Ahojte. Je tu niekto taky,kto teraz bral,alebo planuje brat-rozumej,ze je to uz v procese,hypoteku na dom v okoli Ba?znamena,ze sa bavime o sume od 200-230 tisic eur. Potrebujeme vacsie byvanie,ale som z toho v strese. Ake podmienky Vam ponukli banky?zaujima ma najma urok a fix a vyska splatky a RPMN. S manzelom mame spolu prijem 3000 e a jedno 1-rocne dieta. Moj byt by sa predal,mam 2-izbak v Ba,ale tiez mam obavy,ci sa najde kupec,ked tie ceny su tak prestrelene uz. A samozrejme mam obavy z vyvoja situacie okolo vojny,benzinu a nafty,kedze obaja budeme cestovat do Ba…
Len neviem,ci este v najblizsich rokoch budu vhodne podmienky a lepsie ceny domov…
Babo rad…
@pukina ahoj. Dakujem za odpoved. Sledujem aj tu diskusie,ale teraz sme si “vybrali” dom od developera za pre nas este “prijatelnu” cenu. Byt mam taky,ze sa rata ako novostavba a vsetko je tu robene na mieru,o vsetko sa staram,cistim,nic nie je znicene. Samozrejme,ze sme dohodnuti s developerom,ze preda sa najprv byt,potom sa poziada o novu hypo,nieco aj na tom zarobim,takze by sme mali mat aj na tie vlastne zdroje. Len stale mam obavy,kam nas dostane tato situacia ohladom inflacie,vysokych cien vsetkeho,vojny,benzinu a nafty,vyssich urokovych sadzieb…preto som napisala aj nase prijmy…nemam este uplny prehlad o urokoch,takze si neviem cca vyratat splatky. Kedze som analyzator a vsetky naklady si vzdy davam na papier,tak som z toho rozhodnutia nesvoja…
Rozumiem, tiez som toto iste riesila 2 roky dozadu, ale vtedy bola situacia ina. Co sa tyka inflacie, rastu cien a veci podobnych, nemam ekonomicky prehlad, urcite sa tu vyjadri aj niekto, kto tomu rozumie viac. Len z laickeho pohladu poviem - vzdy sa nieco dialo. Za poslednych 20 rokov sme tu mali niekolko kriz, aj vojny, obcianske nepokoje, hoci sa nas az tak blizko nedotykali, no treba si uvedomit, ze mame vyhodu ako clenska krajina EU a NATO, aj napriek tomu, ze by ti vela "nevzdelancov" tvrdilo opak. Zdrazovanie neovplyvnis, to sa deje uz roky a bude stale vyssie. Ak citis, ze sa v 2i byte tlacite a potrebujete sa posunut, urcite by som nevahala, ako pisem, ceny sa neustalia a pojdu stale hore. Netreba to odkladat ani len o polroka, cely proces vam bude trvat niekolko mesiacov.
A s predajom novostavby sa teda urcite nemusis obavat neuspechu - take byty idu ako teple rozky v ktorejkolvek casti Bratislavy. Ak bol byt nadobudnuty pred menej ako 5 rokmi, nezabudni na dan z prijmu.
Nikto nevie co bude.Byt by som predala za vysoku sumu ludia maju peniaze a byt lahko predas.Necakala by som.benzin a splatky si vies vyratat.
Ak potrebujes byvat no tak to ries, nie je naco cakat. Z dlhodobeho hladiska to aj tak pojde len hore.
Cestovanie idealne ak tam kde sa chystas prestahovat je vlak. Benzin bude cim dalej drahsi a nesiel by som do byvania odkazany len na auto.
Podľa mna už bude len horšie. Nás dosť drží európska banka co sa týka úrokov, ale ak by to tak nebolo boli by mse na tom jak Česi. Minule sme prepocitavali a naša pred 3 mesiacmi schválne hypo by nás vyšla v CZ namiesto 390 700e.
Treba si dat pozor, aby ste byt stihli predat, kym budete musiet developerovi zaplatit nejaku zalohu resp. splatit zvysok sumy, ale ak je v hre aj hypo, tak asi financii bude dost. Podmienky, ake vam da banka, su naozaj vysoko individualne, kludne mozete ist na nezavaznu konzultaciu a uverovu ponuku. Povedia vam aj to, kolko vam daju maximalne. A co sa tyka odkazanosti na auto, super je ten novy obchvat Bratislavy, ale dobre by bolo mat v blizkosti aj vlak....
