Ahojte,
Chceli by sme si v budúcnosti o take 2-3 roky požiadať o hypotéku s priateľom. Lenže tento rok je posledný kedy splatí svoju exekúciu ktorú mal bohužiaľ u operátora. Len neviem ako to je bude ešte naďalej svietiť v registri v banke že mal exekúciu? Lebo niekde som čítala že oni nevidia exekúcie ktoré sú napríklad u operátora.. No neviem, potrebovala by som poradiť, budúci rok chcem začať pracovať nakoľko som na rodičovskom zatiaľ , priateľ má zmluvu na dobu neurčitú ale s minimálnou mzdou ostatné na ruku, ale vie sa dohodnúť so zamestnávateľom žeby mu na pár mesiacov zvýšil mzdu na zmluve kvôli hypotéke. Celkom ma desí tá predstava že nehnuteľnosti pôjdu každým rokom hore a hore a my nikdy nič svoje nebudeme mať. Viete mi ohľadom toho poradiť? Či ste tu niektorí ktorí si žiadali o hypotéku a mali exekúcie par rokov predtým? Ďakujem🙂
@cocolino234 preto som sa chcela poradiť s niekym kto sa pohybuje v tejto sfere a ma skúsenosti s takymito ľuďmi, pretože som citala už všelijaké veci že dva mesiace po tom ako splatili exekúciu im dali hypotéku a niektorým az po 5 rokoch takže asi je to individuálne a záleží aku exekúciu má človek,voči čomu či úver alebo operátor, poisťovňa atď.
@niky6 záleží, od koho bola exekúcia. Ak od banky, tak exekúcia sa síce vyplatí, ale negatívny záznam v úverovom registri ostáva ešte 5 rokov. Ak ide o exekúciu u operátora, kým je aktívna, banka ju vidí v registri exekúcií. Ale ak je ukončená, tak ju banka nevidí, keďže v registri exekúcií už nie je a teda človek vie dostať úver.
@niky6 najlepšie sa k takýmto prípadom stavia SLSP. Často hovorím, že čo neprejde z hľadiska registrov v SLSP neprejde nikde, samozrejme česť výnimkám. Mám už skúsenosť s klientmi, ktorí mali exekúciu do 5 rokov dozadu a úvery im prešli.
Ja osobne by som si vo vašom prípade otvoril účet v SLSP, založil nejaké nízke sporenie a budúci rok požiadal banku o nejaký malý úverový produkt (malý spotrebák/kreditku a pod.). Ak by vám ho dali a vy by ste banke ukázali, že viete bez problémov splácať, o také 2/3 roky si myslím že budete mať veľkú šancu na úspech aj pri hypotéke v SLSP. Ostatné banky pri horších registroch odporúčam riešiť až vtedy, keď vám SLSP hypotéku schváli a máte jednu istú možnosť a teda už len zisťujete, či viete dostať niekde lepšie podmienky.
@jakubvojcik v SLSP mám účet a jeden úver momentálne splácam. A plánujeme ho predčasne aj splatiť keďže nám to tak aj vychádza a úver mi dali samej a to som na rodičovskom príspevku, žiadna iná banka mi nechcela dat žiaľ. Takže v SLSP si budeme žiadať aj o hypotéku v budúcnosti nakoľko budú vidieť že tento úver sme bez problémov platili.
@niky6 musím ešte upozorniť na to, že priateľ je ten, kto nemá čistý register. Vy budete pre SLSP dobrým klientom, no môže sa stať že jeho ako dlžníka nebudú chcieť zobrať. Preto by som vám odporúčil, aby si tam otvoril účet aj priateľ, založil si nejaké "zanedbateľne vysoké" sporenie a budúci rok si zobral menší úverový produkt. Hlavne nech vidí banka, že ako žiadateľ sa poučil zo svojho nesplácania a že dlhšiu dobu si plní záväzky voči banke aj on, nie len vy. Plus k tomu bude dlhodobejší klient banky čo vám len pomôže.
