budete platiť spolu, tak nech nemá právo ťa vyhodiť alebo nevyplatiť.
@pinaofina ďakujem pekne za dobru radu, skusim to snim prebrať
A prečo ak ste spolu 4 roky si na všetko sama? Prečo už dávno spolu nežijete a nezdieľate náklady na nájom a ostatné spolu? A prečo si nenájdeš lepšie platené miesto? Na úradoch sú platy malé a vždy budú, prečo nehľadáš súkromnú sféru? Vyhováraš sa tu na X vecí, ale zamyslela si nad tým, že hypotéka je už iný záväzok? Čo si urobila pre to, aby si sa mala lepšie? Dala si si odklad splátok, hoci si ho zrejme nepotrebovala. To je ozaj zodpovedné. Možno toto znie tvrdo, čo píšem, ale nariekaš, aké to máš náročné z platu na úrade, ale hypotéka a spoločný život ľahšie nebudú. To píšem ako človek, ktorý čo to zažil v živote a ako človek, ktorý robí finančníctvo vyše 18 rokov. Myslím, že riešenie, ktoré som písala už na začiatku (vlastníctvo obaja, hypo iba on, dohoda spísaná u právnika že budeš prispievať na polovicu splátok) je to najlepšie riešenie. Ak s tým partner bude súhlasiť.
@liljana lebo momentálne mám výdavky 400 eur ale byt ktorý sme si nasli ma velmi nizke najomne kvoli vybornym vychytávkam, nájom spolu s elektrikou bude stat 150 eur, dajme tomu plus internet, plyn, rozhlas, nech je to 170eur, hypoteka s dofinanc z pss mame vypocitanú priblizne 300 eur a to mozno som aj vela povedala, dokopy je to 470 eur, ktoré si delíme medzi dvoch, co je polka toho co teraz platim sama. a mimochodom pohodova praca to zrovna nie je, to čo tu ide za šikanu a stresy je velmi malo zaplatené. Preto si nehladam inu robotu, lebo táto ma baví a mám možnosť karierneho postupu.
Mysli na to, že keď pôjdeš na RD, budeš mať 2,5 roka rodičovský 370 eur. Namiesto súčasných 640.
@ivkazba myslim si ze, nenariekam, iba som napisala moju situacu. Prečo? prečo tam, prečo toto, prečo hento? to sú velmi súkromné a intímne veci, ktoré nebude rozoberať, nech ti stači tolko, že sme spoločnú domácnosť nemali možnosť kvoli závažným veciam, ktore rozoberať nebudem. Momentálne tú možnosť máme, preto to chceme riesiť. Nepytala som si radu ohladom svojej prace a mojho zivota, ale ohladom toho, ako doriešiť tuto situaciu a do tej otazky absolutne nezapadali osobné zálezitosti, ale ano, som si toho vedomá, že sa velmi lahko kope do človeka o ktorom neviete nič. Takze, zobrala som si dobré rady a dakujem za komentár, ale moj sukromny zivot nechajte na mna.
@ivkazba
nikto nepovedal, že budem 2,5 roka sedieť doma na zadku.
Nechcem Ti brať ideály iba jedno napíšem....dieťaťom a spoločným bývaním ani netušis aké výdavky prídu.Vtedy sa ešte len začína míňať, dovtedy sa má šetriť...si predstav ten balvan na nohe na roky rokúce.Dufam, že partner to má dobre premyslené a má dobrý plat.40 eur za mobil pri tvojej situácii sa mi zdá veľa
Roky robis na urade za nizky plat, lebo mozno karierny postup. Ked pojdes na matersku s 1-2 detmi, bude po postupe. Postupovat budu ini, kolegyne s vacsimi detmi co boli v urade, kym budes prec. Ludia si idu zarobit do zahranicia, potom idu na matersku a POTOM si najdu kludnu robotu na urade, aby mohli skoro vypadnut z prace k detom.
Ty si to urobila opacne. Zabila si cas na urade s nizkou mzdou a ani nevies, ci sa do tej prace neskor vratis. Nevadi, najdete nejake riesenie, iba sa pouc do buducnosti.
Priateľ má aký príjem. Keď dáte všetky peniaze dohromady, tak vám to bude vychádzať?
@0silvia0 ak by sa zobrali musela by automaticky vstupit do uveroveho vztahu aj autorka a tym padom by nic nevyriesili, lebo kazdy ziadatel sa preveruje individualne = zrejme by im tu hypoteku nedali, ak by zuzili BSM, aby mu ju dali samemu, tak to by bola v situacii ako na zaciatku 🤷♀️
autorka: tu by bolo najjednoduchsie ako ti baby radia, ze na LV budete obaja ale hypo iba na partnera, tam ale zasa ide do isteho rizika on, ze ked sa nieco stane, budes si narokovat na 50% nehnutelnosti a on ma na krku hypoteku, sice sa asi da dokazat, kto a akym dielom ju splacal ale aj tak...
Škoda, že slovenská finančná gramotnosť ohľadom úverového registra je taká nízka. Na Tvojom mieste do toho nejdem. Priteľ môže prestať byť priateľom a nebudeš mať nič.