Teraz sme kupovali dom (ale uz cca 6rocny), byt sa predal prakticky ihned prvym zaujemcom. Hypoteka dost velka, takmer 300K. Urok sme stihli 1,3% na 5 rokov. Doba je turbulentna, ale nemyslim, ze vyvoj bude nejak lepsi.
Dakujem vsetkym. Vlak tam je,co sa tyka penazi,plati sa “len” rezervacny poplatok a zvysok po kolaudacii a predaji bytu,z predaja dame vlastne zdroje a zvysok hypo. Vyslovene som hladala byvanie tam,kde je aj vlak,kvoli dobe. Urcite to budeme riesit aj cez financneho poradcu,len ako pisem,mam take obavy,aby jedna vyplata nesla len na hypo,ze hypo nam aj schvalia,ale splatka mozno 1000e😁 preto ma len zaujimalo,ze ako teraz asi pri takej cene vychadza splatka…ale dobre,ideme do toho teda!👍
@onats dobry den,mam uz druheho finan.poradcu,ale aj ten sa javil “super”,iba ked som chcela refinancovat prvu hypo a prerobit poistky atd. Teraz,ked mu pisem,ze chcem to a to,tak cakam uz mesiac. S prvym to iste,ak som chcela nieco z vlastnej iniciativy,tak som musela ja “otravovat” a urgovat. Fin.povedomie mam si myslim dobre,preto sa v prispecku nepytam len na uroky a splatky,ale aj na dalsie veci. Mam aj urobene ziv.poistenia,chranim sa v pripade PN aj straty zam.,prvu hypo mam poistenu (nie cez banku). Setrime obaja s muzom a aj dcerke. Pisala som aj svoj/teda nas spolocny prijem. Skor slo asi o moje “vnutorne” strachy. Developer ma svojho financneho na projekt,mozno by sme skusili aj tu cestu…dakujem
životné poistenie je ti na dve veci, ak napr. chytís covid a zomries nan... to len orientacne... a dnes brat akukolvek hypo je slucna na krk
Prečo sa tak bojíš? Véd nejde o zivot..........splátka by mala byť do výšky 30% vášho čistého príjmu...v akejkoľvek dobe......ostatne sa prispôsobíte
@pieksamaki za 2 roky sa už hádam aj prestala báť 😉
@zuzanka.zuzu ...no to clcoek nikdy nevie 🙂
Ahoj, urcite odporucam kupovat teraz. Diskusie o tom, ako sa vyvijaju ceny nehnutelnosti v BA a okoli su tu kazdy tyzden aspon 2, rovnako o hypotekach, odporucam si ich preklikat. Bytov je v BA nedostatok a dopyt vysoky, z mojho pohladu 2izb. byt je najvyhladavenjsi typ investicneho bytu, to by som sa urcite nebala, ze by sa nepredal, resp. ze by sa predal pod cenu, ak nie je vyslovene v zubozenom povodnom stave. Co sa tyka cien pozemkov a domov, idu stale rapidne hore aj vo velmi sirokom okoli BA, po celom zapadnom Slovensku a vo vacsich mestach aj inde.
Uroky na hypotekach su teraz vo velmi sirokom rozpati - od 0,8 az po 4%, zalezi od veeeela kriterii a jednotlivych bank. Nepises, ci mate na tento aktualny byt uver. Od toho sa odvija, aky urok a RPMN a hlavne ovplyvnuje maximalnu sumu hypo aku v banke dostanete, takze ak je tam uver, mal by byt urcite splateny pred ziadostou o hypo na dom, velmi vam to pomoze ziskat vyhodnejsie podmienky. Dalej zalezi od toho, ci chcete kupovat hotovy dom od developera alebo stavat na kupenom pozemku na vlastnu past. Urcite sa oplati obratit na financneho poradcu, ktory vam toto vsetko obeha, pozistuje, ponukne viacero moznosti - ale treba vyberat naozaj poctiveho, nie takeho, co vam bude radsej nutit predrazene poistky 🙂