@natalia_r som pisala vyššie že keby sme chceli riešiť hypotéku, tak zamestnávateľ je ochotný na par mesiacov zvýšiť mzdu na zmluve kvôli tomuto. Zvykne sa to tak robiť 🙂 je to otazka do budúcnosti, neviem koľko budú stáť byty, domy o 2-3 roky. Podľa toho 🙂 ale viac ako 200 000€ nechceme. Bývame na Záhorí takže v nejakej dedinke keď tak by sme hľadali, kde je to cenovo najvýhodnejšie.
@jakubvojcik môžem sa spýtať ešte, banka v tejto dobe vyžaduje pri ziskani hypotéky mať aj vlastné financie? Žiaľ nemáme veľa nasporeného, nakoľko bola zlá doba atď.. Takže máme veľmi málo, viem že sa niekedy dalo tak, že založiť dom ktorý kupujete. Je to možné aj teraz či bez vlastného kapitálu neni možné vziať hypotéku?
@niky6 okrem toho teraz citam ze chcete do 200 000, vies ale ze banka ti da maximalne 8 nasobok rocneho platu? Cize ak zarabate dokopy 2000 eur v CISTOM dostanete maximne ccca 190 000. A ziadna dohoda, ziadna zivnost ale trvaly pracovny pomer obaja, niektore banky dokonca pozaduju zmluvu na dobu neurcitu.
@niky6 je možné aj bez vlastného kapitálu kúpiť nehnuteľnosť. Sú 2 možnosti. Buď založíte aj inú nehnuteľnosť na nejaké obdobie (dá sa časom odzaložiť) a dostanete teda 100% z kúpnej ceny, alebo zoberiete druhý úver na dofinancovanie. Tak či tak, musíte mať príjem na to, aby vám prešla buď vyššia hypotéka alebo hypotéka aj úver na dofinancovanie.
Vlastné úspory vám bude treba ale na iné veci (rezervačný poplatok u predávajúceho, poplatok v banke za poskytnutie úveru, poplatok na katastri, poplatok za znalecký posudok a ďalšie..).
@natalia_r zas toto nie je úplne pravda, aj na živnosť alebo TPP s dobou určitou viete dostať hypotéku. Akurát dohoda, skúšobná doba či výpovedná lehota sú nepriechodné.
@niky6 no ako čítam mate spolu nulovú šancu ze dostanete hypo.. Ty na rodicaku on s minimálnou.. Aj keď by mu akože zdvihol plat na par mesiacov dnes už banka aj to overuje.. Jeho exekúcia je v registri 5 rokov a musíte mať aspoň 20 - 30 percent z tých 200 tisíc co je u vás asi nereálne keďže už teraz nemáte.. O 5 rokov to bude ešte zložitejšie si vôbec zobrať hypo podmienky sú už teraz nastavene tak ze veľa ludi to nedostane s minimálnou už vôbec.. Nevidím to ružovo.. Už teraz je neskoro pre vás
Na 200 000€ hypotéky budete potrebovať príjem o 2/3 roky minimálne 2300 až 2400 eur v čistom. S tým, že ak budete chcieť dofinancovať 40 000€, tak jedine cez stavebný úver resp. medziúver aby vám to vyšlo a na to potrebujete splácať nejaký úver predtým alebo byť klientom v prvej stavebnej.
Každopádne, ja veľmi neodporúčam si to riešiť cez navýšenie príjmu, pretože ak budete mať reálne nízky príjem, danú výšku splátky úverov (možno aj cez 1000€ mesačne v tej dobe) pravdepodobne neutiahnete. Odporúčam pozerať na to, čo si môžete dovoliť a čo reálne zvládnete aj keď prídete o príjem kvôli zdravotným ťažkostiam alebo ak prídete o prácu, aby ste sa nedostali do problémov.
@jakubvojcik to rozumiem.. Teraz dokopy mame 1900€ príjem nakoľko som na rodičovskom príspevku v budúcnosti odhadujeme tak do tých 2500€ plus mínus keď budem mať aj ja tpp.
@zuzana212722 ja si tiež myslím že to nebude ľahké ale hádam budeme mať šťastie 🙂
Nebojite sa hypoteky?Ja saliem odvstrachu.A to obaja pracujeme a splacame po541€ a prijem mame okolo 3